7 sierpnia 2018

Relacja: Bottiglieria 1881 & Slow Food Polska


26 lipca w restauracji Bottiglieria 1881 odbyła się kolacja, podczas której Jacek Szklarek, prezes i założyciel Slow Food Polska, uroczyście przekazał na ręce szefa kuchni Pawła Krasa odznaczenie z charakterystycznym czerwonym ślimakiem. Tym samym Bottiglieria 1881 dołączyła do grona krakowskich restauracji z rekomendacją Slow Food Polska (pozostałe to Albertina, Trzy Rybki, Qualita, Biała Róża, Ed Red czy Miodova). Dla stałych czytelników tego bloga nie będzie żadnym zaskoczeniem, gdy napiszę, że uważam Bottiglierię za jedną z najlepszych, jeśli nie najlepszą, krakowską restaurację, dlatego z przyjemnością przyjęłam zaproszenie na tę kameralną kolację. Zobaczcie, jakie dania zaserwował szef Paweł Kras podczas tego wydarzenia:

rekomendacja Slow Food Polska w krakowie
Amuse-bouche I
Bób, dashi i szczypiorek

rekomendacja Slow Food Polska w krakowie


Amuse-bouche II
Smażona grasica z domowym keczupem

rekomendacja Slow Food Polska w krakowie


Pieczywo
Trzy rodzaje chleba (w tym żytni na zakwasie czy z gorgonzolą i orzechami), wiejskie masło z solą, serek wiejski z olejem lubczykowym i lubczykiem

rekomendacja Slow Food Polska w krakowie
rekomendacja Slow Food Polska w krakowie
Pomidory ze Starego Kleparza
Winnica Jakubów / Yacobus Albae / Sekt / Radwanice, Dolny Śląsk

rekomendacja Slow Food Polska w krakowie


Pstrąg z Ojcowa
Dom Bliskowice / F16 / Bliskowice, małopolskie

rekomendacja Slow Food Polska w krakowie


Tatar z sarny "Dziki Trop"
Hople Poraj Paczków / Testatossa 16 / Paczków, opolskie

rekomendacja Slow Food Polska w krakowie


Intermezzo
Papierówka z pudrem z pietruszki

rekomendacja Slow Food Polska w krakowie


Turbot bałtycki
Hople Poraj Paczków / Carrera 15 / Paczków, opolskie

Bottiglieria 1881 Krakow


Polędwica wołowa od Barczyka
Hople Poraj Paczków / Quatro 15 / Paczków, opolskie

Bottiglieria 1881 Krakow


Kogel mogel z jeżynami

Bottiglieria 1881 Krakow


Mirabelka z Czańca
Seyval Blanc 2016 / Winnica Turnau / Baniewice, zachodniopomorskie

Bottiglieria 1881 Krakow

Sernik
Jagoda-jeżyna / Browar Wąsocz / Browar Wiślany / Warszawa

Bottiglieria 1881 Krakow


Pischinger / ucierane Ziemowita / rabarbar

Bottiglieria 1881 Krakow
Bottiglieria 1881 Krakow
Trudno mi wskazać jednoznacznych faworytów tej kolacji. Do dziś pamiętam najbardziej kontrowersyjną propozycję szefa, czyli sernik z białą czekoladą, kruszonką migdałową i leśną borówką, który został podany z  uwaga  olejem z borowików i pudrem z podgrzybków. W pierwszej chwili, a nawet po pierwszych kilku kęsach, nadal dla niektórych nie brzmiało to przekonująco, ale przyznam, że gdzieś w połowie zaczęłam doceniać wdzięk tego połączenia. Ostatnio coraz częściej w świetnych restauracjach widuję nieco prowokujące kombinacje z użyciem nieoczywistych składników w deserach i doceniam je, choć nie zawsze lubię. Pawłowi Krasowi ten deser jednak w mojej opinii wyszedł świetnie, chociaż kubki smakowe potrzebowały chwili, by przyzwyczaić się do nowego smaku. Z kolei pomidory ze Starego Kleparza zachwyciły swoją prostotą i pełnią aromatu polskiego lata, jedynie z lekką nutą ponzu, pieprzu i ziół, w towarzystwie podpłomyka, majonezu ziołowego i żelu pomidorowego, sprawdziły się jako doskonała przystawka. Fantastyczny był też bezkonkurencyjny Pstrąg Ojcowski, uprzednio marynowany w soli, zestach cytryny i koprze, podany z dodatkiem oliwy z koperku i sosem z jabłek i selera naciowego. Świetne, odświeżające danie.

Serdecznie gratuluję szefowi kuchni Pawłowi Krasowi i całej, niesamowicie zgranej załodze restauracji. Dla zachęconych do odwiedzenia Bottiglierii dodam, że lokal ma obecnie wakacyjną przerwę  zostanie ponownie otwarty z dniem 20 sierpnia.

Dziękuję organizatorom kolacji za zaproszenie.

*



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz