19 października 2018

Kraków Restaurant Week — co warto zjeść?


W środę 17 października ruszyła ósma edycja ogólnopolskiego festiwalu Restaurant Week. Tym razem bierze w nim udział 350 restauracji z 35 miast w Polsce, w tym 40 z Krakowa (ich listę znajdziecie na końcu artykułu). Jako blogerka promująca kulturę jedzenia na mieście od ponad siedmiu lat, z przyjemnością ponownie zostałam Ambasadorką tego wydarzenia, które pozwala na odwiedzenie ulubionych restauracji lub poznanie nowych ciekawych kulinarnych adresów w mieście na bardzo promocyjnych warunkach. Cena 49 zł za osobę zawiera przystawkę, danie główne, deser oraz opcjonalnie drink Martini tonic, prezent od sponsora festiwalu.



Ideę Restaurant Weeka szczegółowo opisywałam w poprzednim artykule – gorąco zachęcam do przeczytania, jeśli nigdy nie braliście udziału w festiwalu i chcielibyście zrozumieć, jak on działa. W razie jakichkolwiek wątpliwości, od razu odsyłam Was do Pytań i Odpowiedzi na stronie organizatora. Restaurant Week możecie także śledzić na Facebooku i Instagramie, by nigdy już nie przegapić kolejnych edycji. 

Kraków Restaurant Week – październik 2018


Na zaproszenie organizatora i tym razem odwiedziłam siedem dowolnie wybranych przeze mnie restauracji w mieście, aby móc pokazać Wam, jak prezentują się w nich festiwalowe dania. Dokonując wyboru, brałam pod uwagę nie tylko najciekawiej brzmiące propozycje menu, ale zależało mi także, by wypróbować kilka debiutujących w festiwalu restauracji (Trattoria Venezia, Novum Bistro czy Mavericks) albo po prostu takich, w których wcześniej nigdy nie byłam (Impresja, Boccanera czy Il Piatto).

Spróbowałam i sfotografowałam dla Was łącznie 42 dania (kolejność restauracji przypadkowa):

Trattoria Venezia (ul. Legionów Józefa Piłsudskiego 17)


Szef kuchni: Adam Zegan

Menu A

Ozór wieprzowy / salsa verde / sałatka ziołowa / chrzan:

Trattoria Venezia menu Restaurant Week


Tagliatelle z kaczką / czarne oliwki / masło od Szklarka / ser caciocavallo:

Trattoria Venezia menu Restaurant Week


Canollo / pistacje / ricotta fresca:

Trattoria Venezia menu Restaurant Week


Menu B

Carpaccio z ośmiornicy / sos persillade / kawior z octu balsamicznego:

Trattoria Venezia menu Restaurant Week


Risotto z serem Grana Padano Trentingrana / kiszona dynia / groszek / ekologiczny olej rzepakowy:

Trattoria Venezia menu Restaurant Week


Frittele dolci alla zucca / dynia / szafran / creme fraiche od Szklarka / ketchup dyniowy:

Trattoria Venezia menu Restaurant Week



Novum Bistro (ul. Lubicz 42)


Szef kuchni: Marcin Curyło

Menu A

Krem ze skorzonery / kindziuk / grzanka z czarnuszką / olej lniany:

Bistro Novum menu Restaurant Week


Żeberko z dzika / jałowiec / gołąbek z kaszą gryczaną i bryndzą / purée z selera / pomidor:

Bistro Novum menu Restaurant Week


Beza piernikowa / mascarpone / orzech / gruszka:

Bistro Novum menu Restaurant Week


Menu B

Czarny hummus / kompresowane warzywa / jogurt ze słonecznika / gryczana pita:

Bistro Novum menu Restaurant Week


Roladka z bakłażana / migdały / sos kurkowy / tempeh (na zdjęciu wędzone tofu) / purée z pieczonych warzyw:

Bistro Novum menu Restaurant Week


Pana cotta dyniowa / marakuja / kokos / mak (nieco ucierpiała w drodze z kuchni na salę):

Bistro Novum menu Restaurant Week

Boccanera (ul. św. Tomasza 15)

Szef kuchni: Dawid Balana

Menu A

Parmigiana di melanzane:

Restaurant week menu boccanera


Risotto z dynią:

Restaurant week menu boccanera


Budino:

Restaurant week menu boccanera


Menu B

Ravioli z kalafiorem:

Restaurant week menu boccanera


Kurczak z purée z trufli z sosem demi glace:

Restaurant week menu boccanera


Sernik z marakują:

Restaurant week menu boccanera


Impresja (ul. Wielopole 4)

Szef kuchni: Rafał Koprynia

Menu A

Borowik / ciasto francuskie / krem z dyni / cebula sous vide / popcorn z prosa:

Impresja Krakow Holiday Inn


Comber z królika / rotondi buraczane z kaczką / kaszanka / groszek:

Impresja Krakow Holiday Inn


Jagodzianka / brownie / kruszonka liczi / orzech laskowy:

Impresja Krakow Holiday Inn


Menu B

Krem / zielone pomidory / szpinak / kiszony czosnek:

Impresja Krakow Holiday Inn


Gładzica / purée z kapusty / krokiet / minicukinia:

Impresja Krakow Holiday Inn


Krem waniliowy / żel kawowy / galaretka fiołkowa / mus śliwkowy:

Impresja Krakow Holiday Inn


Oprócz koszyka pieczywa i masła, szef kuchni restauracji Impresja serwuje gościom także amuse-bouche (placki gryczane z marynowanym tuńczykiem i rzodkiewkami) oraz słodki poczęstunek na sam koniec (biszkopt z mascarpone, rabarbarem, żelem z sangrii i marakują):

Restaurant Week Impresja menu

Impresja Krakow





Ed Red (ul. Sławkowska 3)

Szef kuchni: Adam Chrząstowski

Menu A

Tatar z dorsza z wędzoną słoniną, piklami i buraczanym ketchupem:

Krakow Restaurant Week


Prasowana golonka ze świnki złotnickiej na leniwym klusku i czerwonej kapuście:

Krakow Restaurant Week


Parzony sernik ze śliwkami i imbirem:

Krakow Restaurant Week


Menu B

Pieczone pierożki z wędzonymi policzkami ze świnki złotnickiej na potrawce z fasolek:

Krakow Restaurant Week


Dekonstrukcja Stroganoffa ze świecy wołowej z ziemniaczanym purée:

Krakow Restaurant Week


Strudel gruszkowy z polskim crème fraiche:

Krakow Restaurant Week

Mavericks (ul. Pawia 3)

Szef kuchni: Marcin Socha

Menu A

Tuńczyk Tataki z sosem ponzu i avocado:

Krakow Restaurant Week


Kotleciki cielęce z borowikami salsefią:

Krakow Restaurant Week


Lime pie z toppingiem mascarpone:

Krakow Restaurant Week


Menu B

Krem z batata z jarmużem:

Krakow Restaurant Week


Tacos z tuńczykiem:

Krakow Restaurant Week


Lody z koziego sera z truskawkami i bazylią:

Krakow Restaurant Week


Il Piatto (Rakowicka 19)

Szef kuchni: Piotr Sady

Menu A

Ośmiornica / purée z ligola / radicchio z jabłkiem / palona cebula / sos dijon:

Krakow Il Piatto menu


Stek z boczku / demi glace z suszoną śliwką / purée z wędzonego selera / szpinak / puder ze skóry wieprzowej:

Krakow Il Piatto menu


Mus z białej czekolady i gorgonzoli / orzechy ziemne w słonym karmelu / plastry miodu / jabłko kompresowane z cytryną i wanilią:

Krakow Il Piatto menu


Menu B

Krem z pietruszki i wanilii / puder z maku / piadina opalana słomą:

Krakow Il Piatto menu


Batat w wędzonym maśle / confit cebulowy / figi / pomidorki cherry / mozzarella di bufala / palony sezam / purée z pomidorów pelati:

Krakow Il Piatto menu


Mus z orzechów laskowych / mus z mlecznej czekolady / lody chałwowe / żel z rodzynek:

Krakow Il Piatto menu


Kraków Restaurant Week  – gdzie warto iść?


Pozytywnie zaskoczyła mnie wizyta w Novum Bistro, szczególnie jeśli chodzi o menu wegańskie – roladka z bakłażana z migdałową fetą to jedno z dań tego festiwalu, które najbardziej zapadło mi w pamięć i nie ukrywam, że bardzo chętnie bym na nie wróciła. Zarówno menu “A”, jak i menu “B” było bardzo równe i smaczne, uprzedzam jednak, że desery są mało słodkie, co nie każdemu będzie odpowiadało.

Ed Red jak zwykle trzyma poziom. Świetny był zdekonstruowany Stroganoff ze świecy wołowej, ale to tatar z dorsza, choć z opisu w ogóle mnie nie przekonywał, zdobył moje serce genialnymi wręcz połączeniami smaków i tekstur – wow! Jeśli więc będziecie decydować się na Ed Reda, to koniecznie na menu “B”  – bo jest w nim też fantastyczny sernik ze śliwkami! 

Trattoria Venezia to fajny debiut na festiwalu z przygotowanym w punkt i bardzo ciekawym wegetariańskim risotto z kiszoną dynią, a świetne cannolo na deser sprawiło, że wróciły wspomnienia z mojej wycieczki na Sycylię. Mniam! 

Zarówno Mavericks, jak i Boccanera zaserwowały spójne i równe dania. W tym pierwszym najbardziej smakował mi krem z batata z chrupiącym chipsem z jarmużu, ale supersoczyste i pełne smaku kotleciki cielęce też chętnie bym powtórzyła. W Boccanerze nawet takie proste melanzane czy risotto z dyni może zachwycić, nie wspominając o rozkosznym budino na deser.

Odniosłam wrażenie, że restauracja Impresja w hotelu Holiday Inn Kraków City Centre zaserwowała stosunkowo małe porcje dań w porównaniu do innych restauracji, które odwiedziłam, ale żeby było fair, muszę wspomnieć, że jako jedyna podała koszyk pieczywa z dwoma smarowidłami, amuse-bouche oraz słodki poczęstunek na koniec. W przypadku Il Piatto, jeśli wahacie się między “A” i “B”, podpowiem, że bardziej udany jest pierwszy zestaw, choć warto docenić też krem pietruszkowo-waniliowy z drugiego setu.

Natomiast jeśli miałabym wskazać mojego faworyta tej edycji Restaurant Week, byłaby to Boccanera. Byłam tam po raz pierwszy, więc zupełnie nie wiedziałam, czego się spodziewać. Tymczasem wszystkie dania były dopracowane i przemyślane, również pod kątem prezentacji. To tam, oceniając całokształt przystawek, dań głównych i deserów, zgadzało się też najwięcej smaków, a do tego wszystkiego cierpliwa, przemiła i troszcząca się o gościa obsługa (i przy tym nienachalna) sprawiła, że było to po prostu bardzo miłe doświadczenie.

Kraków Restaurant Week – lista restauracji


Atrium, Augusta, Bazaar Bistro, Bistro 11, Boccanera, Boscaiola, Corse, Ed Red, Edo Fusion Asian Cuisine, Emalia Zabłocie Cafe & Restobar, FOLK meat & vege, Four, Gąska, Gruszka Nova, Hevre, il Piatto, Impresja - Hotel Holiday Inn Kraków City Centre, l'atmosphere - Hilton Garden Inn Krakow Airport, La campana, Magnifica, Mavericks, MidTown, Miodowy Piecyk, Mozaika, Musso Sushi, Nine Kitchen Sushi & Fusion, Novum, Parampara Indian Cuisine & Culture, Pod Katarynką, Podgórski Salon Degustacyjny, Qualita, Rzeźnia - Kazimierz, Rzeźnia - Stare Miasto, Taj, The Spaghetti, Trattoria Grande Piadina, Trattoria Venezia, Włoska, Zakładka, Zalewajka.

Rezerwacji Waszego stolika dokonacie TUTAJ.

Wiecie już, które restauracje odwiedzicie podczas tej edycji Kraków Restaurant Week? :)


Powyższy artykuł powstał dla Was dzięki współpracy z organizatorem festiwalu.

*


3 komentarze :

  1. Rewelacja! Teraz to moge cos wybrac na kolacje urodzinowa :) Bez szukania w amoku jak wygląda ozór, comber czy popcorn z prosa :)
    Jak ja sie ciesze ze to sie odbywa zawsze na koniec pazdziernika..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale super! Życzę smacznego i wszystkiego dobrego!

      Usuń
  2. Ja uwielbiam włoską kuchnię :) Najczęściej odwiedzam restaurację Trattoria Venezia. Moim zdaniem naprawdę warto ją odwiedzic, bo kucharza mają obłędnego :)

    OdpowiedzUsuń