2 stycznia 2018

Nowe restauracje w Krakowie: październik-grudzień 2017


W ostatnim podsumowaniu nowych krakowskich restauracji 2017 roku znajdziecie tradycyjnie kilka włoskich opcji, a także bar specjalizujący się w ramenie, francuską restaurację prowadzoną przez chińskiego szefa kuchni oraz kolejne miejsce stworzone z myślą o rodzinach z dziećmi. Dla siebie znajdą też coś miłośnicy zarówno słodkości, jak i zdrowego i ekologicznego jedzenia oraz fani ryb i wołowiny. Dowiecie się również, jakie miejsce powstało w miejscu dawnej restauracji Industrial na Zabłociu. 



Kolejność na liście mniej więcej według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia użyte w tym zestawieniu (z wyjątkiem zdjęcia wnętrza Orzo) zostały udostępnione przez restauracje. 

La Carbonara  rodzinna włoska restauracja i pizzeria specjalizująca się w potrawach kuchni rzymskiej. W karcie znajdziecie przystawki, zupy, makarony, dania główne oraz desery, na przykład: krem z włoskiej fasoli fagioli borlotti (18 zł), pasta z miecznikiem (37 zł), saltimbocca a la romana (40 zł), smażone kalmary (38 zł), stek z tuńczyka (80 zł), tiramisu (14 zł). W sezonie letnim dla gości dostępne są także patio i ogródek. 
---
ul. Królowej Jadwigi 184 | tel. 664 936 100 | FB

La Carbonara Krakow


Bubble Waffle  niewielki lokal na Kazimierzu specjalizujący się w słodkościach, a w szczególności w bąbelkowych gofrach na słono i na słodko oraz gorącej czekoladzie w stylu amerykańskim. Zwykła czekolada kosztuje 10 zł, a "wypasiona", czyli z donutem, batonikiem, posypką itp.  18 zł. Waffle na słono  16 zł, waffle bez lodów  14 zł, z naturalnymi lodami własnej produkcji  16 zł.
---
ul. Józefa 0 | tel. 534 141 111 | FB

Bubble Waffle Krakow


Bistro GotuJEMY  serwuje dania ze składników wyłącznie prosto od rolnika, bazując na ekologicznych, certyfikowanych produktach z Targu Pietruszkowego. Menu zmienia się co miesiąc; jest budowane w oparciu o lokalność, ekologię i sezonowość. Przykładowe dania: ekologiczny tatar z koźliny (29 zł), pierożki Babci Władzi z suską sechlońską, cynamonem, rumem i orzechami (23 zł), faszerowana dynia od JEdynie (26 zł), pstrąg z Doliny Karpia (31 zł). Bistro GotuJemy w tygodniu od 12:00 do 15:00 serwuje też ekologiczne lunche za 23 zł (wersja mięsna) lub 21 zł (wegetariańska). Jednym z kucharzy w Bistro GotuJemy jest Oleksiej Zakomornyj (wcześniej związany z restauracją Zdybanka), którego specjalnością jest domowej roboty kwas chlebowy i kwas miodowy według oryginalnej wschodniej receptury.
---
ul. Limanowskiego 16 | tel. 792 484 880 | FB | www

Bistro Gotujemy Krakow


Olive Tree  nowy niewielki lokal przy ulicy Starowiślnej; w menu znajdziecie przystawki, makarony (w tym bezglutenowe), neapolitańską pizzę, dania główne, a także trzy oferty lunchowe do wyboru (19-26 zł). Przykładowe ceny: penne al forno z kurczakiem, sosem grzybowym, bekonem, zapiekane z mozzarellą (23 zł), pieczona karkówka z winie, oliwie, czosnku i tymianku (24 zł), krewetki tygrysie w sosie ze świeżych pomidorów, czosnku i chilli (22 zł), pizza z tuńczykiem, cebulą, oliwkami i kaparami (20 zł).
---
ul. Starowiślna 18 | tel. 12 346 17 39 | FB

Tutti Santi  nowa pizzeria otwarta w budynku historycznym należącym do Parku Handlowego Zakopianka. Współzałożycielem sieci Tutti Santi jest Valerio Valle  Wicemistrz Świata, Mistrz Europy i Mistrz Włoch w pizzy klasycznej. Do produkcji pizzy wykorzystywane są oryginalne włoskie produkty, takie jak mąka 5 Stagioni, sos z pomidorów pelati czy Mozzarella di Bufala D.O.P. Pizze kosztują od 18,95 zł do 31,95 zł. W karcie są także sałatki, lasagne, desery oraz pizza wegańska.
---
ul. Zakopiańska 62 | tel. 600 171 704 | FB

Tutti Santi pizzeria Krakow


Tomasza 20 Resto Bar  znajdziecie tu zupy, burgery, pizze, sałatki, makarony i inne dania główne. Przykładowe ceny: kotlet cielęcy w sosie kurkowym z risotto (29 zł), mule w białym winie (28 zł), pizza parma (26 zł), krem z buraków z chrzanem (10 zł), carpaccio z ananasa (16 zł). Tomasza 20 od godz. 9:00 serwuje także śniadania w cenie 12-14 zł, w tygodniu lunch za 19 zł (w godzinach od 12:00 do 17:00), a wieczorami zaprasza na koktajle.
---
ul. św. Tomasza 20 | tel. 535 347 960 | FB

Tomasza 20 Krakow


Cucina Aperta  włoska restauracja w C.H. Serenada. Przed otwarciem jej personel został przeszkolony we Włoszech przez szefa kuchni Nico Atrignę. W menu znajdziecie przystawki, sałaty, zupy, pizze (w tym bezglutenowa), pierwsze i drugie dania, desery oraz menu dla dzieci. Przykładowe pozycje z karty: zupa z selera z salsą z orzechów laskowych (12 zł), gnocchi z pomidorami i świeżą bazylią (22 zł), polenta z sosem bolońskim (22 zł), policzek wołowy z ziemniakami, szałwią i rozmarynem (34 zł). Restauracja serwuje także śniadania w cenie 15 zł oraz lunche za 29 zł. 
---
ul. Aleja Generała Tadeusza Bora-Komorowskiego 41 | tel. 12 348 00 72 | FB | www

Cucina Aperta Krakow


Ramen People  maleńki, mieszczący zaledwie 8 krzeseł bar z ramenem. W menu znajdziecie 4 rameny (w tym zawsze przynajmniej jeden ramen wegański), wybór domowych azjatyckich kiszonek oraz zielone herbaty. Przykładowe ceny: Tonkotsu Ramen (długo gotowany bulion wieprzowy z plastrami boczku i jajkiem)  32 zł, Inari tofu Ramen (wegański bulion warzywny z dodatkiem glonów kombu, podawany z tofu i grzybami shiitake)  28 zł, kiszonki  od 5 do 12 zł. Moją recenzję Ramen People przeczytacie tutaj.
---
ul. Dajwór 19 | tel. 882 020 402 | FB

Ramen People Krakow


Chez Nicholas  francuska restauracja z chińskim szefem kuchni. Nicholas LU, po ukończeniu paryskiej szkoły gastronomicznej Ferrandi, gotowaniu w gwiazdkowych restauracjach i łącznie dziesięciu latach spędzonych we Francji, postanowił otworzyć restaurację w Krakowie. Twierdzi, że w Krakowie wyróżnia go to, że codziennie rano robi zakupy na targu i nie ma w kuchni zamrażarki. Sezonowe menu zmienia się co dwa tygodnie, ostatnio można było w nim znaleźć na przykład: krem du barry (kalafiorowy)  15 zł, francuską jajecznicę z krewetkami tygrysimi z Francji  25 zł, pieczoną pierś z kaczki z miodowym sosem mięsnym (49 zł), tartę cytrynowa (12 zł). Menu degustacyjne (5 dań) kosztuje 68 zł, zestawy lunchowe w tygodniu są w cenie 35 zł.
---
ul. Lwowska 1 | tel. 578 597 851 |  FB | www

Green Caffè Nero  ta otwarta w pobliżu Dworca Głównego i Politechniki Krakowskiej kawiarnia to już drugi w Krakowie lokal Green Caffè Nero. Oferuje świeżo parzoną kawę (w tym m.in. espresso, cappuccino, latte, flat white czy cortado), przeróżne herbaty i wyciskane soki, a także jedzenie przygotowywane codziennie z regionalnych produktów według przepisów szefa kuchni Wojciecha Klimczaka. Jest coś na słono i na słodko – duży wybór bagietek na zakwasie Levain, sezonowe quiche na ciepło, owsianka oraz domowe ciasta i tarty.
---
ul. Szlak 77 | FB | www

Green Caffe Nero Krakow




ORZO  powstało na Zabłociu w ogromnej przestrzeni po dawnej restauracji Industrial. Kartę przygotował Tadeusz  Muller, a znajdziecie w niej między innymi carbonarę serwowaną w słoiczku wraz z włoskim guanciale, parmezanem, śmietaną i żółtkiem (29,90 zł), Mamas Chicken Piri Piri (27,90 zł), czyli kurczaka sous vide z papryczką piri piri, czy Porchettę Black Label (32,90 zł) – boczek zapiekany z serem taleggio, sosem z włoskim wermutem i konfiturą bekonową na bazie espresso. ORZO serwuje także śniadania i lunche. Szef kuchni: Karol Dąbrowski. Więcej zdjęć wnętrza i kilka słów o ORZO znajdziecie w moim artykule tutaj.
---
ul. Lipowa 4a| tel. 12 257 10 42 | FB | www

Orzo Krakow


Wesołe Gary  duża restauracja z polsko-włoskim menu przyjazna rodzinom z dziećmi; posiada 4 sale na ok. 120 miejsc, obszerny kącik zabaw oraz salę dziecięcą z osobnym pokojem dla matki z dzieckiem. W menu przykładowo: cannelloni z cukinii z puree marchwiowym (17 zł), sałatka z pieczoną dynią i orzechami włoskimi (18 zł), toskańska zupa fasolowa (12 zł), policzki wołowe w sosie własnym z gnocchi (28 zł), filet z kurczaka z gruszkami i oscypkiem, gratin ziemniaczanym i sosem z pietruszki i orzechów włoskich (34 zł), tagliatelle arrabbiata (26 zł). W czwartki i piątki dostępne są mule (28 zł). Jest także osobne menu dziecięce.
---
ul. Urbanowicza 10a | tel. 794 798 122 | FB | www

Wesole Gary Krakow


Vistula Port  restauracja specjalizująca się w rybach i wołowinie; w menu przystawki, sałatki, zupy, dania główne i desery. Przykładowo w menu: macerowany łosoś w cytrusach z dymem olchowym, musem z zielonego groszku i pudrem tymiankowym (29 zł), zupa z migdałami, szyjkami rakowymi i chrupiącymi warzywami (21 zł), bavette wołowa z sosem pieczeniowo-wiśniowym, puree z palonej pietruszki i szpinakiem zasmażanym z orzechami (57 zł), miętus smażony na maśle rakowym z kawiorem z czarnej porzeczki, zapiekanką dyniową na kruchym cieście z kiszoną rzodkiewką (47 zł), racuchy z duszonymi śliwkami w żurawinówce, lodami piernikowymi i pianką z białego wina (17 zł).
---
ul. Na Zakolu Wisły 12b | tel. 519 076 757 | FB

Vistula Port Krakow


Moo Moo Steak & Wine  to druga lokalizacja Moo Moo (pierwsza od kilku lat działa przy ul. św. Krzyża), została otwarta w połowie grudnia w miejscu dawnej restauracji Aperitif na ul. Siennej. Menu różni się od karty pierwszego Moo Moo przystawkami, daniami głównymi, deserami, dodatkami do steków oraz sosami; sposoby cięcia mięsa pozostały bez zmian. Oprócz steków i burgerów (lekko zmodyfikowanych) zjecie tam przykładowo: grasicę z purée grzybowym, miodem, brioszką i grana padano (30 zł), ozór cielęcy z beszamelem chrznowym i rukolą (31 zł), długo pieczone żebro wołowe z purée z kiszonej kapusty i sosem z pieczonego czosnku (50 zł) czy rozmarynową panna cottę (18 zł). Szef kuchni: Marek Waligórski (wcześniej pracował w restauracji Studio Qulinarne, Industrial, Twój Kucharz). 
---
ul. Sienna 9 | tel. 12 422 20 53 | FB | www

Moo Moo Krakow


Byliście już w którymś z tych miejsc? Dajcie znać w komentarzach, jak było! :)
Zajrzyjcie też do poprzednich otwarć w Krakowie TUTAJ.

O nowych miejscach często informuję także na Facebooku. Aby nie przegapić ciekawych informacji, zachęcam do wybrania następujących ustawień przy moim fan page'u (w przeciwnym razie Facebook nie pokaże Wam wszystkich moich publikacji):





*

3 komentarze :

  1. Kilka razy już byliśmy w Tutti Santi. O dość nieciekawej lokalizacji, na terenie centrum handlowego, zapomina się po wejściu do środka, a tym bardziej w trakcie jedzenia. Pizza jest genialna, każda jaką do tej pory zamawialiśmy. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, serdecznie dziękuje za wzmianki o bezglutenowych opcjach w restauracjach które opisujesz. Dziękuje ze zwracasz na to uwagę:)

    OdpowiedzUsuń