5 października 2014

Nowe restauracje w Krakowie: lipiec-wrzesień 2014


To już trzecie podsumowanie z listą ciekawych restauracji otwartych w ostatnim czasie w Krakowie. Coś nowego znajdą dla siebie miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej (dwie nowe restauracje) oraz jedzenia serwowanego z food trucka, a nawet z… czerwonego autobusu. Pojawiła się w Krakowie także nowa restauracja z tradycyjną kuchnią polską w nowoczesnym wydaniu, z francuskimi naleśnikami czy izraelskimi daniami koszernymi. Znowu jest w czym wybierać!

Kawiory 8 Cafe - (1.07) nowy lunch bar w pobliżu AGH i miasteczka studenckiego. Można tam zjeść głównie śniadania na ciepło lub zimno (np. jajecznica z pomidorem i szczypiorkiem - 8 zł) i napić się koktajlu, kawy (speciality coffee) lub piwa z małych polskich browarów. Jest do wyboru także kilka dań obiadowych: makarony (dwa dziennie, 14 zł), zupa dnia z pieczywem lub grzankami (7 zł), pierogi (np. z mięsem - 11 zł), sałatki (13-15 zł) i naleśniki (13 zł). Czynne pon-pt 8-19.
---
ul. Kawiory 8 | tel. 694 235 863 | FB 

  

Destino – (10.07) restauracja specjalizująca się w kuchni śródziemnomorskiej. W jasnych, stylowo urządzonych wnętrzach zjemy np. zapiekany ser kozi z sosem z Wysp Kanaryjskich "mojo rojo" (19 zł), paellę z owocami morza (78 zł dla dwóch osób), dorsza po katalońsku na musie pomidorowym z purée z fasoli (31 zł) czy lody piernikowe na toście z musem wiśniowym (13 zł). W menu znajdziemy też makarony (19-25 zł) i risotto (22-26 zł), dania mięsne, zupy (11-15 zł) oraz sałatki (19-25 zł). Jest także spory wybór win. Czynne codziennie od 12:00 do 23:00. Moja recenzja – tutaj.
---
ul. św. Jana 8 | tel. 12 421 04 90 | FB | www

Pod Nosem – (10.07) specjalnością restauracji Pod Nosem jest tradycyjna kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. W lokalu wykorzystywana jest technika sous-vide (gotowanie próżniowe) oraz regionalne produkty od lokalnych dostawców. Zjemy tam na przykład bundz z ziołami, pomidorami i olejem lnianym (19 zł), pierogi z bażanta w rosole (19 zł), polędwicę z dorsza z fenkułem i sosem kaparowo-orzechowym (49 zł). Jest również specjalne menu lunchowe. Szef kuchni: Przemysław Bilski (wcześniej pracował m.in. w Hotelu Copernicus).
---
ul. Kanonicza 22 | tel. 12 376 00 14 | FB 



Wake'n'Bake Bistro – (24.07) w menu znajdziemy m.in. śniadania, kanapki, przystawki oraz po trzy sałatki, zupy, dania główne i desery. Przykładowe pozycje z menu: krem czosnkowy z pianą serową (12 zł), filet z kaczki, gołąbki z kaszy jaglanej, mus z kalafiora, figa confit (32 zł), czekoladowy mus z mango (13 zł). Bistro dysponuje ogródkiem z placem zabaw dla dzieci. Lunch dnia w cenie 20 zł. Czynne od 7:30 do ostatniego klienta.
---
ul. Nadwiślaska 3 | tel. 783 066 671 | FB 


Green – nowa restauracja stawiająca na zdrowe i dietetyczne potrawy. Przy każdej pozycji w menu podana jest szacunkowa liczba kalorii danego dania. W menu znajdziemy propozycje śniadaniowe (np. crostini ze świeżymi pomidorkami i parmezanem, twarożek z rzodkiewką, ogórkiem i siemieniem lnianym - 12 zł, 444 kcal), przystawki (np. pieczony bakłażan w sosie serowo-pomidorowym – 19 zł, 242 kcal), zupy (np. rybna – 16 zł, 180 kcal), duży wybór sałatek i dań głównych, pizzę pełnoziarnistą (16-32 zł) oraz desery (np. szarlotka z otrębami – 10 zł, 158 kcal). Czynne pn-sb 8-22, nd 10-22.
---
ul. Sławkowska 13/15 | tel. 12 422 29 29 | FB | www

Twój Kucharz – (1.08) według pomysłodawców to nowy koncept kulinarny łączący w sobie przestrzeń restauracyjną, warsztatową i prezentacyjną. Czego można spróbować z otwartej kuchni szefa Bartłomieja Płócienniaka? Odkrywanej na nowo kuchni polskiej oraz międzynarodowej. Menu zmienia się co tydzień i bazuje na sezonowych, lokalnych produktach. Przykładowe dania: zupa dyniowa z szałwią i parmezanem (13 zł), mule w piwie pszenicznym, rydze, chorizo, listek laurowy (18 zł), sandacz, kurki, groszek, sos szafranowy z wędzonym pstrągiem (33 zł). Studio czynne codziennie z wyjątkiem poniedziałków, od 12 do 22.
---
ul. Ślusarska 3 | tel. 12 353 01 04 | FB | www


Aubergine – (2.08) kolejny nowy lokal w Krakowie z kuchnią śródziemnomorską; od wołowiny po burgundzku (36 zł), przez greckie souvlaki (38 zł) do włoskiej pizzy (16-25,50 zł) i makaronów (16-17,50 zł). Oprócz tego w menu znajdziemy np. małże duszone w sosie śmietanowo-serowym (26 zł), pstrąga pieczonego z batatami i martini (38 zł) czy lody z dzikiej róży z płatkami czekolady (16 zł). Czynne codziennie od 11:00 do 23:00. Moja recenzja - tutaj.
---
ul. Floriańska 26 | tel. 509 542 801 | FB 


La Grande Mamma – (6.08) nowe włoskie miejsce na Rynku Głównym, siostrzany lokal popularnej restauracji Mamma Mia. Oprócz antipasti, sałat, zup, pizzy i wszelkiego rodzaju makaronów, w ofercie są także burgery i steki z sezonowanej wołowiny. Przykładowe dania z menu: kalmary, krewetki, małże, łosoś, sandacz w sosie pomidorowym z czosnkiem i papryczką chilli (39 zł), grillowany rostbef (52 zł), risotto z gruszką i kaczką (26 zł), talerz włoskich serów (33 zł), sernik pistacjowy z sosem truskawkowo-bazyliowym (14 zł). Czynne codziennie od 12 do 23.
---
Rynek Główny 26 | tel. 782 297 716 | FB | www



Pies Pianista – (21.08) lokal, który przed otwarciem pokazywał się już np. na Najedzeni Fest. W ofercie ma głównie francuskie naleśniki galettes (z mąki gryczanej, wytrawne, przygotowane na zakwasie) i crepes (z mąki pszennej, słodkie). W menu znajdziecie np. wersję z serem, szynką i jajkiem (13 zł), z pomidorem, śmietaną i serem kozim (14 zł) czy z miodem i cytryną (9 zł) oraz naleśniki tygodnia, sałatki (18 zł) i kawę (5-8 zł) z krakowskiej palarni Karma (także na wynos).
---
ul. Paderewskiego 4 | tel. 501 394 598 | FB


Szalom Falafel - (3.09) niewielki lokal zlokalizowany na tyłach Synagogi Izaaka, wcześniej istniejący pod nazwą "Take Away Israeli Style", prowadzony pod okiem chasyda z Izraela, posiada ceryfikat koszerności Naczelnego Rabina Krakowa Eliezera Guary. W menu znajdziemy falafel (12 zł), czyli chrupiące kulki z cieciorki podawane w pieczywie pita z izraelskimi sałatkami (cebula w kurkumie, pomidory z oliwkami, pieczony bakłażan w oliwie), humus (15 zł), pizzę z serem (9 zł), frytki (8 zł). Czynne od niedzieli do czwartku od 10 do 22, w piątki od 10 do 14, w soboty od zachodu słońca do 23.
---
ul. Jakuba 21 | tel. 504 994 806 | FB

Miodova - (4.09) nowa restauracja na  Kazimierzu; chce ona w nowoczesnym wnętrzu przywoływać zapomniane smaki polskiej kuchni, zjemy tam więc takie dania jak barszcz burakowy (17 zł), pieczona gicz cielęca (57 zł), zupa rakowa inspirowana krakowskim przepisem z 1897 r. (25 zł), policzki wołowe w sosie chrzanowym z kaszą krakowską (27 zł), a na deser miodownik małopolski (14 zł). Restauracja czynna od poniedziałku do soboty od 11 do 23. Moja recenzja - tutaj.
---
ul. Szeroka 3 | tel. 504 994 806 | FB | www


WOK Open Kitchen - (4.09) nowe miejsce dla miłośników kuchni Dalekiego Wschodu. Spróbować tam można takich dań jak zupa Pho Bo (tradycyjny wietnamski bulion wołowy z makaronem ryżowym, parzoną wołowiną z kolendrą, papryką chilli i limonką; duża miska za 18 zł), Pad Thai z kurczakiem (22 zł), Pok Choi (chińska kapusta smażona z czosnkiem, sosem sojowym i chilli - przystawka, 12 zł) czy kurczak Gong Bao z orzeszkami, warzywami i ostrymi przyprawami (21 zł).
---
ul. Meiselsa 14 | tel. 887 250 250 | FB



Big Red Bustaurant – (6.09) powstał z połączenia miłości do zabytkowych czerwonych autobusów i pasji do gotowania i jedzenia. Jego specjalnością jest dorsz, który serwowany jest na dwa sposoby: jako fish&chips (18 zł) z mushy peas (do wyboru panierka klasyczna na bazie piwa, ze świeżymi ziołami lub z chilli) lub jako dorsz saute z grillowanymi warzywami (19 zł). W menu jest także kwas chlebowy (6 zł), napój gruszkowy/jabłkowy, domowe wypieki, np. muffiny czekoladowe (5 zł) i ciasto marchewkowe (7 zł), a w przyszłości mają pojawić się również dania mięsne i kanapki. Aktualna lokalizacja: Skwer Judah. Godziny otwarcia nie są stałe (info na Faceboku).
---
Skwer Judah (ul. św. Wawrzyńca 16) | tel. 502 353 606 | FB 


The Joint – (29.09) nowy food truck w Krakowie. Specjalnością The Joint jest "American style grilled cheese", czyli grillowana kanapka z roztopionym serem, np. "Słodki sen": chleb pszenny, ser brie, gruszka, miód, rodzynki, cynamon (12 zł), "Bekonator": chleb pszenny, ser cheddar, grillowany bekon, wędzona mielona papryka (12 zł). W menu są także croissanty na słodko (np. z masłem orzechowym, dżemem i bananem - 7 zł) oraz obwarzanki (także grillowane) z wędzonym łososiem (8 zł). Godziny otwarcia: pn, wt, czw, pt 7:45-17:00, środa 12:00-17:00, weekendy 11:00-15:00.
---
ul. Lipowa 7 | FB




Wiecie o jakiejś nowej restauracji, o której ja nie wiem? Piszcie!
O nowo otwartych miejscach w Krakowie informuję na bieżąco na Facebooku

*

4 komentarze :

  1. z wymienionych restauracji odwiedziłam:
    - Szalom Falafel - jedzenie jest bardzo bardzo smaczne, sympatyczna obsługa i jakoś tak wesoło pomimo barowości,
    - Twój Kucharz - kocham i uwielbiam miłością czystą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wake'n'Bake Bistro zrezygnowało z lunchów za 20 zł..

    OdpowiedzUsuń
  3. no to już mniej więcej wiadomo do których lokali warto się wybrać przy okazji wizyty w Krakowie :) dziękuje bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. no warto odwiedzić niektóre miejsca - smacznie to wygląda

    OdpowiedzUsuń