9 lipca 2014

Nowe restauracje: kwiecień-czerwiec 2014 (Kraków)


Po pierwszym podsumowaniu, czas na kolejne. Ciekawych otwarć znów mieliśmy sporo – kuchnia czeska, bałkańska i syryjska, steakhouse z prawdziwego zdarzenia czy "lokal" zajmujący niecałe trzy metry kwadratowe to tylko niektóre z najciekawszych nowych miejsc na kulinarnej mapie Krakowa. 

Bałkanica – (2.04) restauracja specjalizująca się w kuchni bałkańskiej. W menu m.in.: feta zapiekana z pomidorami, papryką i jajkiem (16 zł), pljeskavica - bałkański przysmak z wołowiny z zapieczonym w środku serem kaszkawał podawany z sałatką z ziemniaków po bułgarsku, z dwoma sosami (ajvar i tzatziki) i pieczywem (26 zł), ćevapčići, czyli paluchy baranio-wołowe podane z siekaną cebulą, ostrą papryczką i frytkami (26 zł), lody chałwowe (14 zł). Szef kuchni: Maciej Fabiś. Otwarte codziennie od 12:00 do 22:00 (w piątki i soboty do 23:00).
---
ul. Czysta 3 | tel. 12 380 15 92 | FB


Apetyt i Smak – (1.04; zamknięte) wygląda na to, że mamy nowy rodzaj street foodu w Krakowie. Od kwietnia na Kazimierzu (ul. Węgłowa 2) w nowym lokalu Apetyt i Smak możemy zjeść... bimbę - ciasto z nadzieniem upieczone na patyku. W menu np. bimba klasyczna z parówką (4 zł), sycylijska z salami i papryką (6 zł) czy hawajska z ananasem, indykiem i słodkim sosem z kukurydzą (6 zł). Co tydzień wprowadzany jest nowy smak. Lokal jest otwarty codziennie od 11 do 22, danie można zamówić do domu/biura.
---
ul. Węgłowa 2 | tel. 733 955 478

Samarkand – (2.04) próbowaliście kiedyś dań z Uzbekistanu? Teraz macie okazję, bo na początku kwietnia na ul. Dajwór 3 dwóch studentów otworzyło uzbecką restaurację Samarkand. Zjemy tam m.in. manti, czyli pierogi z baraniną gotowane na parze (16 zł), achik-chuchuk, czyli sałatkę z pomidorów, ogórka, cebuli czerwonej i oliwek (10 zł), zupę z fasoli mung (moshxo’rda, 10 zł), rosół uzbecki (10 zł) czy ciasto migdałowe (8 zł). Herbata zawsze gratis. Moja recenzja - tu.
---
ul. Dajwór 3 | tel. 730 007 949 | FB


Chocola – (12.04) mieści się w pobliżu Parku Krakowskiego i kina Mikro. Powstała z pasji do tworzenia drobnych wyrobów z ręcznie temperowanej belgijskiej czekolady (praliny - 2 zł, trufle - 1 zł, tabliczki czekolady - 5 zł). Możemy zjeść tam również francuskie makaroniki (np. limonkowo-waniliowe, lawendowe z mleczną czekoladą, z czarną porzeczką, z tymiankiem, z solonym karmelem; 3 zł/sztuka). W ofercie są także trufle daktylowe dla wegan, musy czekoladowe (6 zł), francuskie brioszki śniadaniowe (2,50 zł) z kremem kasztanowym (+1,50 zł) i świeżo mielona włoska kawa. Otwarte pn-pt: 11:00-19:00, sb-nd: 10:00-19:00.
---
ul. Juliusza Lea 5a | tel. 662 207 378 | FB

KGB - Krakowski Grillowany Burger – (10.04) grillowanie na ogniu mięso wołowe od lokalnego dostawcy i sosy przygotowywane według własnych receptur. W przyczepie znajdziemy małe (100g mięsa) burgery w cenie od 8 do 11 zł, a duże (200g) - od 14 do 17 zł. Przykładowe kompozycje: klasyk (sos, sałata, ogórek, pomidor, cebula), "4 sery" (sałata, lazur, camembert, mozzarella, gouda i żurawina), "Szpinak" (salsa pomidorowa, szpinak, czosnek, mozzarella).
---
ul. Dajwór 17 | tel. 732 777 947 | FB

Brasserie Sztuka – (12.04; zamknięte) nowe miejsce w stylu francuskiego bistro otwarte w dawnym kinie Sztuka. Oferuje na przykład wołowinę po burgundzku (38 zł) czy coq au vin (39 zł), ale zjemy tam też kilka polskich specjałów (np. maczankę po krakowsku - 36 zł; zupę kminkową - 12 zł), risotto czy makarony. Desery przygotowuje cukiernik Fabrice Boulahouache. Lunch dnia od 11:30 do 17:00 w cenie 20 zł.
---
ul. św. Jana 6 | tel. 12 422 59 23 

Ed Red – (22.04) Specjalizacja: mięso! A szczególnie wołowina rasy limousine sezonowana na sucho. W menu znajdziemy na przykład: T-bone (19 zł/100g), Rib Eye - antrykot (19 zł/100g), Burger Eda (27 zł), siekany tatar (26 zł) czy cielęce podroby na grzankach z rusztu - grasica, policzki, móżdżek, ozorek, wątróbka (23 zł). Szef kuchni: Adam Chrząstowski (wcześniej szef kuchni w restauracji Ancora). Moją recenzję Ed Reda przeczytacie tutaj.
---
ul. Sławkowska 3 | tel. 690 900 555 | FB | www


Plac Nowy 1 – (26.04) w nowoczesnym wnętrzu, na parterze i na antresoli, zjemy dania kuchni europejskiej, a w podziemiu znajdziemy 6 torów do gry w kręgle i bar z piwami z polskich minibrowarów. W menu m.in. przekąski, sałatki, burgery, makarony, pizze. Przykładowe dania z karty: smalec z jabłkami i chili (12 zł), kopytka bazyliowe z pikantną włoską kiełbasą i pomidorkami cherry (24 zł), dorsz sous-vide na szpinaku z sosem z pora i kaparów oraz kruchym ciastkiem z chili (38 zł), żeberka pieczone w żywym piwie (35 zł). Szef kuchni: Robert Jelonek. Moja recenzja – tutaj.
---
Plac Nowy 1 | tel. 12 442 77 00 | FB | www


Andrus Food Truck – (28.04) food truckowy biznes w Krakowie najwyraźniej ma się świetnie. Andrus Food Truck specjalizuje się w maczance po krakowsku z karczkiem wieprzowym marynowanym 48 godzin i długo pieczonym w niskiej temperaturze (ceny od 9 zł). Przykładowa propozycja z menu: bułka, karczek, zapieczony ser gazdowski z boczkiem, konfitura z czerwonej cebuli i rabarbaru, sos gorczycowo-piklowy (15 zł). Oprócz tego Andrus oferuje też zapiekanki z sosami własnej roboty (5-9 zł).
---
ul. św. Wawrzyńca 16 | tel. 690 580 907 | FB

Square Burger & Pasta – (5.05; zamknięte) nowy lokal specjalizujący się w burgerach i makaronach. Czym się wyróżnia na tle innych burgerowni? Tym, że burgery, jak sama nazwa wskazuje, podawane są... w kwadratowej bułce. Przykładowe ceny: Mexican - 17 zł (cheddar, chorizo, jalapeno, sos BBQ), Cracovian - 16 zł (cheddar, sucha krakowska, pikle, musztarda), mały burger (120 g wołowiny) Classic - 12 zł (pikle, sałata, czerwona cebula, ketchup). W ofercie jest również burger wegatariański z zapiekanym bakłażanem.
---
ul. Limanowskiego 52 | tel. 728 820 431

Alpino – (8.05; zamknięte) francusko-włoska restauracja specjalizująca się w potrawach z dzikiego ptactwa i dziczyzny. Przykładowe dania z menu: carpaccio z sarny na drobnej sałatce z kaparami (34 zł), krem z białych szparagów z mięsem z dzika (19 zł), gęś po parysku z karczochami, zielonym groszkiem i talarkami ziemniaczanymi (43 zł). Restauracja jest czynna od 12 do 22.
---
ul. Królowej Jadwigi 136 | tel. 731 998 135 


M22 – (12.05) nowa burgerownia. Do wyboru jest osiem burgerów z wołowiny z polskiej hodowli (185 g) w cenie od 15 do 29 zł. Oprócz tego zjemy tam też tradycyjne frytki belgijskie (małe - 5 zł, duże 8 zł) smażone na tłuszczu wołowym podawane z sosami (+ 1 zł) domowej roboty (smaki: czosnek, koperek, andaluzyjski, suszone pomidory z miętą, jalapeno, pieprzowy i majonez). Przykładowy burger: "Rafał na Redukcji": sałata, pomidor, czerwona cebula, ogórek, bekon, jajko sadzone, szpinak, sos holenderski (21 zł). Otwarte nd-pn: 11:30-23:00 i wt-sb 11:30-23:00.
---
ul. św. Marka 22 | tel. 509 618 685 | FB

Zupitto – (20.05) nowy lokal tuż obok Rynku Dębnickiego. Na miejscu zjemy m.in. śniadania na ciepło i na zimno, tarty na słodko i słono (6 zł), wypijemy też koktajle i shake'i warzywne i owocowe (6 zł), a także spróbujemy zup gotowanych według Pięciu Przemian (8 zł/porcja). Te podzielone są na dwie grupy: Classic (np. kalafiorowa, krupnik, rosół) i Fusion (np. krem z batatów i imbiru, pietruszkowa z mango). Ale Zupitto to także sklepik - m.in. zupy oraz dania jednogarnkowe można kupić na wynos w szczelnie zamkniętych słoikach (zupy 440 ml - 8 zl, 720 ml - 12 zł; dania wegetariańskie - 8 zł, z mięsem - 10 zł). Lokal na razie jest czynny od poniedziałku do piątku od 8 do 17.
---
ul. Madalińskiego 11 | tel. 509 553 695 | FB | www


Damascus Syri – kolejny w Krakowie lokal z kuchnią syryjską. Wnętrze jest mało zachęcające, ale jeśli karmią tam tak dobrze jak w Sami Am Am, może warto zajrzeć? Przykładowe dania: szaszłyk z baraniny (18 zł), kebab syryjski w chlebie (12 zł), pasta z bakłażanem i bobem (10 zł), hummus (10 zł), kawa syryjska (5 zł).
---
ul. Starowiślna 10/7 | tel. 730 384 931 | FB

Po Prostu Rower – (23.05) "restauracja" zajmująca niecałe 3m2. Prosto z trójkołowego roweru tuż obok Kładki Ojca Bernatka serwowane są włoskie przysmaki przyrządzane według oryginalnych receptur włoskich babć. Menu będzie się zmieniać, obecnie możemy wybrać jeden z trzech rodzajów pieczywa (trapizzini, piadina, lentu razowe) z nadzieniem warzywnym (6-9 zł) lub mięsnym (7-11 zł). Do wyboru np. caponata (bakłażan, pomidor, czarne oliwki, kapary, seler naciowy, cebula, czosnek) lub pollo, czyli kurczak na ostro z pomidorami, papryczką i cebulą. Po Prostu Rower testowałam podczas Bulwaru Śniadaniowego.
---
Kładka Ojca Bernatka | tel. 500 482 648 | FB


Risamore – czyli smaki Verony w lokalu prowadzonym przez rodowitych Włochów. Specjalnością Risamore jest risotto (np. z dynią, cebulą i bekonem, grzybami i białą kiełbasą, radicchio i serem Monte Veronese – wszystkie 25,90 zł), ale w menu jest też pizza, sałatka ryżowa (24,90 zł), desery (np. torcik ryżowy, tiramisu), przekąski (np. arancini – smażone kuleczki ryżowe), no i oczywiście włoska kawa.
---
ul. Wiślna 12 | tel. 12 431 73 53 | FB

Zdrowe Love (31.05) zjemy tam śniadania, sałatki, kanapki, ziemniaki z dodatkami i desery. Menu podzielone jest na dwie części. Z części "Zdrowe" możemy wybrać warzywne smoothies (np. szpinak, ogórek, winogrona, kiwi, aloes - 8 zł, 300 ml), bezglutenowe ciasta (8 zł) i lody (12 zł) czy owsiankę z owocami (7,50 zł). Z kolei część "Love" to torty czekoladowe, kanapki z kurczakiem i sosami, ziemniaki zapiekane z serem i masłem czosnkowym (8 zł) i wiele innych propozycji. Lokal podaje też kawę w wielu wersjach smakowych, także z mlekiem sojowym, niskotłuszczowym oraz bez laktozy. Przeczytajcie moją recenzję tego miejsca.
---
ul. Kraszewskiego 8/1 | tel. 884 000 777 | FB



Zlatá Ulička – (4.06; zamknięte) restauracja specjalizująca się w kuchni czeskiej. Oprócz tego, że napijemy się tam czeskiego piwa i wina, lokal oferuje na przykład czeską zupę czosnkową z serem ołomunieckim (12 zł), utopence, czyli pikantne czeskie kiełbaski marynowane (16 zł), plzensky gulasz wołowy z domowymi karlowarskimi knedlikami (28 zł) czy smažený sýr z sosem tatarskim podany z domowymi frytkami (24 zł). Nazwa nawiązuje do jednej z najpiękniejszych uliczek w Pradze. Otwarte codziennie od 12 do 23.
---
ul. Mostowa 14 | tel. 533 594 055

Ti Amo Ti – nowa włoska trattoria na Karmelickiej. Pizze w Ti Amo Ti przygotowywane są ze sprowadzanych z Włoch składników w piecu zbudowanym z kamieni wulkanicznych przez specjalistów z Neapolu. Przykładowe dania z menu: pizza capricciosa (pomidory, bazylia, szynka, grzyby, karczochy, mozzarella, oliwa, parmezan - 26 zł), carpaccio z marynowanego łososia (25 zł), makaron rigatoni z bakłażanem, sosem pomidorowym i ricottą (19 zł), tiramisu (17 zł). Lokal czynny pon-sb 12-22, nd 13-21.
---
ul. Karmelicka 10 | tel. 12 430 61 98 | FB 

Od Jajka Do Jabłka – (4.06) w ofercie lokalu znajdują się m.in. certyfikowane kurczaki z Podlasia (np. w sosie śmietanowym z estragonem - 21 zł), czarna kaczka z hodowli ekologicznej (28 zł), naleśniki z czekoladową tahini i bananem (7 zł) czy pieczone jabłko z kozim serem na słodko (8 zł), jednak menu jest zmienne i uzależnione od tego, co właścicielki znajdą na lokalnym targu. Restauracja już działa (wtorek, środa i czwartek od 13 do 18, piątek i sobota od 15 do 21), ale oficjalne otwarcie odbędzie się na początku września.
---
ul. św. Gertrudy 7 | tel. 885 886 000 | FB | www


Natka Pietruszki – (5.06) to otwarte od około miesiąca bistro działające pod nadzorem kucharki i autorki książek kulinarnych Eleonory Trojan. Specjalnością lokalu są burgery (małe od 14 zł, duże od 21 zł) z plastrami grillowanego antrykotu z młodej jałówki oraz steki (antrykot i rostbef, 19-22 zł). W menu znajdziemy także m.in. kanapki, domowe zapiekanki, gulasz z pręgi wołowej (mały - 12 zł, duży - 18 zł), maczankę krakowską (10 i 16 zł) czy karkówkę z grilla (12 zł).
---
ul. Mikołajska 24 | tel. 519 676 558 | FB

Bianca Pasta & Wine - (15.06) nowa włoska restauracja w samym sercu Krakowa. Bianca kusi dopracowanym wnętrzem, otwartą kuchnią i kartą zmienianą 12 razy w roku. Przykładowe dania z menu to mozzarella burrata z marynowanym bakłażanem, miodem i podsuszonymi pomidorami (19 zł), pierś z kaczki sous vide z sosem z czerwonego wina z gnocchi i młodą marchewką (44 zł), sernik z ricotty i mascarpone z marakują (14 zł). W ofercie jest także makaron bezglutenowy i pełnoziarnisty. Restauracja jest czynna codziennie od 11 do 23.
---
ul. Plac Mariacki 2 | tel. 782 297 715 | FB | www


Massolit Bakery & Cafe – (21.06) piekarnia i kawiarnia oferująca tradycyjne amerykańskie torty, ciasteczka, ciasta, nowojorskie bajgle, zupy, sałatki (wegetariańskie i wegańskie), zarówno w opcji na wynos, jak i na miejscu. Napijemy się tam również kawy z lokalnej palarni Karma Coffee Roasters. Przykładowe ceny: zestaw zupa/quiche + 2 sałatki - 18 zł, zupa wegańska z czerwonej soczewicy - 8 zł, brownie - 6 zł, sałatka z pieczonych buraków z miętą - 6 zł, pie rabarbarowo-truskawkowy - 7 zł, bajgle - 6,50-9 zł.
---
ul. Smoleńsk 17 | tel. 12 432 41 50 | FB



Wiecie o jakiejś nowej restauracji, o której ja nie wiem? Piszcie!
O nowo otwartych miejscach w Krakowie informuję na bieżąco na Facebooku

Które z tych nowych miejsc najbardziej przypadło wam do gustu? :)

7 komentarzy :

  1. Cudownie, aż zatęskniłam za Krakowem bardziej. Szkoda, że we Wrocławiu nie otwierają się tak często nowe restauracje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli można uzupełnić. Ten nowy kebab na Starowiślnej otworzył jeden z Panów z Sami Am Am. On mnie poznał właśnie z Sami Am Am, ja go nie. Porozmawialiśmy chwilę i wyjasnił, że zdecydował się na otwarcie własnego punktu. Jedzenie trzyma klasę.
    migotka21

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można, a należy uzupełnić! :)

      Usuń
  3. O tak w Krakowie jest wiele fajnych restauracji, ja ostatnio trafiłam do restauracji Tajskiej Samui. Różni się od Chińskiej kuchni. Ciekawe smaki. Ostro, smacznie. Obsługa na poziomie. Ja uwielbiam Krewetki dlatego zamówiłam krewetkowe Wariacje. Były super!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. z całą pewnością mogę polecić Zlata Ulicke ;) chodzę tam już od ponad roku więc z doświadczenia wiem, że nigdy się nie zawiedziecie nie będę pisał co zjadłem a co nie musicie to sami sprawdzić. Co jest fajne u nich to nowoczesny design urozmaicane menu i niezwykle miła obsługo

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja też dodam informację o nowym punkcie na Starowiślnej 6. VEGAB bo tak się to miejsce nazywa :)
    https://www.facebook.com/Vegab-1485998448382597/
    Jako zadeklarowany mięsożerca jestem bardzo zadowolony z dokonanego wyboru - vegab tortilla (13zł)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za komentarz. Wiem o Vegabie - na bieżąco informuję o nowych otwarciach na moim Facebooku (https://www.facebook.com/dania.kontra.ania/). Podsumowanie nowych miejsc robię jednak raz na trzy miesiące - tak że informacja o Vegabie pojawi się na blogu na początku stycznia. :)

      Usuń