4 kwietnia 2019

Kraków Restaurant Week — co warto zjeść?


Festiwal Restaurant Week organizowany jest od 2014 roku. W kwietniu bierze w nim udział 35 polskich miast i aż 400 restauracji, z których 40 to krakowskie adresy. Jeśli nie posiadacie jeszcze rezerwacji, na stronie www.restaurantweek.pl zobaczycie pełną listę lokali biorących udział w wydarzeniu i sprawdzicie dostępność stolików. Festiwal potrwa wprawdzie do 17 kwietnia, ale pamiętajcie, że najbardziej pożądane miejsca szybko się wyprzedają, szczególnie na daty weekendowe, warto więc zadbać o rezerwację z wyprzedzeniem. 

A może jest wśród Was ktoś, kto nigdy nie brał udziału w festiwalu i nie wie, z czym to się je? Odsyłam do strony internetowej organizatora albo do mojego pierwszego artykułu o Restaurant Weeku, w którym szczegółowo wyjaśniam zasady festiwalu. Mam nadzieję, że będzie pomocny!

restaurant week w krakowie restauracje
Warto wspomnieć, że trwająca właśnie edycja odbywa się pod hasłem #SzanujJedzenie, a ideą przewodnią festiwalu jest walka z marnowaniem żywności i promowanie ruchu zero waste. Dzięki temu, że rezerwujecie stoliki z wyprzedzeniem i wybieracie konkretne menu, restauracje mogą odpowiednio przeliczyć i zaplanować zakup potrzebnych składników do przygotowania festiwalowych potraw.

Mieliście świadomość, że każdy z nas wyrzuca 200 kg jedzenia rocznie? Będąc w restauracji, zwróćcie uwagę na festiwalowe podkładki na stołach. Znajdziecie tam dziesięć podpowiedzi co do nawyków, które możecie wyrobić w swoim domu, aby na co dzień ograniczyć marnowanie żywności. 

Kraków Restaurant Week – kwiecień 2019


Jako ambasadorka festiwalu, do tej pory odwiedziłam 7 restauracji. Spróbowałam i sfotografowałam dla Was 38 festiwalowych potraw. Gdzie najbardziej mi smakowało? Dowiecie się z podsumowania pod koniec artykułu, tymczasem zobaczcie, jakie dania zaserwowały odwiedzone przeze mnie restauracje (kolejność przypadkowa):

Bistro Beta (ul. Świętej Gertrudy 12)


Szef Kuchni: Filip Stępień

Menu A

Pikantna kiełbasa | bulion rybny | fasola | kolendra:

bistro beta menu restaurant week


Królik | puree czosnkowo selerowe | ciemny sos | chips z topinamburu:

bistro beta menu restaurant week


Ser taleggio | owoce kompresowane w chili | ziemia czekoladowa:

bistro beta menu restaurant week


Menu B

Kluseczki serowe | popcorn z kaszy gryczanej | jarmuż | ziołowe masło:

bistro beta menu restaurant week

Jesiotr | warzywa z winnej pary | chutney z cebuli:

bistro beta menu restaurant week

Parfait | suszona śliwka | hibiskus:

bistro beta menu restaurant week


Musso Sushi (ul. Sukiennicza 8)


Menu A

Tacos z tatarem z łososia i tuńczyka:

musso sushi menu restaurant week

Zestaw sushi 8 kawałków: nigiri z łososiem, nigiri z shiitake w tempurze, futomaki z tuńczykiem na ostro, uramaki dragon z krewetkami w tempurze i awokado:

musso sushi menu restaurant week


Lody o smaku zielonej herbaty z kruszonką i sosem kokosowym

musso sushi menu restaurant week


Menu B

Tacos z avocado oraz tacos z sałatką goma wakame i tofu:

musso sushi menu restaurant week


Zestaw sushi 8 kawałków: nigiri tamago, nigiri z grzybkiem shitake, futomaki z tofu w tempurze i kimchi, uramaki z kanpyo w tempurze, tamago, awokado:

musso sushi menu restaurant week


Lody o smaku zielonej herbaty z kruszonką i sosem kokosowym (j. w.).

Ed Red (ul. Sławkowska 3)


Szef kuchni: Przemysław Skibiński

Menu A

Bisque z homara z kiełbasą z sezonowanej wołowiny:

ed red menu restaurant week


Żebro wołowe short rib z sałatką kapusław i sosem bbq:

ed red menu restaurant week


Ciasto makowe z kremem pomarańczowym:

ed red menu restaurant week


Menu B

Kaszanka z jabłkiem na grzance:

ed red menu restaurant week


Długo pieczony rostbef Hereford z homarowym sosem holenderskim:

ed red menu restaurant week

Czekoladowy salceson z bakaliami:

ed red menu restaurant week

Andromeda Alfa (ul. Gęsia 22)


Szef Kuchni: Piotr Tuźnik

Menu A

Assiette z łososia / majonez ziołowy / żółtko:

andromeda alfa menu restaurant week
Kaczka / mus z selera i wanilii / zielone jabłko:

andromeda alfa menu restaurant week

Krem jagodowy / beza / granita owocowa:

andromeda alfa menu restaurant week

Menu B

Assiette z łososia / majonez siołowy / żółtko (j.w.)

Dorsz / kluseczki z burakiem / czarnuszka / warzywa:

andromeda alfa menu restaurant week

Krem jagodowy/beza/granita owocowa (j.w.)

La Campana (ul. Kanonicza 7)


Szef Kuchni: Robert Koczwara

Menu A

Bufala wędzona / mus pomidorowy:

la campana menu restaurant week


Ravioli z kaczką konfit / demi glace:

la campana menu restaurant week


Ciastko orzechowe:

la campana menu restaurant week


Menu B

Tatar z buraka / jabłko / ocet balsamiczny / lody z buraka:

la campana menu restaurant week


Risotto ze szparagami / emulsja szpinakowa:

la campana menu restaurant week


Semifreddo pistacjowe:

la campana menu restaurant week

Boccanera (ul. św. Tomasza 15)


Szef kuchni: Dawid Balana

Menu A

Duszone w ciemnym piwie chorizo / czerwona cebula / miód / chili:

boccanera menu restaurant week


Boczek z wieprzowiny jabłkowej w glazurze z miso (czosnek, soja, kombu, bulion wieprzowy) / karmelizowane jabłko / kiszona kapusta:

boccanera menu restaurant week


Budino karmelowe:

boccanera menu restaurant week


Menu B

Zapiekane na połówce muszli małże / Parmigiano Reggiano / masło / cytryna:

boccanera menu restaurant week


Kalafior pieczony w przyprawach (garam masala) / aioli z pieczonego czosnku i zielonej cebulki:

boccanera menu restaurant week


Tapioka kokosowa / mus mango / marakuja

boccanera menu restaurant week


Nine Kitchen (ul. Miodowa 9)


Menu A

Seafood chowder:

nine kitchen menu restaurant week


Zestaw 13 sztuk sushi: uramaki z krewetką w tempurze, futomaki z tatarem z łososia, hosomaki z warzywami:

nine kitchen menu restaurant week

Tropikalna tapioca:

nine kitchen menu restaurant week


Menu B

Wegetariańskie summer rolls z sosem:

nine kitchen menu restaurant week


Wegetariański zestaw 13 sztuk sushi: uramaki z batatem i hummusem edamame, futomaki ze szparagiem w tempurze i sosem kabayaki, hosomaki warzywne:

nine kitchen menu restaurant week


Tropikalna tapioca (j.w.) 

Kraków Restaurant Week – gdzie warto iść?


Bardzo byłam ciekawa debiutu Andromedy Alfa na festiwalu. Nie byłam tam jeszcze po tym, jak z restauracją zaczął współpracować nowy szef kuchni, Piotr Tuźnik. Andromeda stanęła na wysokości zadania i była najbardziej gościnna ze wszystkich odwiedzonych przeze mnie restauracji. Oprócz pieczywa z masłem i naprawdę kapitalnego czekadełka (terriny ogórkowo-chrzanowej z pstrągiem w trzech odsłonach – pokażę Wam na stories!), Andromeda na sam koniec serwuje gościom także kieliszek malinowej nalewki. Przystawka i dania główne były szalenie smaczne – szczególnie dorsz przygotowany został perfekcyjnie. Z dość rozbudowanego deseru usunęłabym niepotrzebną granitę, ale i tak warto się wybrać do Andromedy, bo za 49 zł otrzymacie tam bardzo atrakcyjne doświadczenie restauracyjne.

Po odejściu Adama Chrząstowskiego stery w kuchni Ed Reda przejął Przemysław Skibiński (od początku związany z lokalem) i to on przygotował festiwalowe menu. Tak jak przy poprzednich edycjach, Ed Red to jeden z moich faworytów. Po raz kolejny dostaniecie tam świetne festiwalowe menu (oba!). Najbardziej zapadła mi w pamięć fenomenalna kaszanka, chyba najlepsza, jaką jadłam kiedykolwiek oraz gotowane dwanaście godzin żebro wołowe. Mięsożercy nie będą zawiedzeni. (A wegetarianie śmiało mogą się skusić na menu B w Musso Sushi). Ed Red wygrywa też jeśli chodzi o wielkość porcji!

W Bistro Beta (również debiutant) szef kuchni Filip Stępień powinien zebrać pochwałę nie tylko za świetne smaki w festiwalowym menu, ale też za bardzo dopracowaną prezentację potraw. Brawo! Menu Boccanery – którą przy poprzedniej edycji ogłosiłam swoim faworytem – tym razem nie w pełni mnie zadowoliło, ale bardzo doceniam pyszne przystawki oraz doskonałe wegetariańskie danie w postaci… kalafiora. :) Momentalnie wywołał cudne wspomnienie z restauracji Miznon w Tel Awiwie!

Kraków Restaurant Week – lista restauracji


Andromeda Alfa, Augusta, Bazaar Bistro, Bianca, Bistro Beta, Bistro Durum, Boccanera, Boscaiola, Corleone, Corse, Del Papa, Ed Red, Edo Fusion, Folk meat & vege, Four, Gąska, Hilton Garden Inn Kraków, Il Piatto, Kazoku sushi 108, La Campana, La Grande Mamma, Magnifica, Mavericks, Musso Sushi, Nine Kitchen, Novum Bistro, Pinakoteka, Pod Katarynką, Projekt Strzelnica, Rzeźnia, Stacja Zabłocie, Trattoria Grande Piadina, Trattoria Venezia, Trzy Gęsi, U Ziyada, Wentzl, Willa Fryderyka, Zakładka Bistro de Cracovie, Zalewajka. 

Swój stolik w Krakowie możecie zarezerwować TUTAJMożna to zrobić najpóźniej jeden dzień przed planowaną wizytą.

Moje relacje z poprzednich edycji festiwalu zobaczycie tu oraz tu. Kolejne wizyty tej edycji będę relacjonować na moim Instagramie.

Napiszcie, które restauracje odwiedziliście podczas tej edycji i koniecznie dajcie mi znać, jak było! :)


Powyższy artykuł powstał dla Was dzięki współpracy z organizatorem festiwalu.

*


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz