3 lipca 2016

Nowe restauracje w Krakowie: kwiecień-czerwiec 2016


Przyszedł czas na kolejne podsumowanie ciekawych otwarć w mieście. W ciągu ostatnich trzech miesięcy powstała między innymi pierwsza w Krakowie Dark Restaurant, czyli miejsce, w którym wyostrzymy zmysł smaku jedząc w całkowitych ciemnościach. Poza tym pojawiły się nowe miejsca z kuchnią wegetariańską, eleganckie restauracje z kuchnią polską, jest też coś dla fanów Gruzji, kuchni krymskiej, japońskiej i sycylijskiej. Znalazło się też miejsce na food trucki – z pierogami i rybami. Smacznego! :)

Mo-ja Cafe (2.04) – to nowa kawiarnia powstała z początkiem kwietnia na Starowiślnej. W menu znajdziecie serwowane przez cały dzień śniadania, lunche w cenie 19 zł (zupa dnia + danie dnia/wrap/tarta/sałatka), mnóstwo opcji dla wegan i wegetarian, domowe ciasta, duży wybór herbat i naparów z polskich upraw. Przykładowe dania z menu: pełnoziarnisty wrap z batatem, awokado, hummusem, gotowanym jajkiem, pomarańczą, sałatą i kiełkami (15 zł), kasza jaglana z pieczonym jabłkiem, żurawiną i prażonymi płatkami migdałowymi (10 zł), frittata z serem kozim, pomidorami, porem i dymką (13 zł). Lokal czynny pn-pt 8-20, w weekendy 9-20.
---
ul. Starowiślna 14 | tel. 691 904 901 | FB



Restauracja Stół (4.04) – nowe miejsce w pobliżu Rynku. Poza regularnym menu co miesiąc będą pojawiać się wkładki ze specjałami szefa kuchni. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 serwowane są lunche w cenie 21 zł. Przykładowe dania z karty: zupa ogonowa (11 zł), krewetki z chorizo, pietruszką i figą (25 zł), policzki cielęce ze szpinakiem, pasternakiem, konfiturą cebulową, kafirem (29 zł), parfait z chałwą, pyłkiem kwiatowym i maliną (12 zł). Lokal czynny codziennie od 12 do 22, w piątki i soboty do 23.
---
ul. św. Anny 4 | tel. 12 422 21 91 | FB | www



Senses Restaurant (5.04) – Kraków doczekał się swojej Dark Restaurant, czyli restauracji, w której zjemy posiłek w całkowitej ciemności. Nie ma w niej klasycznego menu – goście mają do wyboru zestawy: polski, mięsny, wegetariański, wegański oraz Szefa Kuchni. Dania to niespodzianka - dopiero po kolacji gość poznaje skład potraw (chyba że odgadnie smaki w trakcie). Ceny za zestaw mieszczą się w przedziale od 99 do 300 zł (przystawka, zupa, danie główne, deser). Lokal czynny codziennie z wyjątkiem poniedziałków od 18 do 23. Szef kuchni: Paweł Kucharski.
---
ul. Dominikańska 1 | tel. 530 226 176 | FB | www



Albertina Restaurant & Wine (9.04) – powstała z początkiem kwietnia w miejscu dawnej Ancory. Menu nawiązuje do kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie, ale serwuje też autorskie dania inspirowane elementami kuchni śródziemnomorskiej, np. świeże homary i ostrygi z własnego homarium. W Albertinie dostępne są 32 wina na kieliszki z jedynych w Polsce samoobsługowych dyspenserów Enomatic Elite. W menu, w dużej części opartym o sezonowe i lokalne produkty, znajdziemy przykładowo consommé z bażanta (21 zł), comber z jelenia z kiełbaską z dzika (66 zł), linguini z homarem (cena wg wagi), czy gołąbka z Pstrąga Ojcowskiego z krewetką, kapustą włoską, masłem koperkowym, wywarem ze skorupiaków i julienne warzywnym (54 zł). Szef kuchni: Grzegorz Fic. Restauracja czynna codziennie od 12 do 23. Moją recenzję Albertiny przeczytacie tutaj.
---
ul. Dominikańska 3 | tel. 12 333 41 10 | FB | www



Zacna Ryba Milordzie (9.04) – nowy food truck na Dajworze, którego specjalnością są smażone i wędzone ryby z własnej hodowli właścicieli - Gospodarstwa Rybackie Stawy. Podawane są z różnymi dodatkami, np. ze szpinakiem z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym, a ceny za 100 g przedstawiają się następująco: karp (8 zł), jesiotr (10 zł), pstrąg (8 zł), od czasu do czasu będzie pojawiał się też szczupak i sum. Food truck czynny codziennie z wyjątkiem poniedziałków, od 13 do 21.
---
ul. Dajwór 21 | tel. 577 977 960 | FB



Kurka Wodna (13.04) – nowa polska restauracja w Krakowie. W menu znajdziecie przykładowo: pierś z perliczki na sałatce z orkiszem i malinowym winegretem (23 zł), pierogi z zająca w pikantnym musie marchewkowym (24 zł), pieczona kaczka po krakowsku (55 zł), pieczony filet z sandacza na tłuczonych ziemniakach z warzywami i maślanym sosem kurkowym (45 zł), torcik żurawinowo-żubrówkowy (15 zł). Do każdego dania dobrano węgierskie wino. Lokal czynny codziennie od 12 do 23.
---
ul. Kanonicza 15 | tel. 730 700 248 | FB | www



Chinkalnia Kraków (16.04) – fani gruzińskich smaków pewnie już znają ten nowy lokal usytuowany na rogu ulicy Podgórskiej i Mostowej. Jego specjalnością, jak sama nazwa wskazuje, są chinkali, czyli gruzińskie pierogi z mięsem i rosołem. Można zamówić je w zestawie po 3 (10,50 zł), 6 (19,50 zł) lub 9 (27 zł). Oprócz tego w menu znajdziecie przykładowo pikatną zupę charczo (14 zł), chaczapuri po Adżarsku (17 zł), chaczapuri Guruli (13,50 zł), lula kebab (22 zł) czy kubdari - placek nadziewany mięsem z cebulą i ziołami (18,50 zł). Lokal czynny pn 15-22, wt 13-22, śr-czw 12-22, pt-nd 12-23.
---
ul. Podgórska 15 | tel. 12 430 68 23 | FB | www



Sicilian Corner (23.04) – pod koniec kwietnia na Kazimierzu Sycylijczyk Fabio otworzył Trattorię Sicilian Corner. W menu znajdziecie między innymi włoskie przystawki (np. sałatka z marynowaną ośmiornicą - 26 zł, smażone kalmary - 19 zł), mięsa i ryby grillowane w sposób sycylijski na magmowych kamieniach, serwowane z sosami: pistacjowym, ostrym lub salmoriglio (22-55 zł), makarony (np. pappardelle z dzikiem i sosem borowikowym - 27 zł) oraz risotto z owocami morza (33 zł). Lokal czynny od wtorku do niedzieli od 12 do 23.
---
ul. Meiselsa | tel. 609 672 845 | FB | www



Krym Art & Grill – w miejscu francuskiej restauracji Bon Appetit powstał lokal specjalizujący się w domowej kuchni krymskiej, prowadzony przez pochodzących z Krymu Shevketa i Aysę. W menu znajdziecie między innymi takie dania jak czebureki z wołowiną, serem i grzybami (14 zł/2 szt.), smażone pielmeni (16 zł), wołowy lula kebab z sałatką (29 zł), chyrmyzly - zupę pomidorową z małżami (12 zł) czy sebze - krem z sezonowych warzyw (8 zł). Restauracja jest czynna codziennie od 8 do 23.
---
ul. Dajwór 2a | tel. 577 750 551 | FB



SSF Kiosk (14.05) – podczas gdy moda na food trucki trwa w najlepsze, oni na przekór znaleźli sobie punkt stacjonarny. Od połowy maja burgery od Streat Slow Food znajdziecie w KIOSKU SSF - w wolnostojącym budynku z ogródkiem tuż przy moście Dębnickim (po stronie DH Jubilat). Tam, oprócz burgerów, chłopaki serwują też frytki belgijskie na tłuszczu wołowym (małe - 7 zł, duże - 9 zł, także w zestawach burger + frytki). Aktualne godziny otwarcia: pn-czw 12-22, pt-sb 12-23, nd 12-21. Moja recenzja burgerów od Streat Slow Food z food trucka na ul. Kupa - tutaj.
---
ul. Kościuszki (przy moście Dębnickim) | tel. 666 548 100 | FB



Free Farma Burgerownia Roślinna (16.05) – nowa wegańska burgerownia w mieście. W skład każdej kanapki w Farmie wchodzi sałata, ogórek zielony, pomidor, świeży szpinak, kiełki, ogórek kiszony, czerwona cebula i papryka. Można wybrać pieczywo pszenne, razowe lub bezglutenowe (+3 zł) oraz dwa z 8 różnych sosów. Przykładowe burgery: "Rolnik" z kaszy jaglanej, szpinaku, płatków owsianych z dodatkiem czosnku niedźwiedziego (12 zł), "Burak" z buraka, marchewki, czerwonej fasoli, z dodatkiem sezamu i rozmarynu (13 zł). W menu m.in. także tortilla z kawałkami tofu (14 zł), soj-dog z parówką sojową (12 zł), wegańska zapiekanka (12 zł), sałatka (14 zł), koktajle (13 zł). Lokal czynny codziennie od 11 do 22.
---
ul. Wiślna 6 | tel. 792 777 028 | FB



Pino Garden (31.05) – miłośników restauracji Pino na Placu Szczepańskim z pewnością ucieszy fakt, że niedawno powstał jej siostrzany lokal. Usytuowany tuż przy Błoniach i dysponujący ogrodem o powierzchni 600m2, Pino Garden ma być miejscem, w którym mogą zrelaksować się i dobrze zjeść wszyscy, w tym także spacerujące nieopodal rodziny z dziećmi i entuzjaści sportu. W menu znajdziecie przykładowo sałatkę z szynką długodojrzewającą i awokado (27 zł), łososia z czarnym ryżem (42 zł), steki (55-65 zł), filet z kurczaka sous vide z zielonym pęczotto (29 zł), mule (31 zł; od czwartku do niedzieli), a także wybór makaronów (24-32 zł) oraz pizz (18-29 zł). W lokalu znajduje się kącik dla dzieci oraz część na specjalne okoliczności (komunie, urodziny, bankiety itp.). Szef kuchni: Krzysztof Salawa. Lokal czynny nd-czw 11-23, pt-sb 11-24.
---
ul. Na Błoniach 7 | tel. 609 917 918 | FB | www



Mazaya Falafel (2.06) – z początkiem czerwca tuż przy Rondzie Grzegórzeckim powstał ten niewielki wegański i wegetariański lokal, którego specjalnością jest tradycyjny hummus i falafel. W menu sałatki (np. tebula z natką pietruszki, pomidorem, cebulą i kaszą kuskus - 12 zł), szeroki wybór kanapek od 9 do 17 zł (np. z warzywami, tahini, bakłażanem, granatem, hummusem - 15 zł) a także zestawy na talerzu, np. hummus z pitą (8 zł) czy na przykład zestaw czterech falafeli podawanych z warzywami, tahini i pitą (13 zł). Mazaya Falafel jest czynny codziennie od 10 do 22, w niedziele od 11.
---
ul. Grzegórzecka 40 | tel. 609 917 918 | FB



Robimy Pierogi (4.06) – food truck z ręcznie klejonymi pierogami. W menu m.in. pierogi ruskie, z kurczakiem, cukinią i pesto, z podgrzybkami, lazurem i kaszą jęczmienną, wegańskie z dynią, jarmużem i kaszą jaglaną, czy z malinami i białą czekoladą. Porcja 5 sztuk - 7 zł, 10 sztuk - 13 zł. Podawane z podsmażaną cebulką, boczkiem, masłem, śmietaną lub parmezanem. Porcja może składać się z dowolnie wybranych pierogów. Food truck czynny we wtorki i czwartki od 14 do 20, w piątki, soboty i niedziele od 13 do 21.
---
ul. Dajwór 21 | tel. 507 565 200 | FB | www


Urara Sushi & Shabu Shabu (11.06) – nowa restauracja japońska prowadzona przez rodzinę pochodzącą z Tajwanu (dziadek, mama, tata i dwóch synów). Za sterami lokalu stoi trzech japońskich kucharzy z 15-letnim doświadczeniem w przygotowywaniu zarówno sushi, jak i gorących dań kuchni japońskiej. W menu m.in. onigiri z wieprzowiną i kimchi (12 zł), sajgonki z krewetkami (16 zł), pieczony bakłażan w słodkim sosie miso (19 zł), kurczak teriyaki z jajkiem, cebulką i ryżem (28 zł), sushi z kawiorem i krabem w tempurze (39 zł, 8 szt.). Można skomponować swoje własne shabu shabu (cena zależy od doboru składników). Restauracja czynna codziennie od 11 do 23.
---
ul. Tomasza 19/4 | tel. 531 857 146 | FB



Restauracja Malva (11.06) – restauracja specjalizującą się w kuchni polskiej i międzynarodowej. W menu znajdziecie między innymi tatar z marynowanego łososia z domowymi piklami i konfiturą z marchewki (25 zł), żur z jajkiem zielononóżki i kiełbasą lisiecką (15 zł), tagliatelle nero własnej produkcji z łososiem i szpinakiem (28 zł), pierś z kaczki sous vide z dynią, pierożkami z soczewicą i grzybami oraz sosem z czerwonego wina i jagód (42 zł). Szef kuchni: Grzegorz Misina.
---
ul. Karmelicka 12 | tel. 12 350 65 52 | FB




Byliście już w którymś z tych miejsc? Podzielcie się wrażeniami! :)

---
Wiecie o jakiejś nowej restauracji, o której ja nie wiem? Dajcie znać!
O nowo otwartych miejscach w Krakowie informuję na bieżąco na Facebooku

6 komentarzy :

  1. Byłem w Kiosku SSF i niestety jestem zawiedziony burgerem, który byl przesmażony, suchy i zdecydowanie mniejszy od bułki, przez co kilka kęsów było samym pieczywem właśnie. Drugi (zamówiłem dwa), niestety tak samo, więc to nie wypadek przy pracy, no chyba, że miałem pecha do obsługi. Do tej pory uwielbialem ich burgery wlasnie za stopień wysmażenia i soczystość, te z Kiosku były z innej bajki. Frytki za to dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. A wie ktoś co powstanie w miejscu dawnej księgarni w Pasażu Hetmanskim?

    OdpowiedzUsuń
  3. Byliśmy w Pino. Wpadki się pojawiły, ale jedzenie bardzo dobre, no i ten ogródek <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Chinkalnia - niesamowite miejsce. Byłem wprawdzie w innym mieście, ale pierwszy raz jadłem coś co było jednocześnie pikantne i... mało doprawione. Ciekawe, czy w Krakowie jest podobnie? Jestem normalną osobą, nie pieprzę/solę pizzy, nie przesadzam z przyprawami, a w paprykach poza pikantnością jestem w stanie rozróżnić smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mieliśmy okazję popróbować dań w tej krakowskiej Chinkalni. Jedzenie naprawde bardzo smaczne. zupełnie coś innego niz na codzień. Możemy polecić chinkali i lula kebab. Naprawe warto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jedzenie w ciemności jak się okazuje to bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłych kolacji. Smak jedzenia rewelacyjny, delikatny, a nutkami mocniejszych akcentów. Natomiast co do samego jedzenia w ciemności... Jest to wyjątkowe przeżycie i doznanie zmysłowe...Ogólnie restaurację polecam, warto ją odwiedzić.

    OdpowiedzUsuń