2 listopada 2017

Nowe miejsce: Pizzatopia


W ostatnim podsumowaniu Nowych Miejsc wspomniałam Wam o otwarciu Pizzatopii  nowej pizzerii przy Szewskiej, kilka kroków od Rynku Głównego. Jej pomysłodawca doszedł do wniosku, że skoro każdy jest inny, tak też każdy powinien mieć możliwość skomponowania swojej ulubionej, wymarzonej, "utopijnej" pizzy począwszy od rodzaju ciasta, poprzez wybór wszystkich składników, a na sosach kończąc. Na dodatek Pizzatopia obiecuje, że dostaniecie swoją świeżo wypieczoną pizzę... w mniej niż 3 minuty.

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzatopia jest przykładem wciąż mało znanego w Polsce modelu restauracji fast casual dining, który oferuje możliwość zjedzenia szybkiego posiłku bez jednoczesnej rezygnacji z atrakcyjnych elementów doświadczenia restauracyjnego, takich jak atmosfera czy jakość składników. Przykładowo, chcąc przekąsić coś w godzinach lunchowych, często nie mamy czasu na dłuższe posiedzenia, a w restauracjach nieraz jesteśmy do nich zmuszeni, gdy czekamy na kelnera, na napoje, na zamówienie, na rachunek... (Kiedyś rekordzista na Kazimierzu podał mi i moim kolegom z pracy dania w zupełnie pustym lokalu po godzinie!). W Pizzatopii jest samoobsługa, wypieczenie pizzy trwa mniej niż 3 minuty, w głośnikach gra muzyka rockowo-hip hopowa, a do dyspozycji gości jest długa, nowocześnie urządzona sala oraz przyjemny ogródek (który na zimę będzie ocieplony). Może to być więc dobra opcja dla kogoś, kto chce zjeść ulubioną pizzę na szybko oderwać się na chwilę od obowiązków dnia relaksując się w fajnych wnętrzach. Pizzatopia to też ratunek dla tych, którzy mają ochotę na coś lepszego niż przypadkowy fast food po (lub w trakcie) imprezowania na mieście  lokal w piątki i soboty jest czynny do pierwszej w nocy. 

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Ile razy zdarzyło się, że Wy albo Wasi znajomi chcieli zamienić, odjąć lub dodać jakiś składnik przy zamówieniu? Nawet w moich ulubionych pizzeriach bywa tak, że akurat dzisiaj mam ochotę na zupełnie coś innego, a tej idealnej kompozycji akurat nie ma w karcie. Nie zawsze wprowadzanie zmian jest proste, a często wiąże się to z problemem z wyceną, bo  przykładowo  składniki mięsne lub premium są droższe niż warzywne. Pizzatopia rozwiązuje tę kwestię w bardzo prosty sposób: wszystkie pizze (z wyjątkiem Margherity) kosztują 24 zł, niezależnie ile i jakie składniki wybierzecie. Dla bardzo niezdecydowanych jest pięć propozycji pizz w menu, również w cenie 24 zł, jak na przykład pizza “Planty” (na zdjęciu): z sosem pelati, ricottą, kurczakiem, szpinakiem, rukolą, oliwa bazyliową i sosem BBQ śliwkowym. Oprócz placków w Pizzatopii można zjeść także sałatki (22 zł) i wypić polskie craftowe piwo lub naturalne włoskie sody. Lokal dzieli ogródek z Cupcake Corner, a więc i kwestia deseru jest rozwiązana. Pizzę można zabrać też na wynos  w darmowych, prostokątnych, designerskich pudełkach.

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie
Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizza wyglądem przypomina neapolitańską  jest wyrośnięta na brzegach i cienka w środku  choć oczywiście różni się kształtem, bo w Pizzatopii pizze są… prostokątne, co sprzyja komfortowi jedzenia. Nie ma też problemu z dzieleniem się pizzą z przyjaciółmi  można zamówić jedną z zupełnie różnymi składnikami na obu częściach. W utopijnej pizzy ciasto, robione z dobrej mąki, małej ilości drożdży i leżakowane przez 48 godzin, ma być jak najbardziej lekkostrawne i pełni rolę głównego składnika, a nie tylko zwykłej bazy.

Pizzeria przy Rynku w Krakowie
Pizzeria przy Rynku w Krakowie
Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Jak wygląda więc proces tworzenia pizzy? Najpierw wybieracie rodzaj ciasta: klasyczne lub pełnoziarniste  oba rodzaje były leżakowane przez dwie doby. Następnie decydujecie się na sos (pelati, pelati chilli, czosnek, czosnek pesto) i ser (mozzarella, mozzarella wegańska, pleśniowy, "3sery", ricotta, gouda wędzony, grecki). Do wyboru jest sześć dodatków mięsnych (kurczak, rostbef, chorizo, salami, szynka gotowana, boczek wędzony) oraz trzynaście dodatków warzywnych (burak, pomidor, cebula czerwona, brokuły, papryka, oliwki czarne, cukinia, pieczarki, bakłażan, ziemniaki, kukurydza, ananas, jalapenos). Wykończeniem może być sos cebulowy, jogurtowy, śliwkowy bbq, bbq pikantny, balsamiczny truflowy albo oliwa: klasyczna, koperkowa, bazyliowa, czosnkowa, chilli lub rozmarynowa. Jeśli macie ochotę, po wypieczeniu pizzę dodatkowo można posypać liśćmi rukoli i/lub szpinaku. Dzięki specjalnemu piecowi, który łatwiej kontrolować, Pizzatopia może zagwarantować powtarzalność  pizza, którą zamówiliście tydzień temu, będzie smakowała tak samo, gdy wrócicie jutro. Jak Wam się podoba ten pomysł? :)

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzeria przy Rynku w Krakowie


Pizzeria przy Rynku w Krakowie

Pizzatopia, ul. Szewska 22, Kraków
tel. 570 065 195 | www | FB

Godziny otwarcia:
Poniedziałek-czwartek | 11:00 - 0:00
Piątek i sobota | 11:00 - 1:00
Niedziela | 11:00 - 0:00

Powyższy artykuł informacyjny powstał dla Was dzięki współpracy z Pizzatopią.

*

4 komentarze :

  1. Zapowiada się całkiem nieźle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęciłaś mnie, z chęcią się wybiorę i podzielę się wrażeniami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam, polecam �� choć pierwszy raz w życiu dłużej czekałam ma sałatkę niż na pizzę ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba dobrze - znak, że wszystko przygotowują indywidualnie a nie podają gotowce :)

      Usuń