O blogu


dania kontra ania to najstarszy i najpopularniejszy
blog o restauracjach w Krakowie

Blog powstał w maju 2011 roku po to, by móc odpowiedzieć na odwieczne pytanie: “Gdzie zjeść w Krakowie?”, a także z chęci dzielenia się z Czytelnikami dobrymi kulinarnymi adresami w mieście, jak również przestrzegania przed tymi, w których nie warto tracić pieniędzy. Z czasem doszły do tego relacje z podróży i festiwali kulinarnych oraz opisy ciekawych restauracji z innych miast Polski, Europy i świata. Regularnie, co trzy miesiące, informuję krakowian także o nowo powstałych lokalach w mieście w sekcji Nowe Miejsca.

W październiku 2014 zasiadłam w jury plebiscytu "Smaki Krakowa" organizowanego przez Dziennik Polski, gdzie, m.in. wraz z Anną Starmach i Adamem Chrząstowskim, wybierałam najlepsze restauracje w Krakowie w dziewięciu kategoriach. Rok później zostałam zaproszona przez stację Kuchnia+ do wzięcia udziału w akcji "Kuchnia+ Poleca" jako ekspertka oceniająca restauracje z Krakowa zakwalifikowane do finału, by pomóc wyłonić najlepsze restauracje w Polsce. Moim celem jest propagowanie jedzenia poza domem oraz wsparcie rozwoju polskiej gastronomii.

Rodzaje treści

Na blogu rozróżniam cztery główne rodzaje treści:

Recenzje  moje recenzje są w pełni subiektywne i opierają się wyłącznie na moich własnych doświadczeniach podczas anonimowej wizyty w restauracji opłaconej z własnej kieszeni. Niemożliwe jest zasponsorowanie recenzji na moim blogu  nie przyjmuję zaproszeń na darmowe posiłki, prezentów ani pieniędzy za napisanie recenzji. Takie postępowanie mijałoby się z celem mojego bloga oraz byłoby oznaką braku szacunku do moich Czytelników. Trochę więcej o tym, jak piszę recenzje, przeczytacie tutaj. Wszystkie zrecenzowane przeze mnie miejsca można znaleźć na mapie tutaj. Wszystkie recenzje znajdziecie też pod tagiem “recenzja”.

Relacje  relacje to nie są recenzje. Przykładowo relacja z degustacji różni się od recenzji przede wszystkim formą oraz unikaniem oceny wnętrza, obsługi, cen i poszczególnych dań. Relacje mogą obejmować: ciekawe wydarzenia związane z jedzeniem, otwarcia restauracji, degustacje, relacje z podróży oraz pobyty w hotelach. Czasem powstaja one dzięki współpracy barterowej lub płatnej. Ponieważ zaufanie moich Czytelników jest dla mnie najważniejsze, jeśli relacje wyniknęły z takiej współpracy lub zaproszenia, zawsze i bez wyjątków jest ten fakt jasno zaznaczony. Wszystkie relacje znajdziecie pod tagiem “relacje”. 

Zestawienia  zestawienia to artykuły, w których podaję listę polecanych przeze mnie lokali na daną okazję, np. na śniadanie w Krakowie czy najlepsze lody. Wszystkie miejsca w zestawieniu są przeze mnie osobiście sprawdzone i lubiane. Tak jak w przypadku recenzji, zestawienia są w pełni subiektywne i nie ma żadnej możliwości wpłynięcia na moją opinię. Są one też na bieżąco modyfikowane  jeśli otworzy się nowe, ciekawe miejsce, które polubiłam i do którego często wracam, dopisuję je do listy. Jeśli miejsce się zamknie lub zawiedzie moje oczekiwania  znika z listy. Wszystkie zestawienia, które opublikowałam do tej pory, można zobaczyć pod tagiem “zestawienia”.

Nowe Miejsca  to z kolei zestawienia nowo otwartych restauracji w Krakowie. O otwarciach na bieżąco informuję tutaj, dzięki czemu od razu kilkanaście tysięcy zainteresowanych jedzeniem krakowian dowiaduje się o nowych adresach. Na blogu przygotowuję podsumowanie otwarć co trzy miesiące. Zachęcam restauratorów do informowania mnie o otwarciach swoich nowych restauracji, ciekawych kawiarni i food trucków. Listę nowych miejsc zawsze znajdziecie pod tagiem “nowe miejsca”. Co jakiś czas na blogu znajdziecie także artykuł informacyjny z cyklu "Nowe miejsce" – takie artykuły są zawsze jasno oznaczone i w żadnym razie nie są recenzjami, mają za zadanie jedynie poinformować Was o otwarciu nowego miejsca i przybliżyć Wam koncept restauracji. Znajdziecie je także pod tagiem "współpraca".

W razie pytań, propozycji współpracy lub chęci zgłoszenia nowego miejsca, proszę pisać na: dania.kontra.ania[at]gmail.com

Zachęcam do śledzenia mnie także na Facebooku i Instagramie. :)


W mediach

Gazeta Wyborcza (dodatek "Co Jest Grane")
Eksperymenty od kuchni, wypowiedź na temat kuchni eksperymentalnej w Krakowie



Onet.pl, wypowiedź do artykułu Foodie  blogerzy, którzy kochają jeść



Food Service, wypowiedź do artykułu Restauracyjny blog and roll



Radio Radiofonia 100.5 FM  byłam gościem audycji "Głośnodaj"


Interia, wypowiedź do artykułu na temat kompleksu Dolne Młyny



Cogito, wypowiedź do artykułu Specjaliści od smaku... i nie tylko




W okresie od maja 2012 do listopada 2014 roku
raz w miesiącu pisałam recenzje dla magazynu Lounge.