5 października 2017

Nowe restauracje w Krakowie: lipiec-wrzesień 2017


Po kolejnym okresie krakowskich otwarć szczególnie zadowoleni powinni być fani kuchni włoskiej  powstały dla nich aż trzy nowe adresy. W podsumowaniu znajdziecie też nowy pomysł na wczesne śniadania, na piwo i przekąski do późnych godzin nocnych, na coś słodkiego, na coś ciepłego do zjedzenia w biegu, a nawet na krewetki… z dostawą do domu. Oprócz tego przypominam o najlepszych hot dogach w Krakowie, nowym lokalu na Dolnych Młynów i o nowym miejscu dla fanów kuchni libańsko-syryjskiej.



Kolejność na liście (mniej więcej) według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia użyte w tym zestawieniu zostały mi przesłane przez restauracje.

Sheep & Dragon Cafe  nowa kawiarnia w bezpośrednim sąsiedztwie Wawelu serwująca także przekąski, sałatki i dania. Jej specjalnością jest konfitowane kacze udko z waflem ziemniaczanym (29 zł) oraz bagietka z wołowymi pastrami (19 zł). Oprócz tego w menu znajdziecie przykładowo quiche lorraine z boczkiem (15 zł) czy hummus z pieczonymi warzywami, ogórkiem, miętą i pieczywem (19 zł), a z deserów tartę czekoladową (12 zł), sernik (12 zł) albo ekler (9 zł). Sheep & Dragon serwuje śniadania od 7:30 w cenie od 11 do 19 zł.
---
ul. Straszewskiego 2 | tel. 504 998 475 | FB

O ja Cię Donacie – sztandarowym produktem jest tu lodowa kanapka, czyli donut lub pączek przecięty na pół z dwiema porcjami wybranych smaków lodów i różnymi posypkami (10 zł). Oprócz tego O Ja Cię Donacie serwuje lody (3,5/porcja), także wegańskie na mleku roślinnym (4,50/porcja), smoothie (9 zł), ciasta (6 zł), kanapki na bajglach czy donuty na ciepło (6 zł).
---
ul. Ignacego Paderewskiego 4 | tel. 537 016 386 | FB

Hurry Up Shrimp  jego ambicją jest serwowanie najlepszych krewetek w mieście. Póki co Hurry Up Shrimp nie posiada stacjonarnego lokalu, ale dania można zamawiać na telefon z dostawą do domu/pracy (dostępne są opcje lunchowe) lub w formie cateringu. W menu przykładowo: ramen z 5 krewetkami Black Tiger, jajkiem przepiórczym i porem (20 zł), pad thai z 8 krewetkami (42 zł), czy ryż jaśminowy z 8 krewetkami smażonymi w miodzie na białym winie (42 zł). W ofercie są także dania premium dla prawdziwych miłośników krewetek  na przykład kubełek 60 krewetek Black Tiger (pieczone w boczku oraz w białej, czerwonej i zielonej tempurze) z 2 sosami do wyboru (240 zł).
---
ul. - | tel. 577 477 538 | FB | www

Hurry Up Shrimp Kraków na dowóz


The DOG  food truck na Kazimierzu serwujący hot dogi w wersji gourmet. W ofercie przykładowo: Mac&Cheese Dog z kiełbasą, makaronem, cheddarem i chrupiącym boczkiem (15 zł), Kaszanka Dog z kiełbasą, kaszanką, chutney'em rabarbarowym i boczkiem (15 zł) czy Pulled Pork Dog z kiełbasą, szarpaną wieprzowiną, sosem BBQ, piklowaną cebulą i sosem cheddar (18 zł). Kiełbaska do hot dogów pochodzi od regionalnego producenta z Liszek i jest przygotowywana według specjalnej receptury. Moją recenzję tych hot dogów przeczytacie tutaj.
---
ul. Jakuba 15 | tel. 505 603 270 | FB

The Dog Food Truck


Zupa Soup Bar  drugi lokal Zupa Soup Baru, który znacie pewnie z ulicy Warszauera (kiedyś napisałam recenzję). Na ulicy Św. Tomasza, tak samo jak na Kazimierzu, codziennie dostępnych jest 6 rodzajów zup według przepisów z różnych stron świata (w tym wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe, większość bez laktozy). Zupę dostajecie w kubku, który możecie zabrać ze sobą na wynos. Menu zup zmienia się co czwartek, a oprócz nich w ofercie jest też pięć rodzajów kanapek grillowanych, zapiekana parmigiana, a w okresie letnim lemoniady. 
---
ul. św. Tomasza 10 | tel. 536 306 446 | FB

Pizzatopia – serwuje pizzę stworzoną według własnej kompozycji w stałej cenie 24 zł, bez względu na liczbę składników, a do wyboru jest około 30 dodatków. Jedna porcja wypiekana jest z 250 g ciasta, które dojrzewało wcześniej przez 48 godzin (jest opcja ciasta z mąki pełnoziarnistej). Cały proces od zamówienia do otrzymania gotowej pizzy ma trwać około 5 minut. W menu znajdziecie także sałatki (22 zł), naturalne napoje gazowane (6 zł) czy piwo rzemieślnicze z lokalnych browarów (12 zł). Pizzatopia posiada ogródek z zadaszeniem i oświetleniem, ocieplany w sezonie zimowym.
---
ul. Szewska 22 | tel. 570 065 195 | FB | www

Pizzatopia Kraków


Il Pezzo  nowe streetfoodowe miejsce serwujące włoskie panini i piadiny z produktami sprowadzanymi z Włoch i na cieście wypiekanym w piecu opalanym drewnem według receptury En Plato. Przykładowe pozycje z menu: Panini Grill Vege z grillowanym bakłażanem, cukinią, papryką oraz bazylią, grana padano, oliwą i mozzarellą (14 zł), Panini Cotto z prosciutto cotto i pomidorem (16 zł), Piadina Nutella z nutellą, ricottą i z posypką ze strzelających cukierków (12 zł), Piadina Crudo z prosciutto crudo, rukolą, grana padano, mozzarellą, oliwą i pomidorkami koktajlowymi (16 zł).
---
Róg ul. Kijowskiej i ul. Nawojki | tel. 503 713 603 | FB | www

Il Pezzo


Enklawa  nowy lokal na Dolnych Młynów. W menu znajdziecie sałatki (np. z kaszą gryczaną i serem lazur  25 zł), podpłomyki na zakwasie żytnim lub z mąki gryczanej w cenie 20 zł (np. z kaszanką i dymką lub z wędzoną śliwką, jabłkiem i sosem z pasty paprykowej z miodem), pieczywo z dwoma smarowidłami do wyboru (18 zł), deskę wędlin (29 zł) oraz desery (12-16 zł), w tym także ciasta bezglutenowe. 
---
ul. Dolnych Młynów 10 | tel. 602 761 588 | FB | www

Enklawa Kraków Dolnych Młynów


Na Ciacho  pracownia wypieków artystycznych w Starej Krowodrzy. Można zamówić tam dedykowane torty oraz słodkie stoły na wesela i przyjęcia. Oferta na miejscu stale się zmienia, można spróbować tam przykładowo sernika z białą czekoladą (7 zł), tortów ze świeżymi owocami (10 zł), brownie z malinami (8 zł) czy różnego rodzaju muffinów i cupcake'ów (5,50 zł). Poza tradycyjnymi słodkościami, w Na Ciacho znajdziecie także te dedykowane cukrzykom i osobom na diecie bezglutenowej. Oprócz kawy, na miejscu można napić się soków, koktajli i domowej lemoniady.
---
ul. Kazimierza Wielkiego 31 | tel. 665 157 787 | FB | www

Na Ciacho Kraków cukiernia

TAO Garden  nowa restauracja w bliskim sąsiedztwie Błoń i z pokaźnym ogrodem należąca do TAO Teppanyaki & More. W TAO Garden znajdziecie przystawki, zupy, sałatki, makarony, pierożki dim sum, sushi, dania główne i desery inspirowane kuchnią tajską i japońską.
---
ul. Focha 24 | tel. 695 669 966 | FB | www

TAO Garden Kraków


Mezzalians  restauracja libańsko-syryjska w Podgórzu, z elementami kuchni środkowoeuropejskiej. Sezonowe menu opiera się na przystawkach, czyli mezze  na ciepło, na zimno, mniejszych i większych. Co tydzień zmieniają się 4 mezze oraz 2 dania główne. Zestaw trzech mezze kosztuje 30 zł, pięciu  59 zł, siedmiu  65 zł. Mezzalians serwuje też śniadania (w weekendy) oraz napoje takie jak kawa po arabsku z kardamonem (6 zł) czy herbata arabska z miętą (5 zł). Woda jest darmowa.
---
ul. Nadwiślańska 11 | tel. 514 257 905 | FB

Kufle i Widelce Craft Beer & Food  lokal przy ulicy Czystej z kuchnią otwartą codziennie aż do północy oraz z ofertą 8 craftowych piw z kranów. W menu znajdziecie przykładowo kaczkę sous-vide z grillowanym batatem, sosem z czarnej porzeczki i marynowanymi burakami (35 zł), pieczone warzywa korzeniowe z sosem orzechowym i czarnym ryżem (25 zł), hot doga z kiełbasą własnej produkcji (8 zł), kalafior i brokuły w chrupiącej panierce podawane z ajvarem (8 zł), burgery i kanapki (19-24 zł). Kufle i Widelce w tygodniu oferują także lunch dnia w cenie 19 zł. Szef kuchni  Paweł "Szopen" Florczyk. 
---
ul. Czysta 3/1 | tel. 535 799 666 | FB

Kufle i Widelce Craft Beet Food Kraków


Trattoria Degusti  włoska restauracja otwarta wraz z hotelem Unicus Palace przy ulicy Floriańskiej. W menu między innymi przystawki (np. bruschetta z karczochami, marynowaną czerwoną cebulą i dojrzewającym kozim serem  27 zł), zupy (np. krem z pomidorów z pesto z rukoli  17 zł), włoska pizza (14-27 zł), sałatki (np. z bresaolą i crudo di parma  34 zł), makarony (pappardelle z tuńczykiem  36 zł) i inne dania główne (np. antrykot wołowy z awokado, pieczonymi pomidorami, cukinią i masłem sardelowym  61 zł). 
---
ul. Floriańska 28 | tel. 12 201 01 01 wew. 504 | FB

Trattoria Degusti Kraków Hotel Unicus Palace


Przypominam, że o nowych miejscach informuję także na Facebooku. Aby nie przegapić ciekawych informacji, zachęcam do wybrania następujących ustawień przy moim fan page'u (w przeciwnym razie Facebook nie pokaże Wam wszystkich moich publikacji):

dania kontra ania

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz