27 grudnia 2016

Nowe miejsce: Winestone


W drugiej połowie września, dosłownie kilka kroków od Galerii Krakowskiej, otwarto pierwszy w Krakowie hotel marki Mercure, a wraz z nim dwunastą w Polsce restaurację, kawiarnię i bar Winestone. Sam hotel to nowoczesna, czterogwiazdkowa inwestycja warta blisko 90 milionów złotych, zrealizowana z wykorzystaniem wielu ekologicznych rozwiązań według zasad zielonego budownictwa. Należąca do niego restauracja Winestone, z osobnym i dobrze widocznym wejściem od ulicy Pawiej, swoją ofertą i niebanalną aranżacją autorstwa Kaczmarek Studio, ma przyciągać nie tylko gości hotelowych, ale też krakowian. To nowe miejsce miałam okazję odwiedzić i opisać dla Was dzięki zaproszeniu od hotelu Mercure.



Jako że dewiza Mercure brzmi “W harmonii z ludźmi i miejscami”, tak też krakowski hotel mocno zakorzeniony jest w lokalnej rzeczywistości, a uwagę momentalnie przyciągają wyraźne odwołania do epoki Jagiellonów. Przykładowo, posadzka w lobby to współczesna interpretacja wzorów podłóg wawelskich, a przy głównym wejściu gości witają portrety Barbary Radziwiłłówny i Elżbiety Habsburżanki, a także wierne kopie Głów Wawelskich z Sali Poselskiej wydrukowane w technologii 3D. Goście mogą zrelaksować się w przypominających trony fotelach autorstwa Toma Dixona i Andreu Worlda; użyte tkaniny nawiązują do królewskich szat, dywany do arrasów, a lampy  do królewskich koron. Zarówno lobby, jak i sala restauracyjna pełne są przyciągających oko, bardzo różnorodnych elementów, wszystkie jednak efektownie ze sobą współgrają.








W restauracji Winestone można usiąść na wygodnych fotelach, kanapach, albo przy stole, na przykład przy pokaźnym common table z surowego wiązu; przy otwartej kuchni, podglądając, jak szef Maciej Pluta i jego pomocnicy przygotowują dania; przy wysokich stołach w części z wine barem, relaksując się przy kieliszku wina. Albo przy ogromnych oknach rozciągających się od podłogi aż po sufit, skąd w mroźne wieczory na tle świątecznie rozświetlonej Galerii Krakowskiej można obserwować przechadzających się ludzi i leniwie padający śnieg.






Obecne menu Winestone’a zostało przygotowane na sezon zimowy i zawiera propozycje zarówno na większy, jak i mniejszy apetyt; coś dla miłośników kuchni międzynarodowej, jak i regionalnej. Z tej ostatniej przykładowo spróbować można kwaśnicy z kiełbasą lisiecką (18 zł), pierogów z kwaśną śmietaną (18 zł), czy… maczanki krakowskiej z oscypkiem (19 zł). W karcie wyraźnie oznaczone są też dania wegańskie i bezglutenowe, a także takie, które zjecie na szybko i nie stresując się, że nie zdążycie na pociąg  są one oznaczone symbolem “30’ promise”, czyli mogą zostać przygotowane, podane i zjedzone w maksymalnie pół godziny. W tygodniu od 12:00 do 15:00 Winestone serwuje także lunch w cenie 27 zł, a przed restauracją stoi… food truck, który zacznie działać już od stycznia.

Poniżej możecie podejrzeć, jak prezentują się niektóre dania z menu:

Domowe pieczywo, hiszpańska oliwa i posypka z orzechów, pistacji i sezamu to czekadełko podawane wszystkim gościom:




Sałatka Winestone z pieczonym kozim serem i chrupiącymi ziemniakami (29 zł):



Marynowane zielone oliwki serwowane jako przekąska z kieliszkiem wina (9,90 zł):



Planches, czyli dania serwowane na czarnych kamiennych deskach, w porcji dla jednej lub dwóch osób. Tutaj z tatarem z wołowiny (100 g, z dodatkiem zielonych oliwek, ogórka i cebuli) oraz frytkami (37 zł):




A tutaj deska z grillowanymi krewetkami i pomidorami (44 zł):

Saltimbocca alla romana z sosem szałwiowym, kluseczkami ziemniaczanymi i fasolką szparagową (56 zł). Jedno z dań z sekcji “30’ promise”:



Maczanka krakowska z oscypkiem (19 zł):



Podwójne brownie czekoladowe (bezglutenowe) z lodami śmietankowymi z orzechami włoskimi (18 zł):






Winestone, ul. Pawia 18b, Kraków
Restauracja czynna codziennie od 10:00 do 1:00
Rezerwacje: 12 225 11 82 oraz 600 340 671
www | FB 

Powyższy artykuł powstał dla Was dzięki współpracy z Winestone.

*


1 komentarz :