29 marca 2017

Relacja: Kolacja z Felice Lo Basso i Giacomo Monzali


W ubiegły czwartek w restauracji Studio Qulinarne w Krakowie odbyła się inauguracja cyklu kameralnych kolacji na cztery ręce. Pierwszym szefem kuchni, który gościnnie wystąpił u boku Giacomo Monzali, obecnego szefa kuchni Studia Qulinarnego, był Felice Lo Basso z mediolańskiej restauracji Felix Lo Basso* odznaczonej gwiazdką Michelin. To między innymi u jego boku pracował Monzali, zanim przeprowadził się do Krakowa.



Zaserwowano 7-daniowe autorskie menu degustacyjne oraz cztery poczęstunki, a o dobór win zadbał sommelier Krzysztof Kocierz. Dzięki zaproszeniu od organizatorów miałam okazję uczestniczyć w tym wydarzeniu. Zobaczcie, co ten włoski duet zaserwował gościom podczas czwartkowego wieczoru:

Amuse-bouche I
Konfitowany ziemniak z żółtkiem przepiórczym i sosem holenderskim oraz galaretka z szynki wieprzowej z kawiorem z pstrąga

Kolacja na 4 rece Studio Qulinarne Krakow


Amuse-bouche II
Crème brûlée z małży świętego Jakuba z żelem z Earl Grey’a oraz smażony kalmar z czarnym majonezem

Kolacja na 4 rece Studio Qulinarne Krakow


Szparagi / czerwona krewetka
Mus ze szparagów z czerwoną krewetką oraz chipsem z tapioki i sepii

Studio Qulinarne Krakow kolacja na 4 rece

Kolacja na 4 rece Studio Qulinarne Krakow



Ośmiornica / ziemniak / algi

Makrela / szczaw / kawa
Makrela z sosem holenderskim z nutą szczawiową i nutą kawy, do tego sos szczawiowy

Kolacja na 4 rece Studio Qulinarne Krakow


Risotto / parmigiana
Risotto z parmezanem na purée z bakłażana, mus z pomidorów i mus z bazylii

Kolacja na 4 rece Studio Qulinarne Krakow



Gnummareddi jagnięce
Podroby jagnięce z selerowym purée i marynowanym burakiem

Kolacja na 4 rece Studio Qulinarne Krakow


Pre-dessert
Lody ze skorzonery z posypką z suszonej skórki ze skorzonery

Kolacja na 4 ręce Studio Qulinarne Krakow


Seler / parmezan / miód
Selerowe lody z granitą, musem z parmezanu oraz chipsem z miodu i migdałów

Kolacja na 4 rece Studio Qulinarne Krakow


Gruszka / ryż / czekolada
Wilgotne ciastko czekoladowo-kawowe z musem gruszkowym i chipsem z papieru ryżowego

Kolacja na 4 rece Studio Qulinarne Krakow


Petit Four
Minipączki ze słodkim sosem na bazie mleka i drożdży

Kolacja na 4 rece Studio Qulinarne Krakow


Jeśli zauważyliście, że liczba dań się nie zgadza, macie rację; po (skądinąd kapitalnej) czerwonej krewetce zaserwowano jeszcze ośmiornicę z algami. Niestety akurat przy niej (chyba pierwszy raz odkąd prowadzę bloga, czyli od blisko sześciu lat) zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Żałuję tym bardziej, że był to jeden z moich faworytów wieczoru  perfekcyjnie przygotowana ośmiornica zwieńczona chipsem z glonów wakame otoczona ultralekkim musem z ziemniaka oraz ziemią ze skórek z warzyw z delikatnym dodatkiem kawy. Kolejnym było risotto z parmezanem podane na purée z bakłażana z superwyrazistym musem z pomidorów i z bazylii – wspaniały ukłon w stronę niewyobrażalnej prostoty genialnej włoskiej kuchni. Mocno zapadły mi w pamięć też oba desery, jak również zaskakujący i odświeżający “przeddeser” w postaci kremowych lodów ze skorzonery.

Będąc propagatorką jedzenia na mieście, w tym w restauracjach fine dining, bardzo podoba mi się pomysł zapraszania do Polski cenionych szefów kuchni z zagranicy. Zasmakowanie dań przygotowanych we współpracy z szefem nagrodzonym gwiazdką Michelin jest okazją  fantastyczną. Niejednokrotnie przejeżdżam wiele kilometrów, by móc zjeść u wybitnych szefów (La Madia**, Belcanto** czy Hiša Franko to tylko przykłady), a teraz takie okazje zaczynają pojawiać się w moim mieście! Bardzo mnie to cieszy.

Kolejna odsłona cyklu będzie miała miejsce 4 kwietnia  wraz z Giacomo Moznali menu przygotuje Diego Rossi z restauracji Trippa w Mediolanie. Koszt kolacji to 290 zł za osobę, wine pairing 240 zł. Trzecia kolacja odbędzie się w maju. Zachęcam do śledzenia strony internetowej lub Facebookowego profilu Studia Qulinarnego, by być na bieżąco z nadchodzącymi wydarzeniami.

Restauracja Studio Qulinarne
ul. Gazowa 4, Kraków (www | FB)
Tel. +48 12 430 69 14
Szef kuchni: Giacomo Monzali

Dziękuję restauracji Studio Qulinarne za zaproszenie na kolację. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz