16 lipca 2018

Nowe restauracje w Krakowie: kwiecień-czerwiec 2018


Na poniższej liście, zawierającej nowe krakowskie lokale otwarte w okresie od kwietnia do czerwca, znajdziecie aż 24 adresy. W tym czasie otwarto między innymi aż trzy bary z mięsnymi kanapkami, trzy w pełni wegańskie miejscówki i dwie restauracje z kuchnią polską. Poza tym znajdzie się coś dla fanów kuchni ekwadorskiej, tajskiej, kalifornijskiej, francuskiej, pojawiło się także nowe miejsce na ramen i pizzę neapolitańską. Ale nie zdradzam wszystkiego  reszta poniżej!

nowe miejsca dania kontra ania


Podkreślam, że lista Nowych Miejsc to NIE jest moja lista polecanych restauracji  to jedynie informacyjne podsumowanie otwarć w Krakowie; większości z tych miejsc jeszcze nie odwiedziłam. Restauracje z moich recenzji, które rekomenduję, znajdziecie tutaj, pogrupowane według okazji lub rodzaju kuchni: Gdzie zjeść w Krakowie.

Kolejność na poniższej liście (mniej więcej) według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia użyte w tym zestawieniu zostały mi dostarczone przez restauracje na cele artykułu.

Korzystając z okazji pozdrawiam “dziennikarza”, który co trzy miesiące tworzy artykuł dla Kraków Nasze Miasto “inspirując się” moimi zestawieniami. Nie ma to jak stworzyć klikalny tekst w pięć minut korzystając z kilkutygodniowej pracy innej osoby. :)

Pod Złotym Karpiem  nowa polska restauracja bazująca na produktach regionalnych, usytuowana w pasażu Bielaka, tuż przy Rynku. Jej nazwa związana jest z zabytkową kamienicą, w której się znajduje. Pod Złotym Karpiem produktem przewodnim jest ekologiczny karp z zatorskiego łowiska  zjecie go na przykład w zupie rybnej z pikantną papryką (19 zł) lub przyrządzonego na maśle z sosem z zielonego jabłka i warzywami (39 zł). Ponadto w menu: policzki z dzika (47 zł), pierogi z kaczką (22 zł), żurek staropolski (19 zł) czy sernik krakowski z wiśniami w syropie (19 zł).
---
ul. Rynek Główny 10 | tel. 883 999 734  | FB | www

nowe restauracje w krakowie


Tofu Bistro   restauracja wegańska, która w swoich potrawach stara się nawiązywać do tradycyjnej polskiej kuchni (w menu jest wegańska maczanka krakowska). W Tofu Bistro zjecie także między innymi burger z boczniakiem (16 zł), kopytka w sosie serowym, chrzanowym lub pietruszkowym (14 zł), rosół z makaronem (7 zł) czy szarlotkę (8 zł). Oprócz regularnego menu, codziennie przygotowywane są dwa dania dnia  w poniedziałki bazują one na kaszach, we wtorek to naleśniki, w środy dania międzynarodowe, w czwartki propozycje fanów, a w piątki niespodzianka od szefa kuchni.
---
ul. Śląska 2 | tel. 607 922 232  | FB

nowe restauracje w krakowie


Meat & Roll  Mięcho & Buła  nowy, niewielki bar z kanapkami na Starowiślnej, prowadzony przez dwóch kolegów kucharzy (z czego jeden z 20-letnim doświadczeniem). W swojej ofercie ma siedem kompozycji: z wołowiną, wieprzowiną, kurczakiem i jedną wegetariańską. Zjecie tam na przykład kanapkę z duszonymi żeberkami, czerwoną kapustą i sosem BBQ (21 zł) czy z własnej roboty chorizo, sałatą, ogórkiem kiszonym, pieczoną papryką i salsą pomidorową (19 zł). Dla wegetarian  kanapka z portobello, szpinakiem, pomidorem, jajkiem sadzonym i sosem czosnkowym (16 zł).
---
ul. Starowiślna 68 | tel. 690 392 622 | FB

nowe restauracje w krakowie

Vegano Cafe  100% wegańska kawiarnia, oferuje produkty roślinne i bezglutenowe, takie jak ciabatty i tosty, ciasta i desery, świeżo wyciskane soki i smoothies, kawę z mlekiem roślinnym. Przykładowo ciabatta z twarożkiem, ogórkiem, czerwoną cebulą  15 zł, tost z awokado, suszonymi pomidorami i rukolą  9 zł (wersja bezglutenowa +3 zł), granola z jogurtem sojowym, owocami i konfiturą - 12 zł.
---
ul. Siemiradzkiego 25/1 | tel. 730 574 243 | FB

nowe restauracje w krakowie


Ur’TACOS  w połowie kwietnia w Truckarni stanął nowy food truck specjalizujący się we French Tacos, czyli wrapie składającym się z frytek, mięsa, sosu serowego i dodatków. U Ur'TACOS Kraków​ można samemu skomponować jego skład, a do wyboru oferowane są składniki takie jak baranina, shoarma, stripsy, falafel. Do każdego tacosa dobiera się sos, np. harissę, barbecue, sos algérienne oraz dodatki: krążki cebulowe, oliwki suszone pomidory i inne. Cena zależy od rozmiaru dania (20-35 zł). Ponadto Ur'Tacos raz w miesiącu serwuje marokański tażin w różnych odsłonach.
---
ul. Dajwór 21 | tel. 506 566 094 | FB

nowe restauracje w krakowie


Restauracja Sette  specjalnością tej nowej włoskiej restauracji jest między innymi pizza neapolitańska (18-33 zł) tworzona z takich składników jak mąka caputo rossa, pomidory San Marzano czy mozzarella di bufala D.O.P. Codziennie na miejscu przygotowywane są też świeże makarony: przykładowo tagliatelle z krewetkami i kremem krewetkowo-cytrynowym (33 zł) czy raviolo z serem kozim, ricottą, jajkiem, szałwią, palonym masłem i parmezanem (24 zł). W menu również arancini (3 zł), bruschetta (12 zł), oliwki (16 zł), focaccia (7 zł), risotto szafranowe z polędwicą wołową (49 zł), sałatka z ośmiornicą sous-vide (26 zł) i desery (10-16 zł).
---
ul. Zwierzyniecka 32 | tel. 739 057 777 | FB

nowe restauracje w krakowie


Szczęście Bistro  to niewielkie bistro powstałe w okolicach Ronda Matecznego specjalizuje się w kuchni zdrowej i zrównoważonej, w której nie używa się gotowych półproduktów, mięsa się dusi zamiast smażyć, a wszystkie dania przygotowywane są na świeżych warzywach i bulionach. Od 8:00 rano dostępne są kanapki, domowe ciasta i kawa, a od 9:30 bistro serwuje śniadania (angielskie, izraelskie, jajecznicę itd.  od 12 zł). Od godz. 12:00 do 20:00 podawane są lunche (codziennie inny, 19 zł) i dania takie jak świeży makaron z mulami, pomidorkami, szpinakiem i sosem winno maslanym  25 zł, sałatki, biryani czy maczanka krakowska  16 zł). Szczęście dysponuje dużym parkingiem, jest otwarte na pracujących na laptopach, a od sierpnia planuje wprowadzić dowozy.
---
ul. Tadeusza Szafrana 5A/U5 | tel. 733 933 060 | FB

nowe restauracje w krakowie


Nakryto  nowa restauracja z kuchnią polską na Kazimierzu, w swoich potrawach wykorzystuje regionalne produkty głównie z Małopolski oraz swoje: kiszonki, ogórki, rzodkiewki, kalafiory, zakwasy na barszcz czerwony i żurek. Od wtorku do piątku w godzinach lunchowych podawany jest "obiad" w cenie 19 zł (zupa, danie i deser). Przykładowe pozycje z menu: kotlet schabowy z kością smażony na smalcu (28 zł), pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą (17 zł), sałatka z kaszą jęczmienną, rzodkiewkami i jajkiem (18 zł), podpłomyk z kaszanką i ogórkiem kiszonym (16 zł).
---
ul. Beera Meiselsa 14 | tel. 502 625 080 | FB | www

nowe restauracje w krakowie



Taj – nowy lokal na Kazimierzu, specjalizujący się w kuchni tajskiej. Wśród potraw, przygotowywanych przez siedmioro kucharzy z różnych regionów Tajlandii, znalazł się zarówno street food, jak i kuchnia domowa, tradycyjna i nowoczesna, w tym dania wegańskie. W menu na przykład: sałatka z zieloną papają i krewetkami (25 zł), cynamonowa zupa z tofu (17 zł), kurczak z woka z tajską bazylią i zieloną fasolką (27 zł), massaman curry z jagnięciną (45 zł), mango sticky rice (15 zł).
---
ul. Miodowa 19 | tel. 12 307 07 23 | FB | www

nowe restauracje w krakowie


Piekące Oko  mały lokal na Osiedlu Podwawelskim, specjalizujący się w pikantnym street foodzie. W menu pikantne skrzydełka (10 sztuk  14 zł), kanapki mięsne, np. z długo gotowaną wołowiną (25 zł) podawane z pikantną azjatycką sałatką albo z BBQ z bekonowym dżemem, serem cheddar i coleslawem z piri-piri. Na miejscu można skomponować sobie także własnego burgera z wołowiny lub jagnięciny  burger kosztuje 12 zł, dowolne dodatki i sosy z listy są płatne osobno.
---
ul. Dworska 2a | tel. 737 931 618 | FB

Carl & Bart Zabłocie – siostrzana restauracja Carl & Bart na Prądniku. Na Zabłociu postawiono głównie na śniadania, które są serwowane codziennie od 8 do 11 w cenie 10 zł (w zestawie z kawą lub herbatą) oraz na ofertę lunchową, która jest dostępna codziennie od 11 do 16 (także z dowozem)  zestaw zupa + drugie danie kosztuje 17 zł. W menu znajdziecie też m.in. sałatki, burgery, makarony (w tym bezglutenowe i pełnoziarniste), risotto, gnocchi, pizze i inne dania główne, takie jak kurczak zapiekany w szynce parmeńskiej z sosem maślano-szałwiowym (25 zł) czy filet z łososia z duszonym szpinakiem i sosem porowym (29 zł). Restauracja na ten moment jest nieczynna w weekendy.
---
ul. Wałowa 15 | tel. 731 732 096 | FB | www

nowe restauracje w krakowie


Aya Uma  food truck stacjonujący w Truckarni, specjalizujący się w kuchni Ekwadoru. W menu owoce morza, tradycyjnie marynowaną wieprzowinę, grillowane warzywa, tortille ziemniaczane i różne odmiany bananów serwowane na słono. Przykładowe dania: bolons – smażona masa ze słonych zielonych bananów wypełniona mozzarellą lub zasmażanym boczkiem z cebulką (15 zł); fritada – tradycyjne danie z Quito – pieczona marynowana wieprzowina podawana z ziemniaczaną tortillą zapiekaną z mozzarellą, sałatką agrio i smażonym czerwonym bananem (25 zł). Raz w miesiącu przygotowywane jest hornado (pieczona 12 godzin półtusza wieprzowa) oraz ceviche z krewetkami.
---
ul. Dajwor 21 | FB

nowe restauracje w krakowie


Winokran  w miejscu dawnej restauracji Carioca przy Krupniczej, powstał Winokran, który oferuje osiem kranów z winami z tradycyjnych winnic Europy, koktajle na bazie wina, zakąski do wina i międzynarodową kuchnię. W menu na przykład: gazpacho z pieczywem (14 zł), focaccia z hummusem z suszonymi pomidorami (16 zł), tagliatelle z pesto bazyliowym (22 zł), portobello faszerowana gorgonzolą i boczkiem (14 zł), tarta z szynką serrano i cukinią (16 zł), mus z marakui (12 zł).
---
ul. Krupnicza 6 | tel. 512 465 930 | FB

nowe restauracje w krakowie


Ramen People  w maju, po szkoleniu i pracy w ramen shopie w Jokohamie, Ramen People​ otworzył drugi lokal w znacznie większej i wygodniejszej przestrzeni. Menu w drugiej lokalizacji jest znacznie bardziej obszerne  do wyboru jest aż 10 różnych ramenów (28-33 zł), w tym jeden wegetariański, dwa wegańskie i jeden dla dzieci (15 zł). Na Czystej również zjecie znane Wam z ul. Dajwór azjatyckie kiszonki  kimchi, grzyby i kiełki fasoli mung z dodatkiem oleju chilli (5-8 zł). W poniedziałki lokal jest nieczynny.
---
ul. Czysta 8 | tel. 882 020 402 | FB

nowe restauracje w krakowie


Turlaj Klopsa  food truck ze zdrową kuchnią roślinną, wykorzystujący produkty takie jak czarny ryż, fasola adzuki, płatki drożdżowe, płatki jaglane, kasza gryczana; w swojej kuchni nie używa rafinowanego cukru i mąki, ani nie smaży na oleju. Przy każdej pozycji w menu wypisane są wartości odżywcze dania. Potrawa składająca się z bazy, sosu i klopsów (jarmużowych, batatowych, wieloroślinnych) kosztuje 13 lub 16 zł w zależności od wielkości dania. Turlaj Klopsa serwuje także smoothie i lemoniady oraz domowe wegańskie, bezglutenowe i bezcukrowe ciasta.
---
al. Juliusza Słowackiego 3 | tel. 608 463 498 | FB

nowe restauracje w krakowie


Mezzalians  po zawirowaniach z poprzednią lokalizacją, Mezzalians otwarto w końcu przy ul. Kalwaryjskiej w Podgórzu. Lokal specjalizuje się w kuchni syro-libańskiej z nutą Bliskiego Wschodu. W menu dania mięsne, wegetariańskie oraz wegańskie. W karcie na przykład: kebap z baraniny na chlebie arabskim (21 zł), foul (18 zł), warzywa z grilla (14 zł), zupa z czerwonej soczewicy (10 zł), ciasto daktylowe z pieczonymi owocami i jogurtem miętowym (12 zł). Psy w Mezzaliansie są mile widziane.
---
ul. Kalwaryjska 66 | tel. 514 257 905 | FB

nowe restauracje w krakowie


Parampara Indian Cuisine & Culture  szefem kuchni tej nowej indyjskiej restauracji została znana w krakowskim świecie kulinarnym Sheuli Bhowal, założycielka Yummy India, Krakow, która od 12 lat serwuje w Krakowie dania z różnych zakątków Indii. Restauracja chce łączyć tradycyjną kuchnię indyjską z polską gościnnością ("parampara" znaczy "tradycja"). W karcie przykładowo: ekologiczna baranina w pikantnym sosie z kolendrą (35 zł), bakłażan w sosie pomidorowym z czarnuszką (24 zł), soczewica w sosie z prażonego kokosa z kardamonem (20 zł), a na deser w sezonie można dostać... lody ze Starowiślnej w trzech smakach (12 zł). Dostępne jest także specjalne menu dla dzieci. Restauracja jest czynna codziennie, a w tygodniu od 12:00 do 16:00 oferuje zestawy lunchowe  do wyboru opcja mięsna i wegetariańska (18-22 zł), na miejscu i na wynos.
---
ul. Starowiślna 36 | tel. 575 832 020 | FB | www

nowe restauracje w krakowie


Mavericks  znajdziecie tu dania w stylu kalifornijskim z nutą smaków Azji, Meksyku i Europy. Przykładowo: krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym (19 zł), sałatka z orkiszem, marynowaną gruszką, awokado, serem kozim (28 zł), grillowany stek rib eye (110 zł), kanapka reuben (36 zł), cynamonowe churros (22 zł). W menu dostępne są także zestawy  w cenie 90 lub 120 zł  do dzielenia się w grupie co najmniej 4 osób; przekąski, dania główne, dodatki i desery serwowane są wtedy na dużych talerzach i podzielone na kawałki, co sprzyja  wspólnemu ucztowaniu. Jest również dostępne specjalne menu dla dzieci.
---
ul. Pawia 3 | tel. 12 660 05 00 | FB | www

nowe restauracje w krakowie


Fiszka  sieć smażalni szprotek, otworzyła swój punkt niedawno na Placu Nowym na Kazimierzu. 100 g szprotki smażonej w głębokim oleju podane ze świeżą cytryną to koszt 9 zł. Szprotki sprzedawane są także w większych porcjach oraz w zestawach z frytkami, a także w wersji bezglutenowej (cena tak sama). Do wyboru 9 sosów. Przed złożeniem zamówienia jest możliwość degustacji.
---
ul. Plac Nowy 4 | tel. 500 047 231 | FB

Obwarzakow  lokal specjalizujący się w kanapkach z obwarzanków krakowskich (pochodzących z piekarni, która używa tłuszcz roślinny zamiast zwierzęcego), na słodko i na słono. Obwarzanki są grillowane (wraz ze składnikami) lub podgrzewane, a kanapki komponowane są z czterech kategorii składników: mięsnych, rybnych, wegetariańskich i wegańskich  niektóre z nich wytwarzane są na miejscu, a niektóre pochodzą od lokalnych dostawców. Jedna kanapka kosztuje od 8 do 15 zł.
---
ul. Krakowska 31 | tel. 798 923 633 | FB

nowe restauracje w krakowie


Bistro Bazaar  bistro we francuskim stylu powstałe w miejscu MAMA resto bar, tuż przy Placu Nowym. Oferuje europejskie wina rzemieślnicze, z czego wiele na kieliszki. Posiada własną piekarnię, gdzie wypieka chleby na naturalnym zakwasie oraz francuskie pszenne bagietki, które serwuje do każdego dania. W menu przykładowo: smalec z mangalicy z grzankami (15 zł), ozór cielęcy z chrzanem i kwaśną śmietaną (25 zł), ślimaki w szpiku wołowym (28 zł), ossobuco z puddingiem ziemniaczanym i fasolką szparagową (39 zł), pstrąg zawojski z masłem ziołowym, ogórkiem małosolnym i frytkami (34 zł).
---
ul. Meiselsa 24 | tel. 797 422 002 | FB | www

nowe restauracje w krakowie


Nowy Kraftowy  lokal z obszernym ogródkiem, powstał w miejscu po Atelier przy Placu Nowym na Kazimierzu. Oferuje 25 lanych piw kraftowych, zarówno polskich, jak i zagranicznych browarów oraz 50 pozycji piw butelkowych. Na miejscu można także zjeść pizzę w cenie od 17 do 25 zł  do wyboru jest 8 pozycji, m.in. Chilli Pork z sosem musztardowo-miodowym, mozzarellą, duszonym mięsem wieprzowym, ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą, płatkami chilli i szczypiorkiem (25 zł) czy Vegetariana z grillowaną cuknią, papryką, karczochami i pomidorkami koktajlowymi (23 zł).
---
ul. Plac Nowy 8 | tel. 12 307 40 40 | FB

nowe restauracje w krakowie


Halicka Eatery & Bar  restauracja należąca do hotelu PURO, który niedawno otwarto przy ul. Halickiej na Kazimierzu. W menu, które w dużej części bazuje na lokalnych i sezonowych składnikach, znajdziecie przykładowo jajo kacze ze struganymi warzywami, palonym masłem i młodymi sałatami (24 zł), młode ziemniaki z jajkiem confit, boczkiem, letnią truflą i zsiadłym mlekiem (23 zł), pappardelle z bobem, suszonymi pomidorami i selerem naciowym (23 zł), schab z mangalicy z kurką, olejem sosnowym, pieczonymi warzywami korzeniowymi (58 zł), a na deser chałwę z gorzką czekoladą, rabarbarem i maliną (22 zł) czy sery zagrodowe (34 zł).
---
ul. Halicka 14A | tel. 12 889 90 40 | FB

nowe restauracje w krakowie


Pogromcy Meatów  nowy bar z kanapkami na Kazimierzu, niektórym już znany z Warszawy. W menu znajdziecie 6 propozycji kanapek mięsnych  z ozorem, kaczką, żebrem, pastrami, burgerem (26-30 zł), jedną wegetariańską  z marynowanym burakiem, pieczoną papryką i piklowaną cebulą (22 zł), dwie sałatki oraz frytki  z batatów (16 zł) i belgijskie (10 zł). Menu w tej formie obowiązuje do końca lipca, później zostaną wprowadzone zmiany.
---
ul. Dajwór/Na przejściu | tel. 509 809 960 | FB

Byliście już w którymś z miejsc z listy powyżej? Dajcie znać, jak było! :)
Zajrzyjcie też do poprzedniej listy otwarć w Krakowie – TUTAJ.

Przy okazji przypominam o wybraniu następujących ustawień przy moim fan page'u (w przeciwnym razie Facebook nie będzie pokazywał Wam wszystkich moich postów):




10 komentarzy :

  1. Byłabym szczęśliwa za recenzję Sette :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie: Gdzie najlepiej w Krakowie zjeść typową polską kuchnię tak aby najlepiej przybliżyć ją obcokrajowcowi?

    pozdrawiam,
    Lenka

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie zabrać grupę brytyjskich dziennikarzy, żeby poznali kulinarny Kraków od najlepszej strony (połączenie nowoczesności z tradycją):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobra to jest recenzja.Oby więcej ich było na tym blogu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Testowaliśmy już:
    Mavericks - nieźle, ale trochę się rozczarowaliśmy tym miejscem. Mało kalifornijsko... I wysokie ceny.
    Parampara - bardzo smaczne, indyjskie jedzenie. Warto spróbować.
    Taj - świetne! Warto spróbować satay z kurczaka, curry (próbowaliśmy żółte i zielone), wołowiny w sosie z pieprzem i panang curry. Duży wybór lemoniad - jest nawet z chilli.
    Nakryto - to miejsce nas rozczarowało. Moje wszystkie dania były posypane pietruszką (gdzie niekoniecznie się dobrze komponowały), osoba towarzysząca dostała żurek z grzybami (nie je grzybów) - w menu nie było informacji że w daniu są grzyby. Jedzenie ogólnie średnie, jest dużo więcej miejsc gdzie dają smaczne polskie dania.
    Aya Uma - warto spróbować, ale w menu są tylko dwa dania.
    Ur'TACOS - całkiem smaczne, szkoda że w środku wszystko smażone. Rozmiar XL jest nie do przejedzenia dla przeciętnego człowieka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne te nowe knajpy, do paru z nich z pewnością się wybiorę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wyszłam z Winokranu. Super obsługa, dobre winko. Jadłam penne z kurczakiem- bardzo przeciętne. Siedziałyśmy w ogródku i pod koniec naszej wizyty pijany mężczyzna zaczął intensywnie wymiotować

    OdpowiedzUsuń
  8. Taj - super:) bardzo smaczne dania główne. Porcje w sam raz. Pikatnosc umiarkowana. W daniach łagodnych przydałoby się więcej aromatycznych przypraw. Smażone lody - niebo w gębie:)

    Fiszka - idealna jako przekąska do piwo z Nowej Kraftowej. Nova - bardzo przyjemna. Super pomysł z wewnętrznym ogródkiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Taj bardzo w porządku, Mezzalians świetny.

    OdpowiedzUsuń