6 października 2018

Nowe restauracje w Krakowie: lipiec-wrzesień 2018


Trochę się działo w Krakowie w ciągu ostatnich tygodni! Ewidentnie można zaobserwować duże zainteresowanie kuchnią polską, bo do tej kategorii przypisuje się aż pięć nowych miejsc  wśród nich między innymi piękna restauracja hotelowa, lokal oferujący dania kuchni polskiej w zarówno mięsnej, jak i wegańskiej odsłonie oraz… food truck. Fani pizzy w Krakowie w końcu będą mieli okazję spróbować jej w wersji pochodzącej z Chicago  deep dish pizza. Na liście znajdziecie też dwie ciekawe cukiernio-kawiarnie, miejsca dla prawdziwych miłośników krewetek, tempury, mięsnych kanapek, kuchni włoskiej (a jakże) i śniadań na mieście. To jednak nie wszystko  czytajcie dalej! :)



Podkreślam, że lista Nowych Miejsc to NIE jest moja lista polecanych restauracji  to jedynie informacyjne podsumowanie otwarć w Krakowie; części z tych miejsc jeszcze nie odwiedziłam. Restauracje, które rekomenduję, znajdziecie tutaj, pogrupowane według okazji czy rodzaju kuchni: Gdzie zjeść w Krakowie. 

Kolejność na poniższej liście (mniej więcej) według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia użyte w tym zestawieniu zostały mi dostarczone przez restauracje na cele tego artykułu. 

Mozaika Resto Bar  została otwarta na początku lipca w Hotelu Apis. Szef kuchni Paweł Franczyk tworząc kartę, inspirował się zarówno polską tradycją, jak i nowoczesnymi trendami. Znajdziecie w niej na przykład: tatar z wołowiny Hereford z Warmii, z aromatem dymu z olchy i tradycyjnymi dodatkami (37 zł), chłodnik z botwinki z lodami z sera Blu Wańczyk z Krzeszowa (19 zł), pierś z kaczki w majeranku na liściach kapusty włoskiej z wędzonką, tradycyjną kluską śląską i aromatem owoców dzikiej róży (38 zł), semifreddo z selera naciowego i limonek z dodatkiem tequili (19 zł). W ofercie również lokalne, małopolskie piwa oraz wódki z Dworu Sieraków. 
---
Al. 29 Listopada 137 | tel. 12 617 65 05 | FB | www



Novum Bistro  specjalizuje się w daniach tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie. W karcie przykładowo: grillowany oscypek z musztardą francuską, boczkiem, brzoskwinią, pumperniklem i migdałami (18 zł), rosół z pieczonej gęsi z lanymi kluskami (14 zł), poliki wołowe z puree pietruszkowym, nowalijkami, piwem śliwkowym, wędzoną śliwką i kozim serem (36 zł), pierogi z dzikiem (25 zł). W menu wyraźnie oznaczone są dania wegetariańskie i wegańskie. Novum Bistro od poniedziałku do piątku w godz. od 12:00 do 16:00 serwuje codziennie inny, dwudaniowy lunch w cenie 19,90 zł   do wyboru są dwa zestawy: jeden mięsny i jeden wegański. Codziennie do godz. 12:00 w bistro zjecie też śniadania. Szef kuchni: Marcin Curyło.
---
ul. Lubicz 42 | tel. 609 205 732 | FB



Monkey Business  wizytówkami lokalu jest klasyczna pizza włoska oraz deep dish pizza, czyli Chicago Pizza  na amerykańskim cieście z mąki kukurydzianej, wypiekana w wysokich formach przez 15 minut (26,90-35,90 zł). Pizza klasyczna dostępna jest w dwóch rozmiarach  29 cm i 39 cm. W karcie przykładowo pizza z sosem czekoladowym, bananami, kawałkami białej czekolady (27,90 zł) czy z tuńczykiem, sosem z pomidorów san marzano, serem mozarella Fiordilatte, zielonymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi (29,90 zł). W menu także grissini z pieca podawane z sosami (15,90 zł), sałatki, dwa dania z makaronem, dwa dania mięsne z grilla oraz kilka deserów.
---
ul. Brodzińskiego 3 | tel. 603 225 224 | FB | www



Weranda  to wprawdzie nie Kraków, ale blisko, bo podkrakowskie Węgrzce Wielkie. Weranda, powstała w domu właścicieli, oferuje tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu spod rąk szefa Łukasza Kani (wcześniej zastępca szefa kuchni w Amarone). W karcie przykładowo: pstrąg wędzony z wiejskim twarogiem i oliwą koperkową (25 zł), kapuśniak na białej kapuście i pieczonych pomidorach z duszoną pręgą wołową (19 zł), pierś z kurczaka z kolbą kukurydzy, z chrupiącym boczkiem i musem z polskich moreli (36 zł), sernik na krowim serze z musem z aronii i orzechami włoskimi (16 zł). 
---
ul. Lawendowa (wjazd na parking od ul. Piaskowej) | tel. 576 715 717 | FB



Tempura Truck  nowy koncept w kategorii street food. Specjalnością tego nowego food trucka jest autorski "Panko Wrap" (22-25 zł) z kurczakiem, krewetką lub warzywami oraz "Tempura Dog" (14-16 zł) z krewetkami, kalmarem lub warzywami. Oprócz tego, w menu znajdziecie krewetki (20-25 zł) i warzywa (17 zł) w tempurze podawane z zakwaszonym ryżem, sałatką z glonów wakame, marynowanym imbirem i sosem domowej roboty (do wyboru). Niedawno pojawiła się też nowość  wrap na słodko  z bananem, nutellą i malinami (14 zł). 
---
ul. Dajwór 21 | FB



Marcelino Polacco  (wcześniej Old Town Bistro) nowa restauracja z ogródkiem w samym centrum Krakowa, należąca do tej samej sieci co Marcelino Chleb i Wino i Marcelino Piccolo. W menu: tradycyjny żurek (19 zł), dania główne, np. pierogi ruskie (27 zł), wołowina po polsku (49 zł), trzy rodzaje focaccii np. z pastrami, mozzarellą, musztardą (19 zł), wybór pizz (25 zł) oraz desery (14-22 zł). 
---
ul. Floriańska 21 | tel. 500 281 881 | FB



Kawiarnia Bon Ami  współwłaścicielem tej kawiarni jest Wojtek Starowicz, syn cukiernika Andrzeja Starowicza, założyciela tradycyjnej Cukierni Starowicz w Krakowie, zjecie tu więc ciasta i wyroby oparte na wieloletnich recepturach: Dzwon Zygmunta (16 zł), Królowa Bona (16 zł), lody Cassate (14 zł), hiszpan (9 zł), kremówka (10 zł), szarlotka (10 zł) czy sernik (10 zł). Bon Ami oferuje również lunche: domowe kruche tarty z sezonowymi warzywami i owocami, w przyszłości mają pojawić się zupy i kremy, a także... wina. W lokalu wcześniej znajdowała się księgarnia Bona, zatem Bon Ami chce także promować literaturę  na miejscu można kupić książki dla dzieci i dorosłych, w kawiarni organizowane są również spotkania literackie i warsztaty.
---
ul. Kanonicza 11 | tel. 608 514 707 | FB



Słodkości by Oskar Zasuń Chef  pracownia cukiernicza i kawiarnia w pobliżu Ronda Grzegórzeckiego prowadzona przez Karolinę i Oskara Zasuniów. Oskara znacie zapewne ze Studia Qulinarnego, gdzie pracował przez pięć lat, z czego dwa na stanowisku szefa kuchni. Słodkości oparte są na klasycznych francuskich recepturach i wszystkie tworzone są na miejscu m.in. z wysokogatunkowej czekolady Valrhona. Zjecie tam m.in. ptysie, eklery, czarny las czy tartę migdałową, napijecie się herbaty oraz 100% Arabiki marki Illy. W ofercie są słodkości bezglutenowe.
---
ul. Ignacego Daszyńskiego 12 | tel. 883 192 001 | FB | www



Chałka  lokal właścicieli Piekarni Mojego Taty (znajdującej się zresztą tuż obok), jego specjalnością są, jak sama nazwa wskazuje, chałki, które podawane są w dwóch formach: chałka slodka z zestawem konfitur (15 zł) lub chałka wytrawna z zestawem past (15 zł). W ramach śniadania  serwowanego przez cały dzień  można skusić się również m.in. na tosty francuskie z owocami (15 zł) czy pudding z chałki z malinami (16 zł). W karcie także kanapki (17-24 zł), zupy podawane z pieczywem (10-12 zł), tarty z sałatą (14 zł) oraz desery.
---
ul. Beera Meiselsa 8 | tel. 517 214 438 | FB



Shrimp House Kraków  pierwszy krakowski lokal tej ogólnopolskeij sieci powstał przy ulicy Starowiślnej. W menu królują oczywiście dania z krewetkami, takie jak: zupa kokosowa z pieczarkami, ananasem, krewetkami (20 zł), szaszłyk z krewetek podawany z sałatką i bagietką (30 zł), makaron z krewetkami na białym winie z masłem, czosnkiem, pietruszką i pomidorkami koktajlowymi (30 zł), krewetki w czerwonym curry z mlekiem kokosowym, ananasem, batatem i ryżem (30 zł) czy kanapka z krewetkami smażonymi w cieście (19 zł). 
---
ul. Starowiślna 36 | FB

Nova Polska  nowy food truck w Truckarni na Dajworze  oferuje regionalne polskie smaki w wydaniu streetfoodowym. W menu znajdziecie przykładowo: schabowy z kostką podawany z bieszczadzkimi szmyrglówkami (rodzaj podpłomyków) i kiszonkami (25 zł), żur "na bogato" z jajkiem, dwoma rodzajami kiełbasy, chrzanem lub czosnkiem niedźwiedzim (15 zł) oraz bigos i gulasz (oba po 20 zł). W weekendy Nova Polska serwuje rosół z domowym makaronem i czosnkiem niedźwiedzim (10 zł) oraz często jedno dodatkowe sezonowe danie spoza karty. Wszystkie dodawane do dań przetwory, czyli kiszonki, konfitury, dżemy itp. są domowej roboty.
---
ul. Dajwór 21 | FB

100% Mięsa  w menu "Hot Buły" (19-21 zł), czyli kanapki z kurczakiem, wieprzowiną lub wołowiną w bułkach w rozmiarze XXL od tradycyjnej krakowskiej Pracowni Cukierniczej Cyran, oraz "Hot Boxy"  mięso takie jak wolno gotowana wołowina, duszona szynka wieprzowa czy kulki wołowe do wyboru z ryżem lub frytkami (14-19 zł). W ramach przegryzki w 100% Mięsa możecie zamówić nuggetsy z kurczaka (10 zł) lub frytki (8,50 zł), a do picia craftowe piwo. Co tydzień w menu dodatkowo pojawia się "wypas", czyli jedna kreatywna propozycja kanapki spoza karty. 
---
ul. Krakowska 36 | tel. 883 402 224 | FB



Trattoria Venezia  nowa włoska restauracja w Starym Podgórzu, specjalizująca się w kuchni północnych Włoch. W krótkim menu znajdziecie antipasti, makarony, dania główne, pizze i desery. W karcie przykładowo: deska pięciu rodzajów serów (39 zł), zupa rybna z dorszem, krewetkami i mulami (24 zł), spaghetti aglio olio (19 zł), risotto z policzkiem wołowym, szpikiem kostnym, ricottą i rukolą (29 zł), trippa alla fiorentina z krowim żołądkiem, pomidorami, sałatką z ziół i focaccią (27 zł) czy semifreddo ze starzonym 33 lata octem balsamicznym, bezą i figą (14 zł). 
---
ul. Legionów Józefa Piłsudskiego 17 | tel. 519 076 787 | FB



Projekt Strzelnica  znajduje się w odnowionym budynku dawnej strzelnicy z 1896 roku. Szef kuchni Łukasz Nowakowski (wcześniej m.in. szef kuchni w restauracji Szara), oferuje dania kuchni europejskiej w dużej mierze bazujące na produktach od lokalnych dostawców (do 50 km od Krakowa), natomiast mąka i makarony sprowadzane są z Włoch. Przykładowe pozycje z menu: bulion z królika i ogona wołowego (12 zł), pierożki z krewetkami, z kolendrą i aromatem sezamowym (21 zł), kark maczany po krakowsku z sałatką z ogórka (24 zł), sandacz z sosem z białego wina, z solirodem i kaszą bulgur (34 zł), creme brulee z żubrówką i sorbetem z antonówki (15 zł). Dania wegańskie, wegetariańskie oraz bezglutenowe wyraźnie oznaczone są w karcie.
---
ul. Królowej Jadwigi 220 | tel. 12 307 70 90 | FB




FOLK Meat & Vege – nowa polska restauracja, powstała w pobliżu Błoń, w miejscu "Karczmy pod Blachą". To, co wyróżnia ją od innych restauracji z kuchnią polską, to chęć stworzenia wegańskich lub wegetariańskich odpowiedników polskich dań mięsnych. W tym celu powstała wręcz osobna sekcja w kuchni z kucharzami, którzy są weganami. Już wkrótce w karcie pojawić się ma wegański smalec, kotlet mielony czy sernik. W kolejnej wersji menu dania wege będą wyraźnie oznaczone. Tymczasem znajdziecie w niej przykładowo: rydze smażone na maśle z sosem musztardowo-miodowym (22 zł), staropolski żurek (13 zł), domowe kopytka z śmietanowym sosem borowikowym (23 zł), vege burger z mięsem z czerwonej fasoli z dodatkiem wędzonego tofu, podany z frytkami z selera (27 zł), pieczona golonka z kapustą zasmażaną i pieczywem (35 zł), domowa szarlotka (13 zł).
---
ul. Piastowska 22 | tel. 12 638 37 37 | FB






Café Feliz w menu tej nowej kawiarni znajdziecie oczywiście kawę (5-9 zł), herbatę rozgrzewającą (8 zł), kakao (7 zł), smoothie (10 zł), kanapki (6 zł), tosty z szynką i serem (8 zł) czy sałatkę grecką (8 zł). W ofercie są także desery takie jak galaretka z owocami (7 zł) czy świeżo wypiekane na miejscu sezonowe ciasta  sernik (8,50 zł), babeczka (4 zł) oraz ciasto dnia (7,50 zł). Kawiarnia jest czynna codziennie od 8:00 do 18:00, w weekendy od 10:30.
---
ul. Kazimierza Wielkiego 4 | tel. 609 222 252 |  FB 



Rajska 1 Food & Coffee  siostrzany lokal bistro Neon i Atom znajdujących się na terenie Kampusu UJ na Ruczaju. Restauracja na Rajskiej to połączenie kuchni wegetariańskiej, polskiej i włoskiej, gdzie menu lunchowe, podawane od 11 do 17 (czyli do zamknięcia bistro) zmienia się codziennie. Zestaw składający się z zupy, drugiego dania z surówkami i napojem kosztuje 14 lub 16 zł. Na miejscu można też zjeść śniadanie (wypiekane na miejscu bułki, jajecznica, owsianki jaglane, granola z jogurtem i owocami), deser (pudding chia z musem owocowym, ciasta i torty domowej roboty), napić się kawy z austriackiej palarni lub koktajli, w tym wegańskich na bazie kaszy jaglanej i mleka kokosowego.
---
ul. Rajska 1 | FB



Nadwiślańska Resto & Vodka Bar – 500-metrowa restauracja i koktajl bar. Szef kuchni Filip Rosa prezentuje dania śródziemnomorskie z autorskim twistem, przygotowywane według filozofii slow food. W menu śniadania (od 9:00 do 12:00), przystawki, sałatki, tapasy, zupy, burgery, pizza, makarony, dania mięsne oraz ryby i owoce morza. W karcie jesiennej przykładowo: grillowany kalmar z masłem cytrynowym (28 zł), domowe tagliatelle z mascarpone, świeżymi grzybami i grana padano (29 zł), perliczka z puree z topinamburu ze szpinakiem na maśle, śliwkami w sosie marsala palonym porem i demi-glace (54 zł), małże z sosem szafranowo-musztardowym (36 zł), tarta migdałowa z węgierkami i lodami imbirowymi (19 zł). Dania bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie oraz bez laktozy wyraźnie oznaczone są w karcie. W każdy weekend w Nadwiślańskiej posiłek umili Wam muzyka na żywo.
---
ul. Nadwiślańska 5 | tel. 698 605 700 | FB



Ufff, no i co? Gdzie już byliście? Gdzie się wybieracie? :)

TUTAJ zobaczycie poprzednią listę nowych restauracji w Krakowie.

Przypominam o wybraniu następujących ustawień przy moim fan page'u (w przeciwnym razie Facebook nie będzie pokazywał Wam wszystkich moich publikacji i wiele przegapicie):




1 komentarz :

  1. Projekt Strzelnica, bardzo dobre jedzenie, świetne ceny i ładny lokal, szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń