14 września 2017

The Dog Food Truck (Kraków)


O hot dogach na tym blogu w ciągu ponad sześciu lat pisałam chyba tylko raz, a było to przy okazji krótkiej, ale całkiem niezłej gastronomicznej kariery Soup Doga przy Stradomskiej. Tymczasem niedawno informowałam Was na Facebooku o otwartym w połowie lipca food trucku The Dog serwującym na Kazimierzu hot dogi w wersji gourmet, podobno najlepsze w Krakowie… Namawialiście, więc i ja w końcu tam zajrzałam.

Food truck stoi na parkingu tuż obok klubu Opium i jest jednym z ładniejszych i bardziej stylowych food trucków, jakie widział Kraków. W środku, w biało-żółtym pasiastym fartuchu i czarnych rękawiczkach uśmiechnięty pan przygotowuje hot-dogi w pięciu kompozycjach smakowych. Najpierw wybadałam teren zupełnie spontanicznie, bez aparatu, próbując pierwszej, najprostszej wersji hot doga z menu (13 zł), i to bez dodatku marynowanych warzyw chodziło o spróbowanie samej bułki, sosu i zastępującej parówkę kiełbaski, która podobno przyrządzana jest według specjalnej receptury przez regionalnego producenta z Liszek. Po tym wstępnym teście jakości wpadłam na drugi dzień już w towarzystwie, żeby spróbować więcej, bo skoro baza była tak dobra, później mogło być tylko lepiej.

Kilka osób złożyło zamówienie przed nami, więc musieliśmy czekać, tak na oko, jakieś dziesięć minut na naszego Mac & Cheese Doga (bułka, kiełbaska, makaron, cheddar, crunch boczek, sosy  15 zł) i Pulled Pork Doga (bułka, kiełbaska, szarpana wieprzowina, sos BBQ, piklowana cebula i sos cheddar  18 zł). Trudno powiedzieć, który bardziej przypadł mi do gustu. Zarówno makaron w połączeniu z serem i chrupiącym boczkiem, jak i intensywna w smaku delikatna marynowana wieprzowina z chrupką piklowaną czerwoną cebulą to bezbłędne połączenia. Dodajcie do tego miękką, maślaną, lekko słodką i lekko wilgotną bułkę, która jest fantastycznym dopełnieniem jędrnej, soczystej i pełnej smaku kiełbaski. Wszystko w dobrych proporcjach, nic dodać, nic ująć. 

Jedyny mankament, którego się doszukałam, to bułka w Pulled Pork Dogu, która, chyba zbytnio namoczona wszelkimi sosami, rozwalała się przy każdej próbie przesunięcia jej po kartonowej podstawce, co nieco utrudniło konsumpcję. A jako że bułki hojnie obdarzone są składnikami, trzeba też bardzo uważać, aby połowa zawartości doga nie wylądowała na ubraniu lub chodniku. Choć w tym przypadku buła mogłaby być nieco bardziej dopracowana, to jest to tylko mała techniczna niedoskonałość, i tak najważniejszy jest smak, którego Dogowi odmówić nie można. Super, że powstał w Krakowie tak świetny nowy street food!

Plus: świetne hot dogi premium w niebanalnych kompozycjach smakowych, miła obsługa.
Minus: nieco rozchodząca się buła (zaobserwowane jak dotąd tylko w przypadku Pulled Pork Doga), kolejki. :)
Adres: ul. Jakuba 15 | mapa | FB
Polecam: gdy macie ochotę na dobry street food.
Szef kuchni: Paweł Kucharski.
Średnia ocena: 4.83 na 5.     Jedzenie – 4.5/5      Obsługa – 5/5       Ceny – 5/5

najlepsze hot dogi w Krakowie

najlepsze hot dogi w Krakowie

najlepsze hot dogi w Krakowie

najlepsze hot dogi w Krakowie

najlepsze hot dogi w Krakowie


*
Bądź na bieżąco:

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz