16 kwietnia 2018

Nowe miejsce: Restauracja Art


Art to nowa polska restauracja z kategorii fine dining w Krakowie. Powstała na prowadzącej wprost na Wawel ulicy Kanoniczej, w jednym z najpiękniejszych zakątków Starego Miasta. Być może pamiętacie, że wcześniej w tym miejscu, w tej samej zabytkowej kamienicy z czternastego wieku, mieściła się Kurka Wodna.

polska restauracja fine dining w krakowie


Art w swojej autorskiej karcie stawia na ambitną kuchnię na najwyższym poziomie i nowoczesne spojrzenie na rodzime smaki. Szefem kuchni został utalentowany Michał Cienki, wcześniej związany z takimi restauracjami jak Ancora czy Trzy Rybki, ostatnie trzy lata spędził na stanowisku szefa kuchni w Amarylisie, dla którego zdobył między innymi rekomendację Slow Food Polska i prawdopodobnie najważniejszy jak dotąd tytuł w jego karierze  Młody Talent 2017 Gault&Millau Tour. W Art jego prawą ręką został Wiktor Kowalski, który zdobywał doświadczenie w Ed Redzie i wcześniej także w Ancorze, a ostatnio był zastępcą szefa kuchni w Wierzynku. Za kartę win odpowiadają sommelierzy Szymon Lesiak i Monika Mróz.

polska restauracja fine dining w krakowie
polska restauracja fine dining w krakowie

polska restauracja fine dining w krakowie

polska restauracja fine dining w krakowie

W elegancko zaprojektowanych wnętrzach można spróbować zarówno dań à la carte, zmieniających się wraz z porami roku, jak i menu degustacyjnych. Tym samym Art dołączyła do grona bardzo niewielu krakowskich restauracji, gdzie serwuje się takie menu, na dodatek restauracja daje możliwość wybrania zmieniającego się co tydzień, pięciodaniowego menu degustacyjnego także w godzinach lunchowych  od poniedziałku do piątku w godzinach od 12:00 do 15:00, w cenie 69 zł.

polska restauracja fine dining w krakowie

polska restauracja fine dining w krakowie

polska restauracja fine dining w krakowie

polska restauracja fine dining w krakowie


Codziennie od 18:00 dostępne są dwa wieczorne sety degustacyjne, składające się z siedmiu (199 zł) oraz z dziewięciu dań (249 zł). W weekendy potrawy à la carte można zamawiać przez cały dzień, a w tygodniu  po lunchu, czyli od godziny 15:00. Każdego dnia, zarówno w porze obiadowej, jak i przy kolacji, posiłek umila dźwięk fortepianu na żywo. Restauracja dysponuje trzema salami oraz sporym, jasnym, częściowo zadaszonym ogródkiem  łącznie ma ponad 80 miejsc. Warto jednak podkreślić, że rezerwacji stolika można dokonać dla maksimum ośmiu osób.

polska restauracja fine dining w krakowie
polska restauracja fine dining w krakowie
polska restauracja fine dining w krakowie
polska restauracja fine dining w krakowie

polska restauracja fine dining w krakowie

Oto jak prezentują się przykładowe dania w restauracji Art:

Czekadełko: pieczone na miejscu pieczywo z czarnuszką, ze słonecznikiem i pestkami dyni oraz precle z makiem. Do tego masło z podkrakowskiej mleczarni:

polska restauracja fine dining w krakowie


Przykładowe amuse-bouche (zmienia się codziennie): łosoś sous-vide z kwaśną śmietaną z ogórkiem i koperkiem, czarną solą oraz octem śliwkowym, oprószony pudrem z suszonej kiełbasy krakowskiej:

polska restauracja fine dining w krakowie


Strucla cebulowa ze smażonym foie gras podawana jest z konfiturą z czerwonej cebuli, konfiturą jabłkową, żelem z octu jabłkowego oraz pianą z cydru:

polska restauracja fine dining w krakowie


^^Strucla cebulowa / smażone foie gras / cydr / konfitura z jabłek (42 zł)

Pierogi z ciasta orkiszowego z nadzieniem z grasicy cielęcej, karmelizowanym porem i duszonym w cielęcym sosie demi-glace, z dodatkiem chipsów z pora:

polska restauracja fine dining w krakowie


^^Orkiszowe pierogi z grasicą cielęcą / pory / juice cielęcy (31 zł)

Żur robiony zarówno na zakwasie żytnim, jak i z owsa, podawany jest z wędzonym pstrągiem, gotowaną pszenicą oraz z żółtkiem sous-vide (zdjęcie po podaniu zupy):

polska restauracja fine dining w krakowie


^^Żur “Przemyski” na rybnej wędzonce / orkisz / wędzony pstrąg (27 zł)

Consommée na bazie ogonów wołowych z opiekanymi pierogami, musem cebulowym i opalaną cebulką perłową (zdjęcie po podaniu zupy):

polska restauracja fine dining w krakowie


^^Bulion z ogonów wołowych z lubczykiem / ravioli z ogonem (29 zł)

Przykładowe intermezzo: granita z żubrówki z pianą z jałowca i kandyzowaną skórką z mandarynki:

polska restauracja fine dining w krakowie


Jesiotr sous-vide z musem z belugi, żelem z sosu sojowego, bulionem miso gotowanym na suszonych grzybach, kiszoną czerwoną kapustą i natką kolendry:

polska restauracja fine dining w krakowie


^^Filet z jesiotra / czarna soczewica / bulion miso / kiszona czerwona kapusta (61 zł)

Polędwica z dzika z sosem buraczano-kakaowym, kiełkami ze słonecznika, ziemią ze słonecznika i kakao oraz z topinamburem w trzech formach: purée, marynowane plastry oraz chipsy ze skórki:

polska restauracja fine dining w krakowie


^^Polędwiczka z dzika / boczek / mus z topinamburu / słonecznik z kakao (74 zł)

Chałwa dyniowa z lodami z pestek dyni, prażone pestki, kostki dyni w syropie cukrowym oraz oliwa z pestek dyni:

polska restauracja fine dining w krakowie
^^Dynia / chałwa dyniowa / lody na bazie oleju z pestek dyni (31 zł)

Cienki kubeczek z gorzkiej czekolady wypełniony musem z topinamburu z białą czekoladą, do tego delicje skrywające galaretkę z espresso, zwieńczone mleczną czekoladą z prażonymi pestkami słonecznika; całość oprószona kakao:

polska restauracja fine dining w krakowie
^^Mus z topinamburu z kawą / serek mascarpone / olej z góry św. Wawrzyńca (29 zł)

Art w ofercie ma także ciekawą kartę autorskich koktajli (25-32 zł) przygotowanych przez szefa baru Bartłomieja Białego, oto dwa przykłady:

“Władziu w podróży”: Bulleit Bourbon, Graham’s 10 Tawny Port, Punt e Mes, sok z buraka, ocet różany (27 zł):

polska restauracja fine dining w krakowie


“Kompot z suszu”: Lagavulin 16, Hankey Bannister Heritage, Campari, Punt e Mes, bitters czekoladowy, suska sechlońska (32 zł):

polska restauracja fine dining w krakowie

Karta dań w obecnej formie będzie obowiązywała jeszcze przez dwa tygodnie, z początkiem maja zostanie lekko odświeżona.  


Restauracja Art, ul. Kanonicza 15, Kraków
tel. 537 872 193  | www | FB | Instagram

Godziny otwarcia:
Codziennie od 12:00 do 23:00


Powyższy artykuł informacyjny powstał dla Was dzięki współpracy z restauracją Art. 
O tym, jakie rodzaje treści pojawiają się na blogu, przeczytacie szczegółowo tutaj.


*

2 komentarze :

  1. Ładne wnętrze:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcia, aż nabrałam ochoty, żeby spróbować tych przysmaków, zwłaszcza, że uwielbiam fine dining. Na pewno się wybiorę w te miejsca, a na połowę maja zaplanowałam wizytę w water&wine koło Nałęczowa, ta restauracja też słynie z menu degustacyjnego opartego na lokalnych produktach.

    OdpowiedzUsuń