2 sierpnia 2019

Nowe miejsce: Salta Resto


Pierwszego czerwca na Kazimierzu oficjalnie pojawił się nowy szyld. W miejscu restauracji Zenit, przy ulicy Miodowej 19, powstał steakhouse Salta Resto. Lokal specjalizuje się w stekach z argentyńskiej wołowiny Campo, ale dumny jest także z burgerów z warmińskiej certyfikowanej wołowiny Hereford i robionego na miejscu, marynowanego przez dziesięć dni pastrami. W menu znajdziecie również zupy, sałatki, ryby, żeberka i wiele innych.

nowy steakhouse w krakowie


W lokalu, od momentu przejęcia przez nowych właścicieli, zmieniło się niemal wszystko. Wnętrze zostało zaprojektowane przez architekta odpowiedzialnego za wystrój Zalipianek czy Novej. Powiększono podest, przy którym wzrok przyciągają teraz dwa potężne byki spod pędzla absolwentów krakowskiej ASP. Restaurację stworzyło kilku wspólników (w tym dwóch szefów kuchni). To ich czwarta restauracja, ale pierwsza w Krakowie, skąd pochodzą. Inspiracją do nazwy lokalu było argentyńskie miasto położone w Andach  to stamtąd pozyskiwana jest ekologiczna wołowina na steki i niektóre wina.

Salta Krakow
Salta Krakow
nowy steakhouse w krakowie
Salta Krakow
Salta Krakow


Czym ma się wyróżniać Salta? Właścicielom zależy na stworzeniu stylowej i przytulnej zarazem, casualowej restauracji otwartej na lokalnego gościa, który będzie często wracał. Zachęcić do tego mają atrakcyjne ceny wina (ceny butelki zaczynają się od 63 zł za na przykład chilijskie Maola Cerro Bravo Carmenere), ale też bezkompromisowa jakość składników. Niemal wszystko robione jest tu od zera, na bazie produktów z certyfikowanych hodowli i upraw. Oprócz mięsa z Argentyny i Warmii, w Salcie zjecie też szkockiego łososia ze znakiem jakości Label Rouge, sery od Lorków, żeberka z czarnej świni iberyjskiej, pstrąga z Ojcowa. Za menu odpowiada Marek Piątek, wcześniej związany z krakowskimi restauracjami Szara i Pimiento.

Salta Krakow
Salta Krakow
Salta Krakow

nowy steakhouse w krakowie

nowy steakhouse w krakowie

nowy steakhouse w krakowie

nowy steakhouse w krakowie

Od poniedziałku do piątku w godzinach od 12 do 16 zjecie w Salcie 3-daniowy zestaw lunchowy w cenie 33 zł. Możecie go skomponować samodzielnie, wybierając dowolną przystawkę, danie główne i deser ze specjalnego menu, w którym zawsze znajdzie się coś mięsnego, rybnego i wegetariańskiego. Na jesień planowane jest wprowadzenie karty śniadań i co za tym idzie  wcześniejsze godziny otwarcia.

Salta nie posiada dedykowanego menu dla dzieci ale zapewnia, że obsługa doradzi w kwestii wyboru dań dla najmłodszych. Restauracja jest też gotowa na ich odwiedziny  dostępny jest przewijak, krzesełko i mnóstwo kolorowanek.

Tatar z polędwicy argentyńskiej / żółtko / pikle / masło / anchois (33 zł)

tatar wolowy


Foie gras / wytrawna chałka / konfitura z gruszek / Cointreau (32 zł):

foie gras salta


Ceviche z różowej dorady / limonka / chilli / kolendra (29 zł):

ceviche z dorady


Ośmiornica / chorizo / kapary / oliwki / pomidory (29 zł):

osmiornica z chorizo i kaparami


Sałatka: komosa / granat / siemię lniane / batat / awokado / olej lniany / ocet jabłkowy (27 zł):

salatka z komosy


Zupa rybna z doradą, łososiem szkockim i dorszem / aioli / harissa (26 zł):

zupa rybna


T-bone porterhouse / Argentyna Angus (30 zł/100 g):

stek t-bone salta krakow


Kanapka Reuben: wiejski chleb / pastrami 160g / ser Raclette / kiszona kapusta / dressing rosyjski (29 zł):

pastrami reuben krakow salta


Rostbef Campo / Angus (300 g, 86 zł), ziemniaki pieczone w soli (12 zł), warzywa na parze (12 zł):

rostbef stek salta krakow


Podwędzane żeberka ibérico: 400 g żeberek / ziemniaki pieczone w soli / marynowana kapusta (58 zł):

zeberka iberico salta krakow


Beza / mus z białej czekolady / maliny (17 zł):

beza z musem z bialej czekolady i malinami




Salta Resto, ul. Miodowa 19, Kraków
tel. 534 133 333 | FB | Instagram | www

Godziny otwarcia:
Codziennie od 12:00 do 23:00

Powyższy artykuł informacyjny powstał dla Was dzięki współpracy z restauracją Salta. 
O tym, jakie rodzaje treści pojawiają się na blogu, przeczytacie szczegółowo tutaj.



1 komentarz :