9 kwietnia 2018

Nowe menu w restauracji Amarylis


Amarylis mieści się przy ulicy Dietla w Krakowie, w czterogwiazdkowym Queen Boutique Hotel. Pierwszy raz trafiłam tam w listopadzie 2015 roku, napisałam recenzję i od tego czasu starałam się zaglądać jak najczęściej. Chętnie też polecałam to miejsce na romantyczne wyjścia, kolacje biznesowe czy inne specjalne okazje, bo to jedna z bardzo niewielu restauracji w mieście, gdzie nigdy nie zawiodłam się ani na jedzeniu, ani na serwisie. 

Z czasem Amarylis zyskał grono stałych klientów, zdobył rekomendację Slow Food Polska, a sale restauracji hotelowej (czyli takie kojarzone zwykle ze sztywnym, drogim i pustym miejscem) zaczęły się wypełniać gośćmi tak, że nierzadko trudno było o rezerwację w weekendy. Restauracja sała się bez wątpienia jednym z najmocniejszych reprezentantów fine diningu w Krakowie.

W lutym tego roku w Amarylisie zaszły poważne zmiany: stanowisko szefa kuchni objął Grzegorz Bucki, który  co ciekawe  pracował już w tej restauracji jako sous chef na samym początku jej działalności. Gdy nie był związany z Amarylisem, zdobywał doświadczenie u boku Rafała Targosza w restauracji Unicus, na stanowisku szefa kuchni w restauracji Industrial, czy w Studio Qulinarnym między innymi u boku wyróżnionego gwiazdką Michelin Paulo Airaudo. Nowy szef kuchni Amarylisa podkreśla, że to ostatnie doświadczenie otworzyło mu oczy na zupełnie nowy wymiar gastronomii. 

Warto wspomnieć, że Amarylis jest jedną z niewielu restauracji w Krakowie oferujących menu degustacyjne. Co więcej, jest ono dostępne “od ręki”, codziennie i od momentu otwarcia, czyli nie tylko na kolację, ale także w porze lunchowej. Obecnie tasting menu składa się z dziesięciu elementów: amuse-bouche, dwóch przystawek, intermezzo, trzech dań głównych, przeddeseru, deseru oraz petit fours i kosztuje 210 zł za osobę. Opcjonalny wine pairing do tego menu to 170 zł (łącznie sześć kieliszków). Wszystkie dania wchodzące w skład menu degustacyjnego można także zamówić à la carte. Co ważne, w karcie wyraźnie oznaczone są dania bezglutenowe, a na specjalne życzenie szef kuchni zawsze przygotuje także wersje wegetariańskie lub wegańskie.

W związku ze zmianami, od 28 lutego w Amarylisie można znaleźć kartę sygnowaną nazwiskiem nowego szefa kuchni Grzegorza Buckiego. Menu w tej formie będzie obowiązywało do końca maja. Poniżej zobaczycie, jak prezentuje się dziewięć dań z nowego menu oraz przykładowe, zmieniające się niemal codziennie amuse-bouche, jak również przykładowe intermezzo, przeddeser i petit fours, które podawane są do setu degustacyjnego.

W restauracji Amarylis na początek każdy gość dostaje masło naturalne i pietruszkowe, a także pieczywo: krakowskie obwarzanki z solą i czarnuszką oraz żytni chleb na zakwasie ze słonecznikiem:


Przykładowe amuse-bouche: tatar z jelenia, konfitura z dyni, puder z koperku, majonez z jarmużu, gorczyca i chips gryczany:



Amuse-bouche zaserwowane podczas kolacji dla mediów: tapioka z sepią i domowy majonez z dodatkiem chilli, konfitowany ziemniak z majonezem i jajkiem przepiórczym confit, tortilla z grasicą i pieczonym ananasem:



W tej przystawce przegrzebek podany jest z plastrem i pudrem z chorizo, oliwą curry z liściem kafiru oraz musem kalafiorowym (cena à la carte  37 zł; na zdjęciu porcja degustacyjna):

Amarylis: małża św. Jakuba / kalafior / chorizo / liście kafiru
   
Przystawka: comber z sarny podawany jest na pszenicy z warzywami, z konfiturą z jarzębiny, konfiturą z czarnej porzeczki i żurawiny, galaretką z czarnej porzeczki, chipsem z pietruszki oraz z tapioki i z oliwą z kiełków pszenicy (39 zł):

Amarylis: comber z sarny / jarzębina / porzeczka / pszenica 



Zupa: esencjonalne consommé na wędzonym żeberku z pierogami jęczmiennymi z nadzieniem z kapusty piklowanej, skwarkami i oliwą z lubczyku (23 zł; na zdjęciu porcja degustacyjna, przed podaniem consommé):

Amarylis: wędzone żebro / cebula / kiszona kapusta / tymianek 
Krem z ziemniaka i pora z liśćmi młodego szpinaku, oliwą pietruszkową, sianem z pora i grzanką pszenną (21 zł):

Amarylis: por / ziemniak / młody szpinak


Przykładowe intermezzo podawane przy menu degustacyjnym: granita jabłkowa ze świeżo wyciskanym sokiem z limonki:


Danie główne: stek z halibuta ze skompresowaną kapustą włoską, musem z szalotki, mulami i sosem szafranowym (64 zł; na zdjęciu porcja degustacyjna):

Amarylis: halibut / kapusta włoska / szalotka / szafran / omułki



Danie główne: perliczka sous-vide z pieczoną marchewką oraz z selerem pod dwiema postaciami (purée oraz sałatka) (62 zł; na zdjęciu porcja degustacyjna):

Amarylis: perliczka / seler / siano / marchew 



Danie główne: kaczka sous-vide z kopytkami, musem z marakui, purée z marchewki, musem z karmelizowanego jabłka i selerem naciowym (65 zł):

Amarylis: pierś z kaczki / marakuja / jabłko / seler naciowy 


Przykładowy pre deser serwowany przy menu degustacyjnym: Krem cytrynowy z pudrem koperkowym:



Deser: lody z krwistej pomarańczy zaserwowane z kandyzowaną skórką pomarańczy, chipsem kakaowym, musem z czekolady i sosem pomarańczowym (24 zł):

Amarylis: krwista pomarańcza / czekolada / kakao


Deser: mus kokosowy z białą czekoladą, konfitura z mango, makaronik (25 zł):

Amarylis: marakuja / mango / kokos




Przykładowe petit fours serwowane na koniec menu degustacyjnego: pączek z sosem czekoladowym i czekoladka z nadzieniem z dzikiej róży:



Jako że wraz z odejściem poprzedniego szefa kuchni Amarylis utracił rekomendację Slow Food Polska, restauracja jest teraz w procesie weryfikacyjnym i stara się o ponowne przyznanie symbolu Ślimaka. W związku z tym zapowiada również, że kolejna, czerwcowa karta bardzo mocno oparta będzie na lokalnych produktach. 

Jak się Wam podoba to nowe menu? :)


Restauracja Amarylis, ul. Dietla 60, Kraków
tel. 12 433 33 06 | www | FB | Instagram

Godziny otwarcia:
Poniedziałek-środa: od 13:00 do 22:00
Czwartek-niedziela: od 13:00 do 23:00

Powyższy artykuł informacyjny powstał dla Was dzięki współpracy z restauracją Amarylis. O tym, jakie rodzaje treści pojawiają się na blogu, przeczytacie szczegółowo tutaj.


6 komentarzy :

  1. Jest już lupa w zestawie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dopłatą 180 zł czy w cenie? :)

      Usuń
    2. To warto odwiedzić lokal, polecam. Niezapomniane wrażenie z szukania jedzenia na talerzu. :)

      Usuń
  2. Pieknie zlozone dania, zachecilas mnie :-)

    OdpowiedzUsuń