1 stycznia 2017

Nowe restauracje w Krakowie: październik-grudzień 2016


Nadszedł koniec roku i czas podsumowań, ale zanim wybiorę 10 najlepszych dań 2016 roku, podzielę się z Wami najciekawszymi krakowskimi otwarciami z października, listopada i grudnia. Miłośnicy kuchni włoskiej ucieszą się z dwóch nowych restauracji  L'Officina della Pasta oraz Il Piatto, a ci, którzy wolą bardziej egzotyczne smaki będą mogli wybrać się do koreańskiego baru Mandu na Kleparzu. W kompleksie Tytano przybyły co najmniej dwa nowe miejsca, w tym uwielbiany i przeniesiony z Kazimierza Meat & Go. Pełną listę nowych restauracji znajdziecie poniżej:

Gąska  ta polska restauracja powstała w Podgórzu, a jej specjalnością są smażone na gęsim tłuszczu placki ziemniaczane podawane na 15 sposobów, potrawy z gęsiny (np. bulion z gęsi z domowym makaronem czy pierś z gęsi marynowana w trawie żubrowej) oraz prażuchy podawane na dwa sposoby: z gulaszem lub cebulą i wędzonym boczkiem. Lokal czynny codziennie od 11:00 do 22:00, w piątki i soboty do 23:00.
---
ul. Limanowskiego 1 | tel. 604 957 571 | FB | www





Pieprz i Wanilia  to kompletna metamorfoza dawnej restauracji Kapitan przy ulicy Gołaśka. W Pieprzu i Wanillii można spróbować przykładowo pâté z wątróbek drobiowych z konfiturą z czerwonej cebuli (14 zł), kremu z pomidorów San Marzano i pomarańczy (12 zł), papardelle z konfitowaną kaczką, musem jabłkowym, pumperniklem i szałwią (28 zł), risotto z buraków z grillowanymi warzywami (15 zł) czy muli z jabłkami z duszonym porem i cydrem (28 zł). Restauracja czynna codziennie od 11:00 do 22:00.
---
ul. Gołaśka 1 A | tel. 606 884 590 | FB | www



Mandu  niewielki lokal serwujący gotowane na parze koreańskie pierożki "mandu". Przykładowe kompozycje smaków to: wegetariańskie "kimchi mandu" (16 zł) z kimchi, tofu, kiełkami fasoli mung, cebulą; "chicken mayo mandu" (16 zł) z filetem z kurczaka, dymką, kapustą i majonezem; "sogogi mandu" (17 zł) z wołowiną, papryką, pomidorem i serem. Lokal czynny codziennie od 11:00 do 20:00.
---
ul. Ignacego Paderewskiego 4 | FB



Il Piatto  ta nowa włoska restauracja powstała w październiku przy ulicy Rakowickiej. Przykładowe dania z menu to: krem dyniowy z pudrem z kasztanów i grzankami truflowymi (12 zł), sandacz z beszamelem podgrzybkowym, ragoût z batata z fenkułem (43 zł), risotto z owocami morza i pelati (28 zł), mus z białej czekolady i gorgonzoli z orzechami ziemnymi w słonym karmelu oraz plastrami miodu i jabłkiem kompresowanym z cytryną i wanilią (14 zł). Il Piatto serwuje również śniadania (11-13 zł). Lokal czynny pn-czw 8:30-21:00, pt 8:30-22:00, w weekendy 10:00-22:00.
---
ul. Rakowicka 19 | tel. 696 973 199 | FB



Nakielny  kawiarnia otwarta w słynnym lokalu przy ul. Basztowej, w tym samym charakterystycznym zaokrąglonym budynku, w którym wcześniej mieścił się LOT. W kawiarni możecie skosztować cukierniczych klasyków takich jak eklery i ptysie, ale również bardziej wyrafinowanych deserów Nakielnego: "Zielona herbata z marakują", "Chrupiąca pistacja" czy "Palona czekolada". W menu dostępne są dwa rodzaje kawy (w tym 100% arabica)  delikatniejsze jasno palone ziarna i te bardziej aromatyczne, ciemno palone. W tygodniu kawiarnia jest czynna od 6:00 do 20:00, w soboty od 7:00 do 19:00, a w niedziele od 8:00 do 19:00.
---
ul. Basztowa 15 | tel. 882 591 325 | FB





L'Officina della Pasta  nowa włoska restauracja w okolicach Rynku. W lokalu gotuje włoski szef kuchni Ivan Negro. W menu znajdziecie m.in. zestaw włoskich serów i wędlin DOP (37-57 zł), sałatki (np. caprese z mozzarellą di buffala – 24 zł), toskańską zupę rybną (22 zł), czy risotto z marynowanymi winogronami, serem pleśniowym Basajo i prosecco (32 zł), ale to makarony domowej roboty są specjalnością L'Officiny  można tam spróbować na przykład makaronu scialatelli z prawdziwkami i krewetkami (38 zł), maccheroni z serem pecorino i czarnym pieprzem (19 zł), a od grudnia dostępny jest... makaron konopny. Lokal czynny od niedzieli do czwartku od 12:00 do 22:00, w piątki i soboty do 23:00.
---
ul. Gołębia 5 | tel. 12 625 00 35 | FB | www



Suchy Pedro  niewielkie bistro przy Lwowskiej, któremu przyświeca idea “handmade”, tak też wszystkie elementy wystroju (meble, bar, lampy itd.) zostały wykonane ręcznie przez właścicieli. Specjalnością lokalu są ręcznie lepione pierogi (np. z soczewicą z wędzonką czy z golonką i chrzanem  13 zł; bezmięsne za 12 zł); codziennie serwowana jest także tarta (9 zł) i makaron dnia (13 zł) oraz zupa z pieczywem lub grzankami (6 zł). Wszystkie potrawy serwowane są na talerzach z otrębów pszennych. Na śniadanie Suchy Pedro serwuje przykładowo jogurt z musem owocowym i musli (6 zł) czy croissanta z domową konfiturą (4 zł), a do picia autorską lemoniadę z własnej produkcji syropu z czarnego bzu (5 zł). Lokal czynny codziennie od 8:30 do 17:00.
---
ul. Lwowska 1 | tel. 698 686 853 | FB



Pinakoteka  nowe miejsce w kompleksie Tytano na Dolnych Młynów. To restauracja, w której dużo się dzieje: muzyka na żywo, eventy artystyczne, wernisaże czy debaty tematyczne. W jednostronicowym menu znajdziecie przystawki, sałatki, dania główne i desery, przykładowo: terrina z golonki podawana z sosem piccalilli (14 zł), sałatka z owocami kaki, granatem, orzechem włoskim i dressingiem jabłkowo-figowym (25 zł), polędwica z dorsza z puree z topinamburu, jarmużem i chipsami pietruszkowymi (38 zł), czy pudding daktylowy z sosem toffi (15 zł). Lokal czynny codziennie od 12:00 do 23:00, w piątki i soboty do północy.
---
ul. Dolnych Młynów 10 | tel. 533 445 593 | FB



Meat & Go  jedno z najgorętszych otwarć ostatnich trzech miesięcy. Po długiej przerwie Meat & Go zostało przeniesione z Placu Nowego do Tytano i jest tłumnie odwiedzane od pierwszego dnia. W tym barze mięsnym zjecie przykładowo ozorek wołowy w ciabacie z kiszonym burakiem (24 zł), kanapkę z pastrami, kiszoną kapustą, szwajcarskim serem i sosem rosyjskim (27 zł), porchettę z jalapeno (20 zł) czy grillowany boczek z żebrem i kiszonkami węgierskimi (26 zł). Lokal czynny codziennie od 16:00 (z wyjątkiem niedziel  od 18:00) do 23:00 (z wyjątkiem niedziel  do 22:00 oraz piątku  do 1:00 w nocy). Tutaj możecie przeczytać moją opinię o Meat & Go. Fot. PION studio.
---
ul. Dolnych Młynów 10 | FB



Ciekawa jestem, które z tych nowych miejsc polubicie najbardziej. :)

---

Przypominam, że o nowych miejscach informuję na bieżąco na Facebooku. Aby niczego nie przegapić, zachęcam do wdrożenia następujących ustawień przy moim fan page'u (w przeciwnym razie Facebook może nie pokazywać Wam wszystkich moich publikacji):



*

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz