29 marca 2019

Nowe miejsce: Trzy Gęsi



Restauracja Trzy Gęsi została otwarta z początkiem lutego w budynku czterogwiazdkowego hotelu przy ul. Kupa 7 na Kazimierzu. W porze śniadań pełni ona funkcję wyłącznie restauracji hotelowej, natomiast począwszy od pory lunchowej zostaje otwarta dla gości z zewnątrz. Co ważne, lokal posiada osobne wejście od ulicy, które prowadzi prosto do sali.

Perfect Hotel Kazimierz




Restauracja działa od niedawna i wciąż jest w procesie zmiany aranżacji wnętrza. Celem jest stworzenie klimatycznego lokalu, w którym nie będzie czuć charakterystycznej “hotelowej” atmosfery. Nad całością czuwa Grycaj Design, pracownia odpowiedzialna za wystrój między innymi restauracji Międzymiastowa, Cargo czy Pino. Pierwsze zmiany powinny nastąpić w przeciągu tygodnia, a reszta w maju. Już wkrótce otwarty zostanie także niewielki ogródek letni z zadaszeniem oraz... lounge bar na dachu budynku. Będzie można napić się tam koktajlu czy kieliszka wina z bezpośrednim widokiem na Wawel i Plac Nowy, ale także zjeść  na górze będzie czekało na Was około dwudziestu miejsc. Trzy Gęsi będzie więc jedną z niewielu  o ile nie jedyną  restauracją w okolicy z takim widokiem na miasto.

Perfect Hotel KazimierzPerfect Hotel KazimierzPerfect Hotel Kazimierz
Perfect Hotel Kazimierz


Szefem kuchni restauracji została Renata Jania, która może pochwalić się dwudziestoletnim doświadczeniem w gastronomii. W lokalu na Kupa chce zaprezentować kuchnię polską w finezyjnym i nowoczesnym wydaniu. W króciutkiej karcie, która będzie często zmieniana (prawdopodobnie co dwa miesiące), znajdziecie obecnie cztery przystawki, dwie zupy, siedem dań głównych, dwie sałatki oraz dwa desery. Gęsi w nazwie zobowiązują, dlatego będziecie mieli możliwość spróbowania tam wielu potraw z użyciem tego produktu, jak na przykład półgęsek z kozim serem (28 zł), gęsie pipki z 24-karatowym złotem (57 zł) czy udko z gęsi confit (49 zł). W menu jasno oznaczone są potrawy pikantne oraz z nabiałem, wkrótce w menu pojawią się też dania wegetariańskie, na przykład kotlet z boczniaka z purée truflowym i fasolką szparagową z masłem orzechowym (33 zł).

Trzy Gesi KrakowTrzy Gesi KrakowTrzy Gesi KrakowTrzy Gesi Krakow

Warto wspomnieć, że w tygodniu restauracja serwuje lunche w konkurencyjnej cenie 22 zł za 3-daniowy zestaw składający się z zupy lub przystawki, dania głównego oraz deseru. Menu lunchowe zmienia się codziennie  aktualnych propozycji szukajcie na profilu restauracji na Facebooku oraz na Insta Stories.

Miłośników wina na pewno ucieszy fakt, że w sercu Trzech Gęsi stoi dyspenser Enomatic, który pozwala na serwowanie wielu etykiet na kieliszki, ponieważ dzięki użytej technologii, walory smakowe trunku nie zmieniają się przez wiele dni od otwarcia butelki. Po posiłku możecie skusić się na domowej roboty nalewki o smaku truskawkowym, porzeczkowym, wiśniowym, z czarnego bzu i pigwy (10 zł/kieliszek).

Perfect Hotel Kazimierz
Perfect Hotel Kazimierz
Trzy Gesi Krakow

Zobaczcie, jak prezentują się wybrane dania spod rąk szefowej kuchni Renaty Jani:

Poczęstunek od szefowej kuchni: smalec z gęsi na ciemnym pieczywie:

Perfect Hotel Kazimierz

Szarpana polędwiczka wieprzowa w ziołach / espuma musztardowa / mus śliwkowy (21 zł):

Perfect Hotel Kazimierz



Tatar z matiasa / wędzona ikra / kwaśna śmietana (17 zł):

Perfect Hotel Kazimierz


Bulion z gęsiny / śliwki wędzone / pierożki z gęsiną (18 zł):

Perfect Hotel Kazimierz


Pierś z kaczki / marynowane jabłka / kopytka / sos pomarańczowy (53 zł):

Perfect Hotel Kazimierz


Ryba połowowa (na zdjęciu jesiotr) / czarna soczewica / grzyby / sos maślano-winny / groszek cukrowy (55 zł):

Perfect Hotel Kazimierz

Tartelinka / prażone jabłka / lody jogurtowe / parmezan z migdałów (16 zł):

Perfect Hotel Kazimierz
Sernik z kozim serem / biała czekolada / mascarpone / zamsz / ciastko orzechowe / lody z suszonych pomidorów (18 zł):

Perfect Hotel Kazimierz



Trzy Gęsi, ul. Kupa 7, Kraków
tel. 602 690 494 | FB | Instagram

Godziny otwarcia:
Codziennie od 13:00 do 23:00

Powyższy artykuł informacyjny powstał dla Was dzięki współpracy z restauracją Trzy Gęsi. 
O tym, jakie rodzaje treści pojawiają się na blogu, przeczytacie szczegółowo tutaj.

*

2 komentarze :

  1. Cześć. Czy te zdjęcia to dania pełne czy degustacyjne? Pytam bo podvje są niewielkie. Lokal jednak na okazje niż tak na zwykły obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie są dania degustacyjne. Zdjęcia przedstawiają pełną porcję. Szarpana polędwiczka i tatar to przystawki.

      Usuń