7 kwietnia 2014

Nowe restauracje w Krakowie: styczeń-marzec 2014


Chyba jeszcze nigdy nowe lokale w Krakowie nie otwierały się w takim tempie! Pewnie mało kto jest w stanie nadążyć za zmianami i zapamiętać wszystkie nowe adresy. Mam zatem nadzieję, że poniższa lista przyda się krakowskim poszukiwaczom nowych smaków. A uwierzcie mi – jest co odkrywać. W ostatnim czasie otworzyła się m.in. restauracja tajska, tajwańska, uzbecka, koreańska, gruzińska i francuska. 

Oto lista najciekawszych nowych miejsc na kulinarnej mapie Krakowa:

Big Mango – (25.01) niewielka restauracja z domową kuchnią tajską, z często zmienianym, krótkim menu, prowadzona przez Polkę i Tajkę. Możecie trafić tam na takie specjały jak jaja słodko-kwaśne (17 zł), pad thai z krewetkami (35 zł), czy zielone curry z kurczakiem (32 zł). Zalecana rezerwacja. Moja recenzja – tutaj.
---
ul. Bronowicka 23 | tel. 730 741 312 | FB


Dobra Kasza Nasza – (1.02) specjalizuje się w zapiekanej w piecu polskiej kaszy podawanej z przeróżnymi dodatkami oraz surówką i sosem. Przykładowe dania z menu: kasza gryczana z pieczonym boczkiem, suszonymi śliwkami, cebulką, ziołami i sosem chrzanowym (16,90 zł), żeberka zapiekane z gruszkami (26,50 zł). Dobra Kasza Nasza ma też swoje lokale w Gliwicach i w Zakopanem.
---
ul. Rynek Główny 28 | tel. 534 998 306 | FB | www

27 Porcji Slow Food – (4.02) niewielki lokal z dala od centrum Krakowa z krótką, często zmienianą kartą i otwartą kuchnią. Menu opiera się na produktach regionalnych i sezonowych. Przykładowe dania: smażony śledź z ogórkową galaretką (13 zł), jajko w koszulce z sufletem kalafiorowym, szpinakiem i pudrem z palonego masła (25 zł), wołowe consommé z grasicą (13 zł). Zamknięte w poniedziałki. Zalecana rezerwacja. Moja recenzja – tutaj.
---
ul. Chmieleniec 2B | tel. 502 439 997 | FB | www


Pan Kasztan(6.02) właściwie nie restauracja, a sklepik na kółkach z jadalnymi pieczonymi kasztanami. Chyba pierwsze tego typu miejsce w Krakowie.
---
Al. Słowackiego 3 | tel. 602 360 076 | FB

Deli 8 (15.02) sklep i bistro w jednym. W części sklepowej znajdziecie produkty kuchni azjatyckiej, włoskiej, polskiej i bezglutenowe. W drugiej części - bistro/lunch bar specjalizujący się głównie w kuchni tajskiej i włoskiej z krótkim i często zmienianym menu. Przykładowe dania: krem z wędzonej papryki z groszkiem (8 zł), kurczak w sosie winnym z karmelizowaną cykorią i ryżem (17 zł). W niedzielę zamknięte.
---
ul. Mazowiecka 8 | FB


Atelier – (7.02) rodzinny lokal na Kazimierzu (Plac Nowy 7 ½) otwarty 7 marca. Oferuje m. in. wypiekane na miejscu grissini i biscotti, codziennie inną zupę, tłoczone soki i owocowe musy oraz tworzone na ich bazie drinki. Jest też hummus, burgery, tarty. Przykładowe dania z menu: croque-madame (15 zł), wrap z krewetkami (17 zł), bezglutenowe pancakes bananowe z syropem klonowym (14 zł). Otwarte codziennie od 12:00 do ostatniego gościa.
---
ul. Plac Nowy 7 ½ | tel. 690 866 800 | FB 

Bobby Burger – (8.03) znajduje się w pobliżu Galerii Krakowskiej i do późnych godzin nocnych oferuje (głównie) burgery w cenie od 10 do 25 zł. To pierwszy lokal tej marki w Małopolsce; w Warszawie Bobby Burger funkcjonuje już pod kilkoma adresami. Moją relację zdjęciową z otwarcia tego lokalu znajdziecie tutaj.
---
ul. Pawia 34 | tel. (12) 442 10 43 | FB | www


Mr. Lee's – (11.03) rodzinna tajwańska restauracja. Trzech Tajwańczyków serwuje tam takie dania jak tajwańskie curry, hot pot (ostry lub łagodny bulion, do którego goście sami wrzucają owoce morza, mięso, warzywa, grzyby itp.), pierożki na parze czy ciasto ze słodką fasolą. Wypijemy tam też Bubble Tea. Zamknięte w poniedziałki.
---
ul. Karmelicka 7 | tel. 12 430 07 70 | FB 

Wesoła Cafe – (19.03) kawiarnia, w której nie tylko napijecie się kawy (do niej właściciele przywiązują szczególną wagę), ale i zjecie śniadanie (w tygodniu od 7:00, w weekendy od 9:00), kanapki (przygotowywane z tradycyjnie wypiekanego pieczywa) albo lunch (sałatki, zupy, tarty). Przykładowe ceny z menu: owsianka z jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi (8,50 zł), zupa dnia (8 zł), brownie bezglutenowe (9 zł), zestawy śniadaniowe (15-21 zł).
---
ul. Rakowicka 17 | tel. 513 932 810 | FB | www

Slow2Go - (20.03) niewielka, charakterystyczna żółta "budka" w okolicy alei Mickiewicza. W zamyśle właścicieli Slow2Go jest podawanie jedzenia smacznego, naturalnego, bez chemii i półproduktów, ale jednocześnie szybko i na wynos. Na śniadanie zjemy tam m.in. kanapki z domowej roboty pastami i pieczonymi mięsami (małe - 4,50, duże - 7 zł), jogurty z komponowanymi i wypiekanymi na miejscu granolami (7 zł), a w porze obiadowej zupy (codziennie inne, 5 zł) czy dania jednogarnkowe (7-12 zł). Do każdego zakupu herbata gratis. Czynne pn-pt od 7 do 18, w soboty od 8 do 18.
---
ul. Aleja Adama Mickiewicza 3 | tel. 503 307 705 | FB


Ogród Kulinarny – (21.03) w menu głównie kuchnia włoska (również pizze), ale znajdziemy w nim także makaron z hiszpańskim chorizo czy klasyczną kaczkę z jabłkami. Cena dania głównego: 24-43 zł, makarony: 18-28 zł. Otwarte codziennie od 11:00 do 22:00.
---
ul. Przemysłowa 4 | tel. 533 564 653 | FB 

Bon Appetit – (25.03) francuska restauracja z niedługim menu, w którym znajdziecie m.in. krem czosnkowy, żabie udka, ravioli z langustynkami, zając à la Royale z foie gras, francuskie sery. Cena dania głównego: 24-45 zł. Szef kuchni: Rafał Tytuła. Zamknięte w poniedziałki. Moją recenzję przeczytacie tutaj.
---
ul. Dajwór 2 a | tel. (12) 422 67 86 | FB

Oriental Spoon – (27.03) restauracja koreańska, której specjalnością jest bibimbap, tradycyjne dania z Korei Południowej.
---
ul. Paderewskiego 4 | tel. 537 115 131 | FB


Smaki Gruzji – (27.03) zjemy tam tradycyjne dania kuchni gruzińskiej, takie jak adżaruli – placek z ciasta drożdżowego nadziewany mieszanką serów, z jajkiem sadzonym (15 zł), chinkali – ręcznie lepione pierogi wypełnione mięsem i rosołem (5 szt. 15 zł), czy adżapsandali, czyli duszone warzywa (głównie bakłażan, pomidory, cebula, papryka – 10 zł). Lokal powstał w miejscu nieistniejącej już restauracji Valparaiso. Moja recenzja - tutaj.
---
ul. Dietla 33

The Chicken Club(29.03, zamknięta od 21 grudnia) restauracja serwująca grillowane kurczaki z wolnego wybiegu z dodatkami i sosami własnej produkcji. Przykładowe ceny: pół kurczaka - 29 zł, 4 skrzydełka - 12 zł, desery (np. czekoladowy mus z oliwy z oliwek) - 12 zł. Czynne codziennie od 11:00 do 23:00 (w niedzielę godzinę krócej).
---
ul. Mikołajska 3 | tel. 12 341 41 21 | FB

The Dorsz British Fish &Chips – (29.03) ten dwupoziomowy lokal specjalizuje się nie tylko w tradycyjnym daniu fish & chips, ale także w innych potrawach kuchni brytyjskiej takich jak Sunday roast czy black pudding. Zjemy tam też prawdziwe angielskie śniadanie, zupę rybną i smażonego Marsa. Mała porcja fish & chips: 20 zł. Moją opinię o The Dorsz przeczytacie tutaj.
---
ul. Św. Anny 4 | tel. 602 905 550 | FB | www



---

Wiecie już, gdzie iść następnym razem na obiad? Spieszcie się odkrywać nowe miejsca, bo wkrótce będą kolejne otwarcia! Informuję o nich na bieżąco na Facebooku. Zapraszam. :)

4 komentarze :

  1. Atelier na Kazimierzu jest bardzo fajne. Ładny wystrój, przyjemna atmosfera. Kuchni tajlandzkiej spróbowałem tylko raz ale na pewno pójde raz jeszcze, bardzo smaczna. Byłem w restauracji koło Basztowej, nie pamiętam nazwy.

    OdpowiedzUsuń
  2. warto jeszcze dodać SAMARKAND, restauracje uzbecką z Dajworu- kojarze z NF, a otworzyli sie chyba w zeszlym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam, dodam, ale w kolejnym wpisie. Ten obejmował tylko styczeń, luty i marzec, a Samarkand otworzyło się w kwietniu. :)

      Usuń
  3. Przyjmuja w tych restauracjach ludzi aby roznosic ulotki ?

    OdpowiedzUsuń