4 stycznia 2019

Nowe restauracje w Krakowie: październik-grudzień 2018


Na co macie ochotę w Nowym Roku? Na tureckie śniadanie, japoński street food, grecką pitę, nepalski lunch, hedonistyczny deser czy odrobinę Meksyku w sercu Kazimierza? Szukacie miejsca na rodzinny obiad z dziećmi, tęsknicie za smakami z podróży po Azji, a może chcielibyście odwiedzić jakąś nową włoską trattorię? Na poniższej liście jest aż 21 nowych miejsc otwartych w Krakowie w okresie od października do grudnia 2018. Gdzie się wybierzecie w najbliższy weekend? :)

Nowe restauracje Krakow

Przypominam, że lista Nowych Miejsc to NIE jest moja lista polecanych restauracji  to jedynie informacyjne podsumowanie otwarć w Krakowie; części z tych miejsc jeszcze nie odwiedziłam. Restauracje, które rekomenduję, znajdziecie tutaj, pogrupowane według okazji czy rodzaju kuchni: Gdzie zjeść w Krakowie. Na bieżąco piszę też o odwiedzanych miejscach na Instagramie.

Kolejność na poniższej liście według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia użyte w tym zestawieniu, z wyjątkiem Błonia Bistro, zostały mi dostarczone przez restauracje na cele tego artykułu.

The Himalayan Treasure  restauracja indyjsko-nepalska, zjecie tam zupy przystawki, biryani oraz dania z pieca tandoori, wiele dań wegetariańskich i wegańskich, dania z kurczaka, jagnięciny, rybne i z krewetkami, a do tego siedem rodzajów ryżu, roti, naan, sałatki i desery. Przykładowe dania z karty: zupa migdałowa (16 zł), nepalskie pierogi z kapustą, cebulą, marchewką, zieloną fasolą i ziemniakami (25 zł), chicken tikka masala (28 zł), gulab jamun (12 zł). W każdą niedzielę od 12:00 do 21:00 serwowany jest bufet w cenie 50 zł, który obejmuje dotychczas nieznane w Krakowie indyjsko-nepalskie dania.
---
ul. Zwierzyniecka 30 | tel. 12 287 15 55 | FB | www

The Himalayan Treasure Krakow

Błonia Bistro  tutaj przeczytacie mój obszerny artykuł na temat tej restauracji: Błonia Bistro.
---
al. 3 maja 55 | tel. 12 448 39 10 | FB | www

Blonia Bistro Krakow


Czekaj Na  Mnie Pod Jabłonią  siostrzany lokal rodzinnych restauracji Stacja Cucina, Trzy Kaczki, Kto Wypuścił Skowronka i Malinowy Anioł. W menu przykładowo: tatar wołowy (24 zł), krem z pomidorów i pieczonej papryki z białą mozzarellą (15,50 zł), pizza capriciosa (27 zł), pół kaczki pieczonej z jabłkami w cydrze, z kluskami leniwymi, modrą kapustą i sosem żurawinowym (44 zł), tiramisu (16,50 zł). Na życzenie przygotowywane są potrawy bezglutenowe (w tym makarony, pizza, gnocchi). 
---
Al. Pokoju 60 | tel. 786 934 146 | FB

Czekaj Na Mnie Pod Jablonia Krakow

Mała Azja  niewielki lokal dla miłośników kuchni azjatyckiej tworzony przez Bożenę Stawicką i Wietnamczyka Hau Do Tunga. Zjecie tam sajgonki z makaronem bun i świeżymi ziołami (15 zł), zupę pho (25 zł), curry z kurczakiem i ziemniakami (20 zł), wieprzowinę po seczuańsku (26 zł), kiszonki i pikle (6-15 zł) i wiele więcej. Po aktualne menu najlepiej zaglądać na Facebooka.
---
ul. Czarnowiejska 57 | tel. 503 515 510 | FB

Café Zouza  w autorskim menu stworzonym przez kucharzy Paulinę Gulajską i Marcina Szulca znajdziecie dania inspirowane kuchnią ich babć w nowoczesnej odsłonie. Zouza korzysta z lokalnych produktów, takich jak na przykład konfitura z płatków róży z Beskidu Niskiego, kaszanka od Gawora z Podstolic czy sery ze Starego Kleparza. W menu przykładowo: zupa ogonowa z galaretką wołową, wędzoną solą i marynowanymi grzybami (12 zł), kacze serca z mandarynką i sosem z palonych warzyw (12 zł), boczniak w panierce (10 zł), schab wieprzowy leżakowany w serwatce z warzywami korzeniowymi i sosem jałowcowym (32 zł).
---
ul. Prądnicka 20A | tel. 533 363 035 | FB

Cafe Zouza Krakow

SuperNowa Resto Music Bar  lokal na Kazimierzu stworzony przez właściciela winnicy Hybridium w podkrakowskich Witanowicach. To miejsce dla miłośników wina, piw rzemieślniczych (głównie z Małopolski), jedzenia oraz dobrej muzyki. Menu często się zmienia, obecnie znajdziecie w nim przekąski, burgery i dania główne. W karcie m.in. chleb z domowym gęsim smalcem z cebulą (2zł), oliwki (5 zł), półmisek polskich wędlin, serów, pikli (26 zł), burger z duszonymi żeberkami wieprzowymi, czerwoną kapustą, sosem BBQ (23 zł), ogony wołowe z kopytkami (21zł), pikantne podudzia z kurczaka (np. 3 szt.  9 zł). 
---
ul. Nowa 3A (pomiędzy placem Nowym i ulicą Józefa) | tel. 732 191 117 | FB

SuperNowa Resto Music Bar Krakow

Black Hot Dog  malutki lokal na Starym Mieście serwujący hot dogi w czarnych bułkach tworzonych według własnej receptury z sosami domowej roboty. W menu pięć hot dogów, np.: Gold Hot Dog z piklami, konfiturą z czerwonej cebuli, bekonem, prażonymi płatkami migdałów, świeżym szczypiorkiem, sosem serowo-piwnym (13 zł) czy Wege Hot Dog z kiełbaską ziołową, sałatą, piklami, konfiturą z czerwonej cebuli, kiełkami, sosem BBQ (12 zł).
---
ul. Tomasza 6 | FB

Black Hot Dog Krakow

PaniKAWA Panini & Coffee  wcześniej PaniKAWA mieściła się w kiosku na przystanku Korona w Podgórzu, od października znajdziecie ją w pobliżu, w budynku KS Korona. Lokal serwuje świeżo paloną kawę (do wyboru także mleko sojowe, migdałowe, bez laktozy), kanapki i przygotowywane na oczach gości ciepłe panini z różnymi dodatkami i przyrządzanymi na miejscu sosami chrzanowym, pomidorowym i majonezowym. Specjalnością jest panini z serami: żółtym, mozzarella, lazurem błękitnym oraz czarnuszką, suszonymi pomidorami, rukolą z roszponką i żurawiną (13 zł), a także chałwowe latte na bazie naturalnej chałwy (11 zł). 
---
ul. Kalwaryjska 9 | tel. 579 510 216 | FB

PaniKawa Krakow

Stacja Zabłocie  kameralna włoska trattoria w parku Stacja Wisła. W króciutkiej karcie znajdziecie przystawki (12 zł), zupę (13 zł), pizze (21-29 zł), makarony (23-29 zł) i desery (9-14 zł). Stacja Zabłocie podaje również śniadania na słono z wypiekanym na miejscu pieczywem i słodkie śniadanie w postaci naleśnika z domowym dżemem jabłkowym i śmietaną. W sezonie letnim lokal planuje zorganizowanie kina plenerowego trzy razy w tygodniu oraz warsztatów dla najmłodszych (jest także krótkie menu dla dzieci).
---
ul. Park Zabłocie 21 | tel. 508 623 796 | FB

Gdzie zjesc w Krakowie



Tamam  według właścicieli Tamam najlepiej opisują trzy słowa: breakfast, wine, chill. Lokal ma promować nie tylko prawdziwą turecką kuchnię, ale też kulturę. Znajdziecie tam tradycyjne tureckie śniadanie "prosto z tureckiego domu"  do śniadań serwowana jest nielimitowana herbata i pieczywo, a wszystkie śniadaniowe opcje dostępne są przez cały dzień. To też jedyne miejsce w Krakowie, gdzie zjecie "wet burgera" jak w Stambule (20 zł) czy napijecie się unikalnego tureckiego wina. Na deser możecie skusić się na słodką baklawę (16 zł) lub tradycyjną chałwę (14 zł). 
---
ul. Wiślna 5 | tel. 662 186 814 | FB | www

Tamam Krakow

Raw Nest  Raw Nest zamknęło swój lokalna Dębnikach i przeniosło się na Zabłocie. Nowe menu zacznie obowiązywać około drugiego tygodnia stycznia, tymczasem w karcie znajdziecie: smoothie (10 zł), kanapki (5 zł), sałatki (12 zł), kulki mocy (4 zł), zupę dnia (6 zł), smoothie bowl  z bananem, surowym kakao, macą, kokosem, herbacianą granolą, wiórkami kakaowca, żurawiną i kiwi (12 zł) oraz tortillę z kukurydzą, tempeh, awokado, szpinakiem, pomidorem, cebulą i sosem czosnkowym (13 zł). Autor zdjęcia: Daniel Mofina.
---
ul. Ślusarska 6/LU4 | tel. 514 999 871 | FB | www

Raw Nest Krakow

Sham Falafel  nowy w pełni wegetariański syryjski lokal specjalizujący się głównie w falafelu i hummusie. W menu np. tabbouleh (15zł), pasta z bakłażana z pitą (14 zł), pasta paprykowa podawana z orzechami włoskimi i pitą (14 zł), zestawy z falafelem na talerzu (15-42 zł), kanapki w wersji dużej i małej, desery arabskie (5 zł).
---
Rynek Kleparski 5 | tel. 731 337 465 | FB

Sham Falafel Krakow

Flying Cow  nowa restauracja na Karmelickiej, specjalizuje się w stekach z wołowiny z USA, Szkocji i Polski, owocach morza oraz spaghetti. Oprócz tego w menu znajdziecie zupy, sałatki, zimne i ciepłe przekąski, risotto i desery. Przykładowe potrawy z karty: krewetki smażone w sosie chilli i bazylii (38 zł), spaghetti z chilli i czosnkiem (23 zł), risotto z krewetkami, kałamarnicami i zielonym pesto (36 zł), T-bone (95 zł), domowe brownie (13 zł). Dania w Flying Cow serwowane są na gorących płytach o temperaturze 200°C. Dania rybne i wegetariańskie są oznaczone w karcie.
---
ul. Karmelicka 22 | tel. 577 566 578 | FB | www

Flying Cow Krakow

Pan Da Jeść  niewielki lokal przy Krupniczej łączący smaki kuchni indyjskiej, japońskiej i tajskiej, zainspirowany podróżami po Azji. W menu na przykład tom yum (10 zł), tempura prawns (29 zł), oyster sauce chicken (14 zł), veg pakora (10 zł), satay curry (19 zł), aloo gobi (15 zł). Dostępne są też trzy sosy (3 zł): mayo-kimchi, pudina chutney i sos śliwkowo-orzechowy.
---
ul. Krupnicza 28 | tel. 730 812 467 | FB

Pan Da Jesc Krakow

Pitagiros  nowy grecki street food w Krakowie. W menu pity z wieprzowiną lub kurczakiem (13 zł), kanapki na ciepło (13 zł), zestawy na talerzach z frytkami (23 zł), kurczak z rożna z greckimi przyprawami (pół  14 zł), sałatki, np. grecka (21 zł) czy z tuńczykiem (19 zł). W lokalu jest zaledwie kilka miejsc siedzących, ale dania można dostać na wynos lub zamówić online z dowozem do domu.
---
ul. Starowiślna 42/3 | tel. 517 118 389 | FB | www

Fika  mała kawiarnia powstała z inicjatywy biura projektowego NOWW Studio. Fika może pochwalić się kawą z segmentu speciality z polskich i europejskich palarni (6-19 zł). W menu także kakao (9 zł), chai latte (12 zł), napar imbirowy (12 zł), sezonowe shake'i (12-16 zł), ciasta (8-12 zł), bułeczki z cynamonem kanelbullar (8 zł). Goście z rowerami są mile widziani  dla nich serwowana jest bulletproof coffee, shake proteinowy i kulki mocy. W planach Fika ma wprowadzenie kanapek i hummus. Woda jest darmowa.
---
ul. św. Sebastiana 10 | tel. 601 738 806 | FB

Fika Krakow

Poco Loco  nowy lokal zapewne dobrze znanego Wam meksykańskiego Poco Loco ruszył w drugim tygodniu grudnia na Kazimierzu. Menu lunchowe i na dowóz obowiązuje takie samo, jak na Czystej. Od godz. 18:00 dostępna jest karta wieczorowa m.in. z zestawami dla dwojga. Na Placu Nowym Poco Loco wprowadziło do oferty piwo z Browaru Trzech Kumpli, cydry Smykan i może się także pochwalić najszerszym wyborem tequili w Krakowie (na ten moment 12 rodzajów, wkrótce więcej). 
---
ul. Plac Nowy 3 | tel. 690 800 807 | FB

Poco Loco Krakow

Tesoro Café  kawiarnia specjalizująca się w churros w różnych wariantach smakowych: z cukrem cynamonowym, cukrem pudrem, z bakaliami, słodkimi posypkami, piankami, czekoladą rubinową, sosami czekoladowymi. Czekolada marki Callebaut czeka w lokalu w formie dipów, jak i w wersji do picia. Churros w Tesoro Café są wegańskie. Drugą specjalnością lokalu są wypiekane na bieżąco na miejscu bezglutenowe bułeczki z sera, jogurtu i mąki z tapioki pochodzące z Ameryki Południowej (pan de yuca). W planach jest wprowadzenie naleśników, owoców w czekoladzie, bubble tea i innych deserów. 
---
ul. Poselska 18 | tel. 600 675 464 | FB

Tesoro Cafe Krakow

Słodko  ma w swojej ofercie słodycze zarówno klasyczne, jak i wegańskie, bezglutenowe, bezlaktozowe i bezcukrowe. Znajdziecie tam na przykład: wegańskie banoffee (12 zł), korzenne ciasto marchewkowe (10 zł), tarty z domowym kremem budyniowym (10 zł), drożdżówki (4 zł) czy croissanty z wyrabianego na miejscu ciasta francuskiego (6 zł). Lokal korzysta z jajek z wolnego wybiegu, miodu z zaprzyjaźnionej pasieki w Bieszczadach i mąki z lokalnego młyna, często słodzi swoje wypieki agawą i erytrolem zamiast cukrem. Wkrótce Słodko planuje poszerzyć ofertę o sezonowe smoothies, puddingi jaglane, puddingi chia, koktajle mleczne oraz domowej roboty jogurty. Do kawiarni można przyjść z psem. 
---
ul. Juliusza Lea 5a | FB

Slodko Krakow

Bubu Arare  ten nowy food truck z wegetariańskim japońskim street foodem stanął w połowie grudnia na Dajworze, w Truckarnia Foodtruck Park. W menu znajdziecie bento boxy w cenie 28 zł z pierożkami gyoza, z kimchi, okonomiyakami, onigiri lub z sushi. Ponadto możecie spróbować natto (8 zł), fermentowanej kawy (7 zł), czy fermentowanej herbaty z trawą cytrynową (7 zł). Właściciele zapewniają, że wszystko, co podają, robią własnoręcznie w food trucku (nie korzystają z gotowych past, polepszaczy smaku itp.), obecnie pracują nawet nad własnym sosem sojowym. Godziny otwarcia Bubu Arare najlepiej na bieżąco sprawdzać na Facebooku. 
---
ul. Dajwór 21 | tel. 501 512 758 | FB

Bubu Arare Krakow

Butcher Rzeźnik  nowe miejsce w Krakowie specjalizujące się w stekach z polskiej wołowiny (m.in. T-bone, rib eye, chateaubriand, tomahawk). Oprócz tego w menu znajdziecie również burgera z siekanej polędwicy wołowej (49 zł), tatar (49 zł), domowe flaki wołowe (24 zł), zupę gulaszową (29 zł) czy długo pieczony rostbef z sałatką ziemniaczaną (39 zł). W ramach deseru możecie się skusić na przykład na trufle z białej czekolady z lodami miętowymi i sosem z czerwonej pomarańczy (22 zł). Butcher oferuje także szeroki wybór polskich wódek, w tym z segmentu premium, nalewek i likierów, a także polskie wina. Szef kuchni: Paweł Wąs.
---
ul. Rynek Główny 37 | tel. 733 750 480 | FB | www

Gdzie zjesc w Krakowie
Zajrzyjcie też do poprzedniej listy otwarć w Krakowie – TUTAJ.

Jeśli lubicie moje wpisy z serii “Nowe miejsca”, będzie mi bardzo miło, jeśli pokażecie mi to lajkiem na Facebooku albo podzieleniem się linkiem ze znajomymi! Tylko dzięki temu będę wiedziała, że czytacie i doceniacie moją pracę. :)

Smacznego!




5 komentarzy :

  1. Black Hot Dog nie polecam.
    Kiełbaski na brudnym ruszcie wyglądają jakby kręciły się od 3 dni. Mimo iż w lokalu nie ma ruchu to za barem pod ladą syf i śmietnik jakby MPO opróżniło ciężarówkę. Pomysł zacny wykonanie dramat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłem ostatnio i niestety potwierdzam. O ile w miarę smacznie to widok rusztu i mikrofali bardzo zniechęca.

      Usuń
  2. Kusi mnie Pan Da Jeść. Jak będę w Krakowie z całą pewnością tam wstąpię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Schab w Zouzie szałowy! Hot Dogi też akurat mi smakowały, ale odniosłem wrażenie, że te bułki wcale nie musiałyby być czarne - rynek hot dogów w Krakowie nie narzeka na przesyt, czy trzeba grać sztuczkami?

    OdpowiedzUsuń
  4. Stosunkowo nowa jest też Sakana która otwarła się chyba pod koniec listopada 2018 r. Bardzo fajne, nowoczesne przeszklone wnętrze z widokiem na Błonia i Kopiec. Dla mnie to kuchnia warta grzechu z genialnym sushi z idealnie świeżych i świetnych jakościowo produktów.Świetne dania z grilla. Warto tam wydać każdą złotówkę.

    OdpowiedzUsuń