4 października 2016

Nowe restauracje w Krakowie: lipiec-wrzesień 2016


W ciągu ostatnich trzech miesięcy na gastronomicznej mapie Krakowa pojawiła się nowa pizzeria neapolitańska w Podgórzu, a w pobliżu Rynku i na Kazimierzu jak grzyby po deszczu wyrosły aż trzy lokale serwujące sushi to go w formie niepokrojonych rolek. Znajdzie się też coś specjalnego dla fanów kanapek z pastrami oraz dla miłośników kuchni Daniela Myśliwca. W kompleksie Tytano na Dolnych Młynów powstała między innymi Międzymiastowa oraz wegańsko-wegetariańska restauracja Veganic. Wegetarianie pewnie ucieszą się też na wieść o nowej wege miejscówce Go Healthy przy ul. Smoleńsk. Kilka słów na temat tych i innych krakowskich nowych miejsc znajdziecie poniżej:

Veganic (9.07)  nowa wegetariańsko-wegańska restauracja w mieście. W menu znajdują się dania oparte na składnikach roślinnych, w tym także dania bezglutenowe. Do tego koktajle owocowe i warzywne, domowe ciasta, także wegańskie i bezcukrowe oraz piwa rzemieślnicze, wina biodynamiczne i koktajle alkoholowe w połączeniach warzywno-ziołowo-owocowych. Przykładowe dania: carpaccio z kalarepy z pianką sojową (14 zł), placuszki ze szpinakiem, masłem limonkowym, sałatką z ogórka (22 zł), gnocchi z pokrzywą z sosem szałwiowym (25 zł), tagliatelle z mąki ryżowej i tapioki z warzywami i kolendrą (24 zł). Restauracja dysponuje ogródkiem i placem zabaw dla dzieci. Lokal czynny codziennie od 10 do 23.
---
ul. Dolnych Młynów 10 | tel. 668 468 469 | FB



Pizzeria 00 (8.07)  nowa pizzeria neapolitańska, tym razem w Podgórzu. W Pizzerii 00 większość produktów jest importowanych z Włoch i posiadają certyfikat chronionej nazwy pochodzenia, jak np. pomidory pelati z Kampanii posiadające akredytację AVPN. W menu znajdziecie 8 propozycji pizz, napoje i dwa desery (np. mus truskawkowy z syropem balsamicznym  10 zł). Pizze mają ok. 28 cm i kosztują od 16 do 22 zł. Przykładowo: Calabrese  sos pomidorowy, mozzarella, kiełbasa calabrese, mascarpone, bazylia, oliwa (22 zł) czy Primavera  sos pomidorowy, mozzarella, pomidory datterini, ser kozi, rukola, oliwa (22 zł). Lokal czynny wt-sb 13-21, nd 13-20. Moją recenzję Pizzerii 00 przeczytacie tutaj.
---
ul. Kalwaryjska 32 | FB



Sushi Rolls grab & go (13.07)  niewielki lokal, w którym można spróbować rolek sushi, sushiburgerów i napić się zielonych koktajli z warzyw i owoców (13 zł). Przykładowe ceny rolek: Tempura Roll (krewetka w tempurze, sałata, ogórek, majonez, awokado; 12 zł), Daikon Spicy Roll (rzepa marynowana, bekon, ostry majonez japoński; 12 zł), Philadelphia Vege Roll (ogórek, sałata, rzepa, serek Philadelphia; 9 zł). Lokal czynny pn-czw 11-22, pt-sb 11-23, nd 12-21.
---
ul. Miodowa 34 | tel. 508 700 044 | FB | www



Food & People by Pastrami Deli (14.07)  oferuje śniadania, lunche i specjalność lokalu: nowojorskie kanapki z pastrami. Jajecznicę, omlet czy tosty z szynką zjecie za 4 zł, lunch dnia (zupa + drugie danie) kosztuje 15 zł, w menu także m.in. kanapki (5 zł), sałatki (10 zł), tarty (5 zł), carpaccio ze słoniny z Mangalicy (12 zł), tatar wołowy (30 zł), ozorek (25 zł). Kanapki z pastrami to przykładowo New York (400 g)  45 zł, czy Reuben (120 g)  25 zł. Lokal czynny pn-pt 7:30-20:00, sb-nd 9:00-21:00.
---
ul. Grzegórzecka 21 | tel. 577 949 556 | FB | www













Sababa Cocktails (16.07)  wprawdzie nie jest to restauracja, ale ze smakami wspólnego ma wiele. Sababa to nowy cocktail club zlokalizowany w zabytkowej kamienicy na Kazimierzu. Wystrojem, muzyką i koktajlami nawiązywać ma do arabskich i żydowskich klimatów; w menu są drinki z takimi składnikami jak tahini, kardamon, sumak, herbata, daktyle, kawa czy hibiskus (21-27 zł). Sababa w bliskiej przyszłości planuje wprowadzenie przekąsek z sąsiadującej restauracji Hamsa. Lokal czynny w środy, czwartki, niedziele od 18:00 do 1:00, w piątki i soboty do 3:00. Mój obszerny artykuł o Sababa możecie przeczytać tutaj.
---
ul. Szeroka 2 | tel. 577 888 198 | FB



SUTO handroll (23.07)  SUTO działa w dwóch lokalizacjach  w pobliżu Rynku oraz na Placu Nowym i serwuje modne ostatnio “handrolle”. W menu, oprócz rolek z surowymi rybami, są też propozycje wegetariańskie oraz mięsne: z kurczakiem, indykiem czy… żeberkiem, do których można wybrać jeden z 6 sosów. Jedna rolka to koszt od 12 do 16 zł. Lokal czynny pn-śr 12:00-22:00, czw-sb 12:00-2:00, w niedziele od 12:00 do północy.
---
ul. Szczepańska 3 oraz Plac Nowy 4b | FB | www

Karakter (4.08)  lubicie Zazie Bistro i kuchnię Daniela Myśliwca? Niedawno na Kazimierzu otwarto jej siostrzaną restaurację  Karakter. W menu znajdziecie dużo mięsa i podrobów. Przykładowe dania to: serca drobiowe na maśle (13 zł), żebro wołowe z sosem własnym z Guinessem (37 zł), mule zapiekane w beszamelu z porami, wędzonym boczkiem i serem old amsterdam (17 zł), miniburger z foie gras, kaszanką, ozorem wołowym, kremem kalafiorowym z białą czekoladą (23 zł), krem z białego wina z solonym karmelem i owocami (13 zł). Lokal czynny pn 17-23, wt-czw 12-23, pt-sb 12-0, nd 12-23. Za kartę win odpowiada Kuba Janicki. Moją recenzję Karakteru przeczytacie tutaj.
---
ul. Brzozowa 17 | tel. 795 818 123 | FB



Międzymiastowa (6.08)  od początku sierpnia w kompleksie Tytano działa restauracja Międzymiastowa zainspirowana smakami miast takich jak Los Angeles, Nowy Jork, Barcelona, Berlin, Tel Aviv czy Tokio. Ma łączną powierzchnię 180m2 plus letni ogródek. W menu śniadania (14-16 zł lub... do kawy za 1 zł), burgery, pizze i kanapki, sałatki (21-29 zł), zupy, makarony (np. z kurczakiem, brokułami, tymiankiem i martini  25 zł), mule i wiele innych propozycji, a na deser np. żurawinowe tiramisu z żubrówką (22 zł). Lokal czynny w tygodniu od 9:00 do 12:00, w weekendy od 12:00 do 1:00 w nocy. Fot. Bartłomiej Senkowski.
---
ul. Dolnych Młynów 10/7a | FB



Brasailenia (12.08; zamknięte)  w połowie sierpnia oficjalnie otwarto restaurację Brasailenia, czyli "autorski koncept kulinarny z elementami nowoczesnej kuchni grillowej." W menu znajdziecie takie dania jak gazpacho z pieczonym rostbefem na zimno i salsą paprykowo-ogórkową (16 zł), sałatkę ze stekiem z tuńczyka, pieczonym batatem w cieście filo i szparagami (40 zł), risotto szafranowe (33 zł), T-bone 500g (60 zł) a na deser przykładowo krem z mascarpone w cieście francuskim z sorbetem z arbuza (18 zł). Szef kuchni: Damian Szczuka. Lokal czynny codziennie od 12 do 23.
---
ul. Brzozowa 15 | tel. 531 070 287 | FB



Ball & Roll (29.08)  Ball&Roll to trzeci w Krakowie lokal serwujący sushi w formie niepokrojonej rolki. Oprócz rolek (10-16 zł) w menu ma także japoński przysmak onigiri, zupy, sałatki oraz desery. Przykładowe dania: zupa kokosowa z krewetką (8 zł), rolka Philadelphia z surowym łososiem, serkiem, tykwą, ogórkiem i sałatą (14 zł), onigiri z tatarem z łososia (7 zł), sałatka kimchi (4 zł), deser chia z musem owocowym (6 zł). Lokal czynny w tygodniu od 11 do 22, w soboty od 12 do 11, w niedziele od 12 do 21. 
---
ul. Starowiślna 77 | tel. 510 778 564 | FB



Go  Healthy (1.09)  nowy bar wegański i wegetariański, a także miejsce spotkań osób zainteresowanych lokalnymi wydarzeniami artystycznymi. W menu Go Healthy znajdziecie dania śniadaniowe i obiadowe, przekąski, sałatki, świeżo wyciskane soki warzywne, ciasta i desery nie zawierające cukru, jaj, pszenicy, drożdży. Warzywa i owoce pochodzą z ekologicznych gospodarstw. Przykładowe pozycje: quinoa na mleku kokosowym z duszonymi jabłkami i cynamonem (15 zł), zupa marchewkowa z pomarańczą i prażonymi pestkami dyni (9 zł), kotlety buraczano-gryczane z sałatką i zielonym sosem jawo (15 zł), tempeh fasolowy z warzywami (22 zł). Lokal czynny w tygodniu 8-19, w soboty 10-17.
---
ul. Smoleńsk 27 | tel. 504 453 771 | FB | www



Filipa18 (2.09)  ta restauracja powstała w pobliżu Kleparza na początku września wraz z nowym, designerskim hotelem Indigo Krakow  Old Town. Przykładowe pozycje z króciutkiej karty przygotowanej przez Marcina Sołtysa to: mus z koziego sera z czerwoną kapustą, orzechami i wiśniami (29 zł), pierś z kaczki z grasicą cielęcą (45 zł), gładzica z burakiem, pęczakiem i sosem z kukurydzy (52 zł), fondant czekoladowy z serem pleśniowym i porzeczką (26 zł). Lokal czynny codziennie od 12 do 23. 
---
ul. św. Filipa 18 | tel. 12 345 18 74 | FB | www









Winestone (21.09)  to dwunasta restauracja Winestone w Polsce i pierwsza w Krakowie, otwarto ją wraz z czterogwiazdkowym hotelem Mercure obok Dworca Głównego. W zimowym menu znajdziecie kilka dań regionalnych: przykładowo maczankę krakowską z oscypkiem (19 zł) czy kwaśnicę z kiełbasą lisiecką (18 zł). Oprócz tego można spróbować takich dań jak filet z troci wędrownej pieczony w pergaminie z masłem estragonowym (39 zł), stek rib-eye z polskiej sezonowanej wołowiny (74 zł), a na deser pieczony ser kozi na miodowych śliwkach (18 zł). Winestone w tygodniu w godz. od 12:00 do 15:00 serwuje lunch w cenie 27 zł. Lokal czynny codziennie od 10:00 do 1:00 w nocy. Mój obszerny artykuł informacyjny o otwarciu Winestone można przeczytać tutaj.
---
ul. Pawia 18b | tel. 502 198 333 | FB | www


Zajrzyjcie też do listy poprzednich otwarć w Krakowie.
O nowych miejscach informuję na bieżąco na Facebooku.

2 komentarze :

  1. Karakter - absolutna rewelacja. Jeśli utrzymają poziom, to miejsce w pierwszej piątce knajp Krakowa mają jak w banku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Filipa 18 świetna kuchnia w kapitalnym wnętrzu. Tatar z jelenia na przystawkę to absolutna rewelacja. Wrócę tam na pewno jeszcze wielokrotnie.

    OdpowiedzUsuń