8 stycznia 2016

Nowe restauracje w Krakowie: październik-grudzień 2015


W 2015 roku na mapie Krakowa pojawiło się wiele nowych miejsc – niestety niektóre z nich zdążyły już zniknąć, jak np. Ramen Girl, Soup Dog czy Cafe Del Viso… W ciągu ostatnich trzech miesięcy przybyła nam za to m.in. dziupla z pysznymi dim sumami, wegetariański kebab, japoński street food w formie kulek z ośmiornicą, włoska restauracja z prawdziwą neapolitańską pizzą na Kazimierzu czy ciekawe miejsce dla miłośników… jajek. Pełną listę znajdziecie poniżej. :) Pamiętajcie, by zaglądać na Facebooka, gdzie na bieżąco informuję o nowych otwarciach!

Burger Station – (1.10) ta nowa burgerownia w Krakowie serwuje burgery z sezonowaną wołowiną, sosami przygotowywanymi na miejscu i codziennie wypiekanymi bułkami według własnej receptury. Burgery w cenie od 15 do 19 zł, np. Egg Burger (150g wołowiny z grilla z jajkiem sadzonym, sałatą, pomidrem, ogórkiem kiszonym, cebulą, majonezem  18 zł), Fish Burger (panierowany filet z dorady z dodatkami  19 zł), burger wegetariański (panierowane boczniaki z dodatkami – 18 zł). Lokal czynny pn-czw 11-22, pt-sb 11-23, nd 11-21.
---
ul. Wiślna 10 | tel. 533 617 646 | FB

Kanton Dim Sum House – (11.10) ten niewielki lokalik z dosłownie kilkoma miejscami siedzącymi specjalizuje się, jak nazwa wskazuje, w tradycyjnych chińskich pierożkach "dim sum" ("dotyk serca") gotowanych na parze i podawanych z różnymi sosami (12-16 zł). Oprócz tego serwowane są tam zupy dnia (np. Tom Yum na mleku kokosowym z kurczakiem  7 zł), małe sałatki (np. kimchi, seler naciowy na słodko z orzechami) i azjatyckie baozi na słodko. W kuchni Kanton dim sum house wykorzystuje się tylko produkty ekologiczne, w menu znajdziecie też dania bezglutenowe i wegańskie. Lokal czynny pon-sob 12-21 nd 12-21. Moją recenzję możecie przeczytać tutaj.
---
ul. Węgłowa 2 | tel. 882 020 402 | FB


NOLIO – (12.11) jak mówią właściciele, to lokal promujący "kulturę cieszenia się życiem towarzyskim i uczciwe jedzenie". Ich "prawdziwa włoska neapolitańska pizza" wypiekana jest w ceglanym piecu Stefano Ferrara, ale w menu znajdziemy także np. bruschettę z ricottą di bufala, miodem akacjowym, pistacjami z Bronte D.O.P (16 zł), sałatkę z ośmiornicą (26 zł), domowe tagliatelle z pesto bazyliowym, cukinią, kalafiorem romanesco, pomidorami Datterini (24 zł), czy gruszkę w winie z lodami z gorgonzoli i kruszonką z białej czekolady (13 zł). Pizze w cenie od 17 do 35 zł (np. z purée z dyni z płatkami chili, gorgonzolą D.O.P., wędzoną mozzarellą di bufala Campana D.O.P., oliwą  29 zł). Produkty wykorzystywane w Nolio w większości pochodzą bezpośrednio od włoskich producentów; wiele z nich jest certyfikowanych i z ekologicznych upraw. Lokal czynny codziennie z wyjątkiem poniedziałków. Tutaj moja recenzja Nolio.
---
ul. Krakowska 27 | tel. 12 346 24 49 | FB | www

Pizzeria Osteria Napolina – (18.11) w miejscu dawnego Korka powstała niedawno ta nowa włoska restauracja. W menu znajdziemy głównie pizze  do wyboru 27 kompozycji w cenie od 10 do 30 zł, ale zjecie tam też włoskie przystawki i zupy, sałatki (12-22 zł) i makarony (16-24 zł). Większość składników jest sprowadzana z Włoch. Lokal czynny pn-sb 12-21, niedziela 13-20.
---
ul. Czysta 8 | tel. 531 014 120 | FB | www

Jajownia – (21.11) można tu znaleźć wiele dań zawierających jajka, ale motywem przewodnim w Jajowni są kanapki z pastą jajeczną i różnymi dodatkami serwowane na domowym, pszenno-żytnim chlebie na zakwasie (2,50 zł), krakowskich obwarzankach (2,50 zł) lub na chlebie bezglutenowym (3,50 zł). Dodatki zmieniają się w zależności od inwencji twórczej właścicielki, dostępne są m.in. jarskie, z wędliną, rybami i składnikami sezonowymi. W menu m.in. szakszuka (10 zł), jajecznica ze szczypiorkiem, papryką lub na bekonie (7 zł), a także z jajek przepiórczych (10 zł), do tego domowe ciasta (6 zł), naleśniki z serem i rodzynkami (10 zł), ciasteczka owsiane. Jajownia jest czynna od wtorku do soboty od 9 do 18 oraz w niedziele od 10 do 18.
---
ul. Dajwór 23 | tel. 500 201 354 | FB


Vegab – (28.11) oto pierwszy wegański fast food w Krakowie. Jego specjalnością jest 100% roślinny kebab z tofu (w bułce  12 zł, w tortilli  13 zł), ale w menu znajdziemy także wegańskie hot-dogi (8 zł), lasagne (12 zł) czy zupy (6 zł) i dania tygodnia. Do wyboru są także domowej roboty sosy (hummus, masło orzechowe, tahini, hot chilli, ketchup, musztarda i majo). Codziennie przygotowywane są też mleka roślinne (konopne, kokosowe, z nerkowca; 7-9 zł) i smoothies (10 zł). Lokal czynny pon-czw 11-21, pt-sb 11-23, nd 11-20.
---
ul. Starowiślna 6 | tel. 735 644 207 | FB


Kyoto Takoyaki – (9.12) w grudniu w Krakowie pojawił się nowy fast food – tym razem z tradycyjną japońską potrawą takoyaki. To kulki przygotowywane z ciasta z mąki pszennej serwowane z ośmiornicą. Przy św. Tomasza podawane są w pięciu odsłonach, np. z majonezem, wodorostami nori i suszonymi płatkami wędzonego tuńczyka (15 zł, 8 sztuk) albo w wersji ostrej europejskiej z pikantnym majonezem, chilli i serem (15 zł, 8 sztuk). Wkrótce takoyaki będą dostępne tylko na wynos. Lokal czynny codziennie od 12 do północy.
---
ul. św. Tomasza 10 | tel. 504 228 639 | FB | www


Zafarszowani – (19.12) nowa restauracja specjalizująca się w pierogach. W ofercie jest ponad 20 zestawień smakowych w wydaniu słodkim, jak i wytrawnym. Przykładowe pierogi z menu: z owocami leśnymi podawane z grillowanym jabłkiem i biszkoptem, polane sosem waniliowym (14 zł), z jagodami, kruszonymi orzechami, wiórkami czekoladowymi, biszkoptem, polane jogurtem naturalnym (14 zł), z kapustą i grzybami z sosem z grzybów leśnych, podane na zasmażanej kapuście kiszonej z wędzonym boczkiem (14 zł). W menu także m.in. kluski śląskie, pyzy z mięsem, kaszanka czy gulasz. Lokal czynny od pn-sb 10-23, nd 10-21.
---
Plac Wszystkich Świętych 8 | FB



Wszystkie nowe restauracje otwarte w 2015 roku możecie zobaczyć na podstronie NOWE MIEJSCA.
Przypominam też o liście najlepszych dań 2015 roku z Krakowa. 

Bądź na bieżąco:

6 komentarzy :

  1. Z wyżej wymienionych byłam tylko w Jajowni, fajne miejsce, smacznie, ale porcyjki maluśkie. Z chęcią wybiorę się do Nolio oraz do Zafarszowanych (jako naczelna pierogara).

    OdpowiedzUsuń
  2. Daj potem znać, jak było! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie na ten temat coś u siebie napiszę ;)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Umknęło Ci otwarcie Churassco na ul.Krakusa 11 ;) pewnie dlatego że wystartowali w sylwestra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, faktycznie to mi umknęło! Dzięki za informację, Lucyna! Zedytuję wpis, gdy dostanę od nich więcej info. :)

      Usuń

Spodobał Ci się tekst? A może nie zgadzasz się z moją opinią? Chętnie poznam Twoje zdanie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...