22 września 2017

Relacja: Kolacja Flora i Fauna | Dr Irena Eris Tasty Stories


Kiedy dostałam zaproszenie na kolację plenerową “Flora i Fauna” mającą odbyć się przy Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy Zdroju, nie zastanawiałam się długo. Wciąż niezwykle miło wspominam ubiegłoroczną, górską edycję Dinner With a View jako jedno z najlepszych wydarzeń kulinarnych, w jakich miałam okazję uczestniczyć. 

Tegoroczne spotkanie odbyło się w ramach projektu Tasty Stories zainicjowanego przez Hotele SPA Dr Irena Eris i obejmowało coś więcej niż tylko menu degustacyjne zaserwowane podczas ekskluzywnej kolacji z widokiem na Jaworzynę Krynicką. Tym razem jeszcze bardziej postarano się o to, by przedstawić nie tylko różnorodność smaków i produktów, ale przede wszystkim sylwetki i historie ludzi, dzięki którym mamy okazję cieszyć się tak wspaniałym bogactwem kulinarnym regionu. 











W dniu poprzedzającym kolację wraz z gośćmi hotelu i dziennikarzami odwiedziłam lokalnych producentów, by posłuchać, jak dzielą się swoją wiedzą i pasją. Poznaliśmy Jana Nowaka z Pasieki “Barć” w Kamiannej, który godzinami mógłby opowiadać o życiu i hodowli swoich pszczół, zakochanego w winach Wiktora Szpaka w przepięknie położonej Winnicy Jasiel w Jaśle oraz Barbarę Miernik w Starym Domu Zdrojowym w Wysowej-Zdrój, gdzie jadłam najlepsze rydze w różnych odsłonach: te po prostu smażone z cebulką, kwaszone w żurku i przetworach, a nawet w kartaczach (jeśli zawsze jest tam tak szalenie smacznie jak wtedy, gdy nas przyjęto, to naprawdę polecam wybrać się do Wysowej na jednodniową kulinarną wycieczkę). 




















Pokonując długie kilometry między poszczególnymi wytwórcami, zachwycałam się tym, jaka ta nasza Polska jest piękna  przyroda i  krajobrazy w tych okolicach zapierają dech w piersiach. Już teraz planuję powrót, bo tym razem, w napiętym planie wycieczki, niestety nie było czasu na fotografowanie (na Insta Stories zdołałam pokazać jedynie małą próbkę).

Na drugi dzień w foyer hotelu odbyło się śniadanie z degustacją produktów wszystkich producentów biorących udział w projekcie. Była okazja spotkać również tych, do których nie udało mi się dotrzeć osobiście podczas wycieczki (Filip Kądziołka  rybak), Krzysztof Maurer  wytwórca soków i destylatów), czy Tomasz i Wawrzyniec Maziejukowie  producenci serów kozich).









Podczas kolacji gospodarz wydarzenia Janusz Myjak (Restauracja Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdrój) oraz zaproszeni szefowie kuchni  Jacek Grochowina z warszawskiej Nolity oraz Marcin Filipkiewicz z krakowskiej restauracji Copernicus – korzystając między innymi z produktów dostarczonych przez biorących udział w projekcie producentów, zaserwowali dziewięciodaniowe menu degustacyjne. Wina dobrał sommelier Krzysztof Królczyk. Zobaczcie, co zaserwowali szefowie i jak prezentowały się ich dania:











Amuse-bouche: 
Pieczywo oraz masło z owczą bryndzą i czarną solą



Janusz Myjak
Schab, kalafior, fasola, bakłażan, kozi ser, grzyby
Bodegas Muga, Blanco, Rioja | Hiszpania 





Jacek Grochowina
Grasica, topinambur, brukselka
Sumarroca, Cava Brut Nature Gran Reserva, Penedes | Hiszpania



Janusz Myjak
Jesiotr, seler, pęczak, śliwki
Tenuta Sant’Antonio, Soave Cru Vecchie Vigne, Veneto | Włochy



Jacek Grochowina
Consommé z kapłona, kiszone rydze, pulpeciki z perliczki, zioła





Marcin Filipkiewicz
Pstrąg, grzyby, oliwa z pietruszki
Weingut Neiss, Bockenheim Spatburgunder, Pfalz | Niemcy



Marcin Filipkiewicz
Szczaw, jeżyna, mięta



Jacek Grochowina
Jeleń, grzyby, burak
Bodegas Colome, Lote Especial La Brava, Malbec, Salta | Argentyna



Janusz Myjak
Kozi ser, dynia, pomarańcza, biała czekolada
Schloss Vollrads, Riesling Kabinett Halbtrocken, Rheingau | Niemcy



Marcin Filipkiewicz
Mrożony miód, wino Jasiel, porzeczka, słodki owies
Hervin | Wino z winnicy Jasiel



Petits fours  pralinki


Jednym z dań, które szczególnie zapadło mi w pamięć, była kapitalnie przyrządzona grasica autorstwa Jacka Grochowiny – dosłownie rozpływała się w ustach i była cudownie skomponowana z aksamitnym musem z topinambura o wyraźnej, orzechowej nucie. Jeleń szefa kuchni warszawskiej Nolity również zachwycił  podany z krwistoczerwonym musem z buraka i gołąbkiem z rydzami, borowikami, słonecznikiem, natką pietruszki i bogactwem aromatycznych przypraw. Marcin Filipkiewicz zaserwował doskonale wyważone intermezzo: lody szczawiowe z cytrynowymi nutami na pianie miętowej z dorodnymi jeżynami. Wspaniały był także jesiotr na pęczotto z burakiem marynowanym w occie jabłkowym i cydrze ze świeżo tartym chrzanem w wykonaniu Janusza Myjaka. Bardzo trudno byłoby mi wybrać faworyta spośród dwóch doskonałych deserów, które mocnym akcentem zakończyły tę pełną różnorodnych smaków kolację. Byłoby fantastycznie, gdyby następnym razem lokalni wytwórcy również siedzieli przy stole  musiałoby to być bardzo satysfakcjonujące doświadczenie móc spróbować swoich produktów w takich aranżacjach.

Kolacja “Sielanka”, drugie wydarzenie w ramach projektu Dr Irena Eris Tasty Stories, odbędzie się 21 października w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich.

Zachęcam Was do zajrzenia na stronę internetową projektu, gdzie znajdziecie przepiękne materiały filmowe, w tym sylwetki producentów i ich historie. 






Serdecznie dziękuję organizatorom wydarzenia za zaproszenie na kolację
oraz pobyt w Hotelu SPA dr Irena Eris w Krynicy Zdroju.


*

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz