23 kwietnia 2019

Nowe miejsce: Scandale Royal Resto & Vodka House


Scandale Royal na Placu Szczepańskim dotychczas był chyba bardziej kojarzony z wieczornym wyjściem na koktajl niż z restauracją. Po gruntownym remoncie wnętrza, wprowadzeniu odświeżonej identyfikacji wizualnej i stworzeniu zupełnie nowego menu całkowicie zmienił kierunek. Scandale Royal Resto & Vodka House, bo tak brzmi obecnie pełna nazwa lokalu, jest teraz restauracją nawiązującą do lat trzydziestych, którą wyróżnia food & vodka pairing, czyli sztuka łączenia jedzenia z wódką.

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal


Szef kuchni się nie zmienił  jest nim Łukasz Rewilak, związany ze Scandale od trzech lat, pracujący z tym samym zespołem od momentu objęcia tego stanowiska. Główną inspiracją do stworzenia nowego menu była wykwintna kuchnia polskiego transatlantyku MS Batory, który po raz pierwszy wypłynął w morze w 1936 roku. W karcie zauważycie także ukłon w stronę smaków z dzieciństwa i zakrapianych alkoholem domówek. Przykładowo  kto nie zna sławnej sałatki jarzynowej, która pojawia(ła) się chyba w każdym polskim domu? W Scandale Royal Resto & Vodka House zjecie ją w postaci niepokrojonych warzyw, z jajkiem z płynnym żółtkiem.

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal
nowa restauracja w krakowie Scandale Royal
nowa restauracja w krakowie Scandale Royal


W menu przeważają dania z wołowiny, wieprzowiny i drobiu, w tym podroby. Istotną rolę w menu odgrywają przekąski, podzielone na ciepłe i zimne. Do wyboru jest między innymi tatar  z koniny lub wołowiny, ozór wołowy, pâté z wątróbek, flaczki cielęce czy grasica. Szef kuchni stawia na regionalne produkty z Małopolski, z których większość pozyskiwana jest od producentów zlokalizowanych maksymalnie 60 km od Krakowa. Są co do tego wyjątki  na przykład twarde sery sprowadza z Podlasia. Sam kisi ogórki, kręci majonez i przygotowuje konfitury, na przykład z płatków róży czy borówkę z jabłkiem. Mięsa mają pochodzić z Limanowej, ser ze Skały (do pierogów ruskich), a jaja z wolnego wybiegu. Tu i ówdzie nie brakuje jednak kreatywnych akcentów. Flaczki cielęce gotowane są w sposób klasyczny, ale znajdziecie w nim nuty imbiru i limonki oraz wywar... jak w zupie phở. Dania bezglutenowe i wegetariańskie (sałatki) są oznaczone w karcie.

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal
nowa restauracja w krakowie Scandale Royal

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal
nowa restauracja w krakowie Scandale Royal

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal
Scandale Royal Resto & Vodka House chce na nowo przybliżyć polską kulturę picia wódki w restauracjach. W ofercie jest ponad 80 rodzajów tego trunku, większość z Polski. W karcie, przy każdym daniu  w tym także przy zupach, sałatkach i deserach – rozpisane są sugerowane wódki, destylaty, bimbry i nalewki w cenie od 7 do 14 zł za porcję. Dzięki temu, że rozlewane są do mniejszych kieliszków (25 ml), nawet ci, którzy nie są przyzwyczajeni do mocnego alkoholu, mogą spróbować kilku propozycji  na przykład do przystawki, dania głównego i deseru. Wódka podawana jest w temperaturze pokojowej, aby móc poczuć wszelkie niuanse smakowe, które ma do zaoferowania.

Dominująca obecność wódki w menu nie oznacza, że Scandale na dobre skończyło z koktajlami. Wręcz przeciwnie  teraz czerpie z przedwojennych przepisów barmanów i oddaje hołd polskim alkoholom w takich koktajlach jak "Bronowickie sady", "Polskie Martini", czy "Krakowski Spritz".

nowa restauracja w krakowie Scandale Royal
nowa restauracja w krakowie Scandale Royal
nowa restauracja w krakowie Scandale Royal


Co ważne, pojawiły się też śniadania w formie bufetu w formule “jesz ile chcesz” od 7:30 do 11:00 w cenie 30 zł/osobę, a od rana do południa obowiązuje specjalna karta śniadaniowa.

Zobaczcie, jak prezentują się wybrane dania w Scandale Royal Resto & Vodka House:

Pâté z wątróbek, szalotka, gruszka, pistacje, ogórek (24 zł):

pate z wątróbek

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw okopowych, majonez domowy, kiszony ogórek, purée z groszku (24 zł):

sałatka jarzynowa


Domowy żur na żebrach wędzonych, kiełbasa biała, purée ziemniaczane, majeranek, chrzan (22 zł):

domowy żur na żebrach wędzonych


Sałatka kuskus, mięta, jogurt, masło orzechowe, ciasto filo (27 zł):

sałatka kuskus


Tatar Royal, do wyboru z polędwicą końską lub wołową, sardynki, musztarda, lubczyk, ogórek kiszony, cebula, żółtko kurze, chleb prądnicki (39 zł):

tatar wołowy z sardynką


Grasica cielęca, curry, mleko kokosowe, jajko poche, czarna trufla (32 zł):

grasica cielęca z curry i mlekiem kokosowym


Filet z kaczej piersi, pieczona dynia, kolendra, puree selerowo-gruszkowe, lody imbirowe (41 zł):

filet z kaczki


Sernik na bazie sera koziego, wiśnie, kruszonka (24 zł):

sernik na bazie sera koziego


Pischinger cytrynowy, mus kawowy (22 zł):

pischinger cytrynowy



Scandale Royal Resto & Vodka House, Plac Szczepański 2, Kraków
tel. 512 308 493 | FB | Instagram | www

Godziny otwarcia kuchni:
Codziennie od 7:30 do 23:00
(Lokal czynny do 1:00 w nocy)

Powyższy artykuł informacyjny powstał dla Was dzięki współpracy z restauracją Scandale Royal Resto & Vodka House. O tym, jakie rodzaje treści pojawiają się na blogu, przeczytacie szczegółowo tutaj.

*



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz