8 lipca 2019

Nowe restauracje w Krakowie: kwiecień-czerwiec 2019


Co słychać w kulinarnym Krakowie? Na liście tym razem znajdziecie nową restaurację tajską, francuską, portugalską, hiszpańską, japońską, hawajską, grecką, włoską i polską. Pojawił się też nowy wegetariański i wegański adres (niestety tylko jeden). Ponadto nowe miejsca na pierogi i pielmieni, aż cztery miejscówki na burgery i coś dla miłośników bajgli. Co jeszcze? Sprawdźcie poniżej – na liście są 23 nowe miejsca

gdzie zjesc w Krakowie


Przypominam, że lista Nowych Miejsc to NIE jest moja lista polecanych restauracji – to jedynie informacyjne podsumowanie otwarć w Krakowie; części z tych miejsc jeszcze nie odwiedziłam. Restauracje, które rekomenduję, znajdziecie tutaj, pogrupowane według okazji czy rodzaju kuchni: Gdzie zjeść w Krakowie oraz Where to Eat in Cracow (wkrótce je trochę zaktualizuję).

Kolejność na poniższej liście według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia użyte w tym zestawieniu zostały mi udostępnione przez restauracje na cele tego artykułu.

Czeburek – jak sama nazwa wskazuje, food truck specjalizuje się w czeburekach, krymsko-tatarskim fast foodzie. Czeburek to duży nadziewany pierożek smażony na głębokim oleju, może być przyrządzony zarówno na słono, jak i na słodko. Cena to od 11 do 13 zł za sztukę. Czeburek obecnie stacjonuje przy M1.
---
Aleja Pokoju 67 | tel. 881 775 991 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Miodowa 13 – w miejscu "Bistro pod 13" na Kazimierzu powstała Miodowa 13. Specjalnością lokalu są burgery – w pieczywie klasycznym oraz czarnym. Zjecie tam także krem z pieczonych buraków z miodem i kozim serem (15 zł), żebra wieprzowe w glazurze miodowej z frytkami belgijskimi i coleslawem (35 zł), tagliatelle z kurczakiem na pesto z zielonej pietruszki (36 zł). W tygodniu w godzinach od 12:00 do 16:00 restauracja serwuje lunche w cenie 17 zł za przystawkę i drugie danie (np. krem z kukurydzy + skrzydełka w miodzie albo grzanka z gorgonzolą i migdałami + smażony makaron z oliwkami i tuńczykiem).
---
ul. Miodowa 13 | tel. 669 300 180 | FB

Molám Thai Canteen & Bar – nie wiem czy jest ktoś, kto jeszcze nie słyszał o tej nowej tajskiej restauracji przy Rajskiej? Jeśli jest, to niech przeczyta moją recenzję Molam.
---
ul. Rajska 3 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Tbilisuri Pierogarnia – lepi w Podgórzu pierogi z różnych stron świata. Obecnie pierogarnia serwuje pięć mięsnych pozycji (chinkali z barniną, chinkali wołowo-wieprzowe, pielmieni wołowo-wieprzowe, pielmieni z baraniną, pierogi polskie z mięsem), trzy wegetariańskie (chinkali z serem, ruskie, szpinak feta), dwie wegańskie: wareniki (ziemniaki, koperek, cebula) i chinkali z pieczarkami oraz dwie opcje sezonowe (pierogi z jagodami i truskawkami). Ceny, w zależności od rodzaju, wahają się od 12,50 zł do 19 zł. Lepienia dogląda Gruzin Zviad, który jest także szefem kuchni w restauracji Tbilisuri przy ul. Meiselsa. 
---
ul. Jana Długosza 3 | tel. 502 208 451 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Kafe Pod Księżycem – “nieformalny klub kulinarny”, miejsce tworzone przez Krzysztofa „Kiwi” Chwedczuka, Wiesława Budyna i Marcina Szulca. W króciutkim menu na przykład: sum z grilla (20 zł), sznycel po wiedeńsku (36 zł), hurka węgierska w kapuście (18 zł), łazanki wegetariańskie (15 zł), pierogi z kaszanką (18), pierogi z jagnięciną (20 zł) czy miodownik (12 zł). Szef kuchni: Marcin Szulc.
---
ul. Księcia Józefa 71 | tel. 735 609 646 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Tasca Ruczajnik – portugalska restauracja na Ruczaju. Zjecie tam przykładowo: pastéis de bacalhau, czyli smażone krokiety z dorsza, podawane z majonezem kolendrowym (14 zł), domową kaszankę (morcela) z ryżem i relishem ogórkowym (19 zł), vongole z patelni z pieczywem (31 zł), ozór wołowy w sosie z porto z estragonowym purée i nowalijkami (32 zł), czy grillowaną ośmiornicę z ziemniakami (43 zł). Ta ostatnia podbiła mój Instagram – zobaczcie tutaj. W Ruczajniku napijecie się m.in. – zupełnie jak w Portugalii – piwa Sagres, soku Compal czy napoju gazowanego Sumol, zjecie też robione na miejscu ciasteczka pastéis de nata.
---
ul. Ruczaj 39 | tel. 664 994 500 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Yatai Sushi Otsumami Bar – restauracja właścicieli food trucka Yatai Sushi Street Food (na co dzień stacjonującego przy ul. św. Wawrzyńca 16). Jak sama nazwa wskazuje w ofercie lokalu znajdziecie sushi oraz otsumami, czyli przekąski dobrze komponujące się z alkoholem, w tym dania z japońskiego ceramicznego grilla kamado opalanego węglem drzewnym. W menu na przykład: szaszłyk yakitori (19 zł), makrela z pastą miso (24 zł), krab miękkoskorupkowy w tempurze (23 zł), pierożki gyoza z krewetkami (18 zł), kiszonki (7-10 zł) i wiele innych. Ponadto sushi (hosomaki, uramaki, futomaki) oraz cztery rodzaje ramenu. Restauracja serwuje także lunche od wtorku do piątku, od 13:00 do 17:00 w cenie 29 zł. Wielokrotnie odwiedziłam już Yatai, co relacjonowałam na moim Instagramie.
---
Rynek Podgórski 14 | tel. 787 812 247 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Manoa Green Resto Bar – wegetariańska i wegańska restauracja na Zabłociu. Samodzielnie skomponujecie tam bowla (22 zł), tortillę 19 zł), jogurt z granolą (16 zł) czy smoothie (12 zł). Z menu można wybrać przykładowo naleśnik bazyliowy z twarożkiem, mango i wodą różaną (16 zł), tosty z hummusem, seitanem, warzywami i sałatą (10 zł) czy chlebek smażony w panierce z chia i mleka sojowego z serkiem migdałowym i musem malinowym (14 zł). Restauracja serwuje lunche ("specjał dnia) codziennie do wyczerpania porcji: danie (16 zł), zupa (8 zł) lub zestaw (20 zł). W Manoa można zjeść też śniadania – od poniedziałku do piątku od 8:00 do 11:30 oraz w weekendy od 9:00 do 12:00.
---
ul. Zabłocie 35 | tel. 512 106 390 | FB | www

gdzice zjesc w krakowie


Bajglando – jak podpowiada sama nazwa, Bajglando postawiło na... bajgle, ale oprócz różnych ich wersji na słodko i na słono, zjecie tam też śniadania na ciepło. W menu przykładowo jajecznica z kiełbaskami, bekonem i bajglem z masłem (16 zł), omlet z serem i pieczarkami (12 zł), czy owsianka z owocami (10 zł). Lokal czynny codziennie od 8:00 do 16:00.
---
ul. Wielopole 11 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Homie Burger – food truck z burgerami na Ruczaju w okolicy Czerwonych Maków. Na miejscu dostępny jest parking dla klientów i miska z wodą dla psów. Burgery w cenie od 17 do 34 zł.
---
ul. Bunscha 18 | tel. 504 121 233 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Mañana – na co dzień tapas bar inspirowany Majorką i kawiarnia w jednym, w weekendy mekka fanów paelli. Szef kuchni Yura Logoida to nie tylko kucharz, ale też cukiernik oraz specjalista od kawy. W menu przykładowo: tatar z tuńczyka z truskawkami, mango, czerwoną cebulą, kolendrą, malinowym balsamico, podawany z domowym pieczywem (20 zł), chili con carne z sosem czosnkowo-jogurtowym i chipsami z tortilli (16 zł), patatas bravas (7 zł) czy gambas al ajillo (20 zł). Mañana serwuje również śniadania (4-19 zł).
---
ul. Kurkowa 1 | tel. 691 017 476 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Miski breakfast bowls and take away – W ofercie Misek znajdziecie głównie poke bowl, czyli tradycyjne hawajskie danie serwowane w miskach, gdzie do bazy składającej się z ryżu dowolnie dobieracie tofu, wołowinę, krewetki, łososia lub tuńczyka oraz inne dodatki (które wybieracie z gotowych kompozycji). Dostepne są dwie wielkości porcji (19-37 zł), dodatki można także dokupić pojedynczo. Do lokalu można wchodzić z psem.
---
ul. Juliusza Lea 17b | tel. 690 969 639 | FB

King Burger & Pizza – nowy, dwupoziomowy lokal z amerykańskimi burgerami (z bułkami wypiekanymi na miejscu), pizzą, sałatkami i przekąskami. Dotychczas King Burger & Pizza działał w Kryspinowie, od maja tego roku jest na Krupniczej.
---
ul. Krupnicza 28 | tel. 698 100 828 | FB | www

gdzie zjesc w krakowie


Zagadka Smaku Resto Bar – specjalnością zagadki smaku są mazurskie ryby (z certyfikatem Gospodarstwa Rybackiego w Mikołajkach) oraz polska wołowina). W karcie przykładowo: chłodnik z botwinki z jajkiem poszetowym (13 zł), wędzony węgorz z Mazur (39 zł), kołduny litewskie z zasmażaną bułką tartą na maśle (17 zł), stek z wołowiny Black Angus (69zł). W menu są także trzy dania dla najmłodszych oraz wyraźnie oznaczone pozycje wegetariańskie i wegańskie. Zagadka  Smaku serwuje również śniadania – codziennie od 9:00 do 12:00, a w weekendy do 14:00 (np. jajecznica, smoothie bowl, tosty francuskie, bajgle i... żur na wędzonce z jajkiem i boczkiem sous vide - "Po długiej nocy").
---
ul. Kupa 24 | tel. 504 433 150 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Voila – nowa francuska restauracja, według właścicieli “jedyna autentyczna w Krakowie”. Szefem kuchni Voila jest Dorota Rydygier, która spędziła we Francji 20 lat, gdzie odbyła staże w trzygwiazdkowych restauracjach. W niedługim menu znajdziecie na przykład: domową foie gras z kaczki w galaretce z czarnej porzeczki, sosem z żurawiny, konfitowanym jabłkiem z miętą i kawiorem z białego wina (42 zł), zupę cebulową z ravioli z serem cantal (17 zł), wołowinę po burgundzku (39 zł), crepes suzette, czyli naleśniki z sosem karmelowo-pomarańczowym (19 zł), creme brulee z mleczkiem kokosowym, imbirem i owocami (17 zł). W czwartki w lokalu gra muzyka na żywo – przy akompaniamencie akordeonu śpiewa półfinalista „Mam Talent” François Martineau (wymagana wcześniejsza rezerwacja).
---
ul. Karmelicka 7 | tel. 797 742 075 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Salta Resto – nowy steakhouse w Krakowie, powstał w miejscu Zenitu na Miodowej. Specjalizuje się w stekach (argentyńska wołowina Campo) oraz burgerach (rasa Hereford z Warmii). Wszystkie potrawy przygotowywane są w oparciu o produkty z certyfikowanych i ekologicznych hodowli. W karcie m.in.: ośmiornica z chorizo (29 zł), ceviche z dorady różowej (29 zł), zupa rybna z aioli i harissą (26 zł), podwędzane żeberka iberico (58 zł) czy domowej roboty, marynowane przez 10 dni pastrami (29 zł w kanapce reuben).
---
ul. Miodowa 19 | tel. 534 133 333 | FB | www

gdzie zjesc w krakowie


Pod Leliwą – nowa restauracja specjalizująca się w tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu, otwarta przy Sławkowskiej w dawnym Pałacu Tarnowskich. W menu: żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą (16 zł), pierś z kaczki z kaszą pęczak, karmelizowaną gruszką i puree z kalafiora (45 zł), pierogi z cielęciną z sosem śliwkowym (22 zł), miodownik krakowski (18 zł). W karcie są także cztery dania dla dzieci (9-15 zł). Do godziny 12:00 Pod Leliwą serwuje śniadania (domowa granola, jajecznica, naleśniki z owocami i kajmakiem, bajgiel, śniadanie krakowskie).
---
ul. Sławkowska 13-15 | tel. 12 265 53 39 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Hex Pex – ten nowy food truck stanął obok Galerii Krakowskiej. W menu znajdziecie pielmieni mięsne (klasyczne, wołowo-wieprzowe ze szczypiorkiem i imbirem, z indykiem i estragonem) oraz wegetariańskie (z grzybami i cebulką, a także z wędzonym tofu z soczewicą). To wszystko serwowane jest w trzech wariantach cenowych: 10 zł za 10 sztuk, 17 zł za 20 sztuk i 24 zł za 30 sztuk. Sosy i dodatki są darmowe. Smaki można dowolnie mieszać.
---
ul. Pawia 30 | tel. 578 193 835 | FB

Feta i Pesto Kouzina – restauracja specjalizująca się w kuchni śródziemnomorskiej z naciskiem na smaki Grecji. W menu przykładowo krewetki duszone w sosie pomidorowym z fetą, podawane z pitą (21 zł), moussaka (22 zł), risotto z owocami morza (29 zł), sałatka grecka (18 zł), dorada z grilla z grillowanymi warzywami (36 zł), tarta miodowo-cytrynowa z wyspy Sifnos (12 zł). Spróbujecie tam też greckich alkoholi, takich jak ouzo, tsipouro czy retsina. Dania wegetariańskie są wyraźnie oznaczone w karcie.
---
ul. Tadeusza Śliwiaka 14 A | tel. 539 197 576  | FB | www

gdzie zjesc w krakowie


Pasta Masta Cucina – nowa włoska restauracja. Jej specjalności to: codziennie przygotowywany domowej roboty makaron (do wyboru: tagliatelle, tagliatelle razowe, maccheroni, spaghetti, casarecce, casarecce razowe, radiatoril; 15-24 zł), sałatki (19 zł), lasagne wegetariańskie i mięsne (19-22 zł) oraz pizza w dwóch rozmiarach (28 i 40 cm) z włoskiej mąki (13-36 zł).
---
ul. Starowiślna 78 | tel. 505 457 692 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Krakowskim Targiem – restauracja specjalizująca się w tradycyjnych krakowskich potrawach, do stworzenia których inspiracją był zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego Compendium Ferculorum z 1682 roku, uznawany za pierwszą polską książkę kucharską. W karcie: flaki z boczniaków (13 zł), pulpety z karpia zatorskiego w zalewie octowej (20 zł), zupa zoprowska (13 zł), kaczka po krakowsku (40 zł), pstrąg w wiśniówce (34 zł). Na deser: kremówka wadowicka (10 zł) czy lody na piszingerze (18 zł). Jest także menu dla dzieci.
---
ul. Dietla 15/Lu1 | FB

U Muszkieterów – polsko-francuska restauracja otwarta pod koniec czerwca tuż przy Krakowskim Klubie Jazdy Konnej. W menu przykładowo tatar z sarny z podgrzybkiem oliwą rozmarynową i rzodkiewką piklowaną w owocach leśnych (35 zł), leczo z pikantnym chorizo, kalmarami, ośmiorniczkami i pieczonymi warzywami (27 zł), mule z kapuśniakiem, ziemniakami, boczkiem wędzonym i kminkiem (33 zł), schab z kością smażony na smalcu z ziemniakami po krakowsku i kapustą (29 zł), pierogi z gęsią (26 zł), Od poniedziałku do piątku w godzinach od 12:00 do 16:00 dostępne są zestawy lunchowe w cenie 25 zł (przystawka, danie główne, deser). Wkrótce planowane jest stworzenie placu zabaw dla dzieci. Szef kuchni: Patryk Szostak.
---
ul. Kobierzyńskiej 175 | tel. 531 557 213 | FB

gdzie zjesc w krakowie








Restart – nowe bistro na krakowskim Kazimierzu z tradycyjną polską kuchnią z brytyjskim akcentem. Za jego sterami stoją Marta (Polka) oraz Matthew (Anglik). W krótkim menu przykładowo: chipsy ze śledzia z jabłkiem na sałacie (25 zł), domowe pierogi z krewetkami na sosie beurre blanc z limonką (35 zł), gulasz wołowy z kluskami śląskimi i modrą kapustą (36 zł) czy gołąbki z dorszem na pęczotto z czerwonym winem i botwinką (35 zł). W Restarcie zjecie również śniadania (jajecznica, omlet, szakszuka, hummus z warzywami, naleśniki, granola, 12-25 zł). Na miejscu znajduje się galeria obrazów (obecnie można podziwiać wystawę krakowskiej artystki Anny Siek), możecie też uczestniczyć w wieczorach poetyckich czy koncertach na żywo.
---
ul. Szeroka 7/8 | tel. 533 256 437 | FB

gdzie zjesc w krakowie


Zajrzyjcie też do poprzedniej listy otwarć w Krakowie – TUTAJ.

Jeśli lubicie moje wpisy z serii “Nowe miejsca” i chcecie, żebym kontynuowała takie publikacje, koniecznie pokażcie mi to lajkiem na Facebooku albo podzieleniem się linkiem ze znajomymi! Tylko dzięki temu będę wiedziała, że czytacie i doceniacie moją pracę. :)

Smacznego!

*




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz