8 kwietnia 2019

Nowe restauracje w Krakowie: styczeń-marzec 2019


Początek roku przyniósł prawdziwy wysyp azjatyckich restauracji! Uszczęśliwieni powinni być miłośnicy kuchni japońskiej, wietnamskiej, tajskiej i indyjskiej, ale znajdzie się coś nowego również dla fanów pastrami, pierogów i krakowskich specjałów. Na poniższej liście znajdziecie też co najmniej dwa pomysły na wyjście na piwo (i jedzenie) ze znajomymi. Łącznie przeczytacie o 16 nowych miejscach w Krakowie.



Przypominam, że lista Nowych Miejsc to NIE jest moja lista polecanych restauracji  to jedynie informacyjne podsumowanie otwarć w Krakowie; części z tych miejsc jeszcze nie odwiedziłam. Restauracje, które rekomenduję, znajdziecie tutaj, pogrupowane według okazji czy rodzaju kuchni: Gdzie zjeść w Krakowie.

Kolejność na poniższej liście (mniej więcej) według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia użyte w tym zestawieniu, z wyjątkiem zdjęcia z Trzech Gęsi, nie są mojego autorstwa, a zostały mi udostępnione przez restauracje na cele tego artykułu.

Maho Sushi  nowa restauracja azjatycka. Oprócz sushi zjecie tam również dania gorące, takie jak: udon (18 zł), bibimbap (20 zł), czy ramen (32 zł), w tym także wegański (28 zł). W godzinach od 12:00 do 16:00 Maho Sushi serwuje lunche (co tydzień inne), które można skomponować samodzielnie z menu lunchowego (27 zł za przystawkę + danie główne). W planach jest otwarcie sake baru. Przy restauracji jest dostępny bezpłatny parking. 
---
ul. Rakowicka 11 | tel. 570 570 576 | FB | www

maho sushi krakow


Trzy Gęsi  szczegółowe informacje o restauracji Trzy Gęsi znajdziecie w tym artykule: Nowe miejsce: Trzy Gęsi.
--
ul. Kupa 7 | tel. 602 690 494 | FB

trzy gesi krakow


Czy To Tu – nowa restauracja na Dębnikach powstała w miejscu dawnej Konfederackiej 4. Krótkie menu ma być często zmieniane, znajdziecie w nim takie dania jak: pasztet z pistacjami i pomarańczami w syropie korzennym (12 zł), policzki wołowe z purée ziemniaczano-chrzanowym i karmelizowaną marchewką (32 zł), makaron z pikantnym włoskim salami, cukinią, czosnkiem i grana padano (28 zł), czy francuska zupa cebulowa z grzanką z sereme gruyere. Zupy podawane są w wersji małej (250 ml  8 zł) i dużej (400 ml  14 zł). Restauracja posiada osobne menu dla dzieci. 
---
ul. Konfederacka 4 | tel. 570 526 232 | FB | www

czy to tu krakow




Hello India  tradycyjna indyjska kuchnia autorstwa szefa kuchni pochodzącego z Pendżabu. Polecane dania to na przykład "Hello India Special Biryani", czyli potrawa na bazie ryżu z warzywami, krewetkami, grillowanym kurczakiem i jagnięciną (45 zł), lamb kadhai  jagnięcina w sosie kadhai z papryką i czerwonym chilli (39 zł), butter chicken (26 zł) czy paneer korma (20 zł). Od poniedziałku do piątku, w godzinach od 12:00 do 16:00 restauracja serwuje "thali lunch" w wersji wegetariańskiej (18 zł) i mięsnej (22 zł). W skład lunchu wchodzi danie dnia, ryż basmati lub naan oraz sałatka.
---
ul. Augustiańska 24/LU4 | tel. 12 651 48 20 | FB | www



Po krakosku Bistro  nowa restauracja polska na Kazimierzu (tuż przy Placu Wolnica). W menu znajdziecie: żurek w chlebie (13 zł), udko z kurczaka faszerowane cielęciną z kaszą pęczak i burakami (28 zł), maczanka po krakowsku (24 zł), kotlet „zwierzyniecki” (25 zł), krakowski sznycel cielęcy (35 zł), bliny z jabłkami (12 zł). Dostępne jest krótkie menu dla dzieci.
---
ul. Plac Wolnica 12 | tel. 518 202 805 | FB | www

po krakosku bistro krakow


Colombe Beer and Food  powstała na Gołębiej, w miejscu włoskiej restauracji Timo Ristorante. Po poprzednich właścicielach w restauracji pozostał piec do pizzy, stąd w Colombe zjecie także ten włoski placek (23-29 zł), ale lokal skupia się głównie wokół dań dobrze komponujących się z piwem, krakowskich przysmaków i piwa rzemieślniczego z małopolskich browarów. W menu na przykład: maczanka po krakowsku (16 zł), kaszanka na grzance (12 zł), biała kiełbasa z cebulą duszoną w piwie (23 zł) czy sernik krakowski według 60-letniej receptury. Zjecie tam też kanapki, bułeczki bao czy sałatki. Ściany lokalu zdobią unikatowe ryciny przedstawiające stare krakowskie browary oraz reklamy piwa, restauracji i składów piwa z przełomu XIX i XX wieku. Wszystkie te materiały pochodzą z jedynej pracy doktorskiej na ten temat i ze zbiorów Tomasza Sygi  pasjonata krakowskiego browarnictwa.
---
ul. Gołębia 5 | tel. 535 209 000 | FB | www

colombe beer food krakow


Lemongrass  lokal na Ruczaju specjalizujący się w daniach kuchni tajskiej i japońskiej autorstwa szefa kuchni Dariusza Klimasa, który z kuchni tajskiej szkolił się w samej Tajlandii. W karcie przykładowo: zupa khao-soi gotowana na bazie curry z makaronem jajecznym, piklowaną kapustą i jajkiem (30-36 zł), pad see ew, czyli smażony makaron ryżowy w sosie sojowym z warzywami, kurczakiem lub tofu albo krewetkami (28-33 zł), japońskie curry z wieprzowiną lub krewetkami (26/30 zł) oraz ramen (33 zł), także w wersji wege (32 zł) Są dostępne także dwa dania dla dzieci. W godzinach od 11:00 do 15:00 Lemongrass serwuje lunche. 
---
ul. Lubostroń 22g/LU11 | tel. 503 669 515 | FB | www

lemongrass krakow


The DOG Kiosk  pod koniec lutego do food trucka The DOG dołączył The DOG Kiosk, który powstał przy przystanku tramwajowym Stradom. We wnętrzu Kiosku są dostępne dwa miejsca przy ladzie barowej oraz dwa hokery i dwa dwuosobowe stoliki na zewnątrz. W obu punktach obowiązuje to samo menu (5 stałych pozycji), dodatkowo w kiosku zawsze będą dostępne co najmniej dwa dogi sezonowe. W nowej lokalizacji nowością są też DOG fries, czyli frytki z ziemniaków lub batatów z cheddarem, cebulowym crunchem i sosem Sriracha. Kiosk jest przyjazny psom – czworonogi otrzymają tam miskę z wodą. 
---
róg ul. Meiselsa i ul. Krakowskiej | tel. 504 503 758 | FB

The Dog Kiosk Krakow


Pizzatopia  o otwarciu Pizzatopii przy ul. Szewskiej pisałam jakiś czas temu w artykule z cyklu “Nowe Miejsce” TUTAJ. Tymczasem w lutym otwarto dwupoziomowy lokal Pizzatopii przy Placu Nowym. Menu wzbogacone jest tam o nową gotową kompozycję nawiązującą do klasycznej zapiekanki: pizza Zapiex z mozzarellą, szynką, pieczarkami, kukurydzą, prażoną cebulą i sosem czosnkowym (24 zł). Na Kazimierzu znajdziecie też szerszą niż na Szewskiej ofertę piw kraftowych.
---
Plac Nowy 4 | tel. 570 065 195 | FB | www

pizzatopia krakow


Mr. Broda Pastrami  sandwiche i tosty na gorąco z wołowiną pastrami albo serem gorgonzola (wersja wegetariańska) na wynos, na miejscu lub z dostawą do domu. Mięso na pastrami spędza 10 dni w solance, następnie jest wędzone i gotowane na parze ponad 20 godzin. Pastrami w kanapkach dostępne jest w trzech gramaturach: 120g, 200g i 300g. Zamknięte w poniedziałki.
---
ul. Krakowska 31 | tel. 734 741 977 | FB

Ruru Udon  japońsko-tajwańska restauracja specjalizująca się w makaronach typu udon, który wykonywany jest na miejscu od podstaw. Znajdziecie tam zestawy z makaronem udon w różnych wersjach, w tym rybnej, pikantnej i wegetariańskiej. Do zestawów możecie dobrać dodatki, na przykład warzywa w tempurze (31 zł) czy kurczak smażony po japońsku (30 zł). Ponadto w menu także pierożki gyoza (17 zł), japońskie wegetariańskie curry z ryżem (29 zł), krewetki w tempurze (9 zł), tatar z łososia (25 zł), czy tajwańskie kimchi (10 zł).
---
ul. Karmelicka 22 | tel. 577 566 578 | FB

ruru udon krakow


Wschód Bar – nowa azjatycka restauracja na Kazimierzu, zlokalizowana w pasażu na ul. Miodowej. Drugie dziecko Ramen People i szefowej kuchni Dominiki Grabowskiej. W autorskim menu znajdziecie na przykład: dan dan, syczuańskie danie makaronowe z sosem mięsnym (29 zł), banh mi w trzech wariantach do wyboru (17-21 zł), ręcznie lepione wontony  wieprzowo-warzywne chińskie pierożki w imbirowym sosie (17 zł za 6 szt.), kara age  chrupiące kąski z kurczaka (19 zł), wegańskie kimchi (8 zł), czy wietnamski pudding z tapioki (14 zł). W weekendy Bar Wschód serwuje śniadania z azjatyckim twistem. W poniedziałki lokal jest nieczynny.
---
ul. Miodowa 4 | tel. 787 900 110 | FB


Scandale Royal Resto & Vodka House  Scandale na Placu Szczepańskim istnieje wprawdzie od lat, ale lokal właśnie przeszedł całkowitą metamorfozę  zmieniła się identyfikacja wizualna, wnętrze, a także menu. Teraz restauracja nawiązuje do lat 30., serwuje kuchnię staropolską oraz oferuje pairing wódki. W menu na przykład: ozór wołowy z kwaśnymi ziemniakami i truflą (27 zł), gęsia wątróbka z kaszanką (25 zł), pieczony sandacz z kaszotto gryczanym (44 zł), domowy żur na wędzonych żebrach z białą kiełbasą (22 zł). Szef kuchni: Łukasz Rewilak.
---
Plac Szczepański 2 | tel. 512 308 493 | FB | www

scandale royal krakow


Bistro Durum  nowe miejsce na Rynku Podgórskim, specjalizuje się w robionych na miejscu pierogach i makaronach. W zmienianym sezonowo menu znajdziecie: pierogi z białą kiełbasą w sosie żurkowym z chrzanem i majerankiem (24 zł), pierogi z golonką i musztardą, puree z kapusty kiszonej i chipsem z kapusty włoskiej (26 zł), tagliatelle z pesto chlebowym, czosnkiem i bazylią (24 zł), łazanki z paloną kiszoną kapustą, wołowiną i żółtkiem (32 zł), sałatka z gęsią wątróbką, marchewką i wędzonym serem (15 zł), sernik sezamowy (12 zł). Szef kuchni: Andrzej Picher.
---
ul. Rynek Podgórski 9 | tel. 12 263 80 30 | FB



Wietnam  kolejne nowe miejsce w Podgórzu to rodzinna restauracja z domową kuchnią wietnamską, w której szefową jest… mama Hong. Według właścicieli to pierwsza oryginalnie wietnamska restauracja w Krakowie. Menu ma być często zmieniane, ostatnio mogliście tam zjeść sałatkę z zielonej papai z suszoną wołowiną (24 zł), zupę pho bo (15 zł mała, 26 zł duża), makaron bun z grillowaną karkówką, boczkiem, sałatą, ziołami, piklami i domowym sosem rybnym (32 zł), czy duszone tofu w sosie pomidorowym (25 zł). Dania wegetariańskie są wyraźnie oznaczone w karcie.
---
ul. Kazimierza Brodzińskiego 2 | tel. | FB



Spice of India  restauracja indyjska otwarta pod koniec marca na Kazimierzu, przyjazna rodzinom z dziećmi i właścicielom zwierząt, posiada także ogródek. W menu dania wegetariańskie i mięsne, w tym z pieca tandoor. Przykładowo: indo-polska zupa fusion, czyli krem brokułowy z ciecierzycą i przyprawami orientalnymi (13 zł), chicken tikka masala (26 zł), grillowana jagnięcina w marynacie z imbiru i chilli (29 zł), masala bhindi  wegańskie danie z indyjskiej okry z pomidorami, cebulą i przyprawami masala (32 zł), karela  wegańskie danie z indyjskiego gorzkiego melona z nutą pomidorowo-cebulową z imbirem i czosnkiem (35 zł).
---
ul. Starowiślna 48 | tel. 12 255 16 66 | FB

Spice of India KrakowZajrzyjcie też do poprzedniej listy otwarć w Krakowie – TUTAJ.

Jeśli lubicie moje wpisy z serii “Nowe miejsca” i chcecie, żebym kontynuowała takie publikacje, będzie mi miło, jeśli pokażecie mi to lajkiem na Facebooku, komentarzem albo podzieleniem się linkiem ze znajomymi! Tylko dzięki temu będę wiedziała, że czytacie i doceniacie moją pracę. :)

Smacznego!

*





4 komentarze :

  1. Mi bardzo się ta seria podoba. Jadam głównie sushi, a okazjonalnie lubię zajść do jakiejś dobrej restauracji innej (np. indyjskiej) i właśnie Twoje wpisy tego typu pomagają mi się zorientować, gdzie uderzać, jak na coś inne mnie najdzie właśnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie wpadnij do Sakana Sticks&Sushi al.3 Maja, niedawno otwarta restauracja z absolutnie obłędnym sushi i nie tylko (kiedyś byli na Gertrudy). To miejsce dla fanów i smakoszy naprawdę dobrego sushi

      Usuń
  2. z najnowszej listy udało mi się już 4 miejsca odwiedzić:

    Wschód bar - dwa razy i zobaczymy co dalej
    Byłam w dniu otwarcia i dzień później.
    Banh mi - MEGA - najlepsze danie tego lokalu
    che chuoi – pudding z tapioki na mleku kokosowym z bananami, sezamem, orzeszkami ziemnymi - zostałam wielka fankę tego przepysznewgo deseru
    Pozostałe dania różnie, ale nie było większego rozczarowania
    Kawa - ładnie podana, ale nie smakuje jak ta w Wietnamie (zpaewne to nie ten gaktuenk / sposób palenia kawy)

    Wietnam - dwa razy i to nie koniec
    Sałatka z zielonego mango - jak coś tak prostego może być tak dobre? Uwielbiam!
    Sajgonki - cudowne, chrupiące i pełne smaku
    Krewetki - przepyszne
    Kalmary - to niestety nie mój smak, co nie znaczy że były niesmaczne
    bardzo duży plus za zimne herbaty - rewelacyjne

    Ruru Udon
    Niestety nieco rozczarowujące. Ładne miejsce, danie podane estetycznie ale niestety zabrakło smaku

    Lemongrass
    Zaskakujące miejsce - nie spodziewałam się tak smancznego jedzenia - spoiler - dania są dość pikatne, a te które są wg karty ostre - są bardzo ostre.
    Japońskie curry było dla mnie odkryciem.
    Deser z tapioki i mango na ciepło - cudowny

    OdpowiedzUsuń