8 grudnia 2013

Relacja: Degustacja świątecznego menu – Ancora


Suska sechlońska i Miód Drahimski to jedni z głównych bohaterów kolacji „Święta według Adama”, na którą w zeszłym tygodniu zostałam zaproszona do Ancory. Po degustacji świątecznego menu Adama Chrząstowskiego zdałam sobie sprawę, że nie tylko szef kuchni powinien zebrać oklaski za to, czego goście restauracji mogli spróbować w ten grudniowy wieczór.



Oprócz eleganckiego nakrycia, na każdym stole leżał plik… pocztówek. Każda składała się z dwóch urzekająco pięknych zdjęć (wykonanie: ForSure.be) – fotografia po lewej przedstawiała produkt lub okolicę, z której on pochodzi (z konkretną nazwą miejscowości), a po prawej danie przygotowane w Ancorze z użyciem tego właśnie produktu. Druga strona pocztówki, oprócz pola przeznaczonego do wypełnienia przez gości (podobno restauracja na własną rękę wysyła kartki do wskazanych odbiorców), zawiera krótki opis. 


Z niego dowiemy się na przykład, że kozia bryndza pochodzi od producentów z Mszany, „idealne polskie jabłka” Ancora sprowadza z Łącka, a oscypki lądują na stole w Krakowie prosto z Krościenka, kiełbasa z Liszek, a owoce i grzyby z małopolskich lasów. Wiele z tych produktów zostało wpisanych do rejestru Komisji Europejskiej  ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Za tym wszystkim stoją oczywiście ludzie – lokalni producenci, którzy z pasją i oddaniem dbają o najwyższą jakość swoich produktów. I to im należą się pochwały w pierwszej kolejności, a w drugiej – Ancorze, która czynnie promuje to co polskie, regionalne, lokalne.


Nie będę ukrywać, że przygotowane przez Adama Chrząstowskiego menu mnie zachwyciło. Niektóre z pozoru banalnie brzmiące kompozycje okazały się strzałem w dziesiątkę i były doskonale zbalansowane pod względem zarówno smaku, jak i struktury. Niejednokrotnie zaskakujące (jabłkowy bigos, purée z czerwonej kapusty), często zachwycające swą prostotą (mak z orzechami) i ujmujące jakością (śledź, łomnicki Ser Goździk). I uważam, że to wspaniałe, że z naszych polskich produktów można stworzyć dania tak atrakcyjne dla oka i podniebienia; dania, które mogą być przeżyciem kulinarnym nie tylko dla turystów chcących poznać polską kuchnię i produkty, ale też dla nas samych, chcących je na nowo odkryć. Nie mogę się doczekać mojej kolejnej wizyty w Ancorze, tym razem niezapowiedzianej, mając nadzieję, że ponownie mnie zachwyci.

Zakąska zimna: Toczek ze śledzia z białymi warzywami
na borowikach i pumperniklu
Zupa: Krem z buraków z kozim mleczkiem
Zakąska gorąca: Podwędzany jesiotr na jabłkowym bigosie,
preparowanej kaszy z miodem i żółtku confit
Intermezzo: Sorbet śliwkowy ze śliwowicą łącką
Danie główne: Pierś kaczki w ziarnach na purée z czerwonej kapusty
i susce sechlońskiej
„Suska” znaczy „suszona”, a „sechlońska” odnosi się do miejscowości Sechna, gdzie suszenie śliwek ma wielowiekową tradycję. Jest podsuszana i podwędzana, bardzo aromatyczna. Cały proces suszenia ma miejsce na terenie czterech małopolskich gmin (obszar obejmujący dokładnie 239,55 km²): Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina. Produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne od października 2010 r.


Miodula Prezydencka
Łomnicki Ser Goździk z rzepakowym Miodem Drahimskim

Nazwa Miodu Drahimskiego nawiązuje do nazwy miejscowości Stare Drawsko, która brzmiała kiedyś Drahim. Wszystkie etapy produkcji tego miodu muszą odbywać się na obszarze kilku gmin na Pojezierzu Drawskim. Produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne od czerwca 2011 r.

Deser: Mak z orzechami, lody waniliowe i gruszka w czerwonym winie

Restauracja Ancora
ul. Dominikańska 3 (zobacz mapę)
Szef kuchni: Adam Chrząstowski*
www.ancora-restaurant.com

*Od kwietnia 2014 szefem kuchni w Ancorze jest Mateusz Turaj.

4 komentarze :

  1. Jak to widać Pani Ani, że recenzja została świetnie opłacona przez restaurację. Ale cóż, Ancora bardzo kiepsko przędzie ostatnio więc nie ma się co dziwić, że chwytają się takich sposobów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ok... artykuł sponsorowany :D zwracam honor! Niemniej jednak jak zawsze gdy jest pozytywnie... sponsorowany :)

      Usuń
    2. Sugerujesz, że zawsze, gdy piszę pozytywnie, jest to artykuł sponsorowany? :)

      Usuń

Spodobał Ci się tekst? A może nie zgadzasz się z moją opinią? Chętnie poznam Twoje zdanie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...