16 września 2019

Nowe menu w restauracji Voilà


W ostatnim podsumowaniu otwarć w Krakowie znalazła się wzmianka o restauracji Voilà. Może ktoś z Was miał już okazję zajrzeć na Karmelicką 7? Minęły zaledwie trzy miesiące od otwarcia, a w karcie już pojawiły się spore zmiany. Dzięki zaproszeniu od właścicieli mogę zaprezentować Wam aktualną odsłonę menu tej nowej francuskiej restauracji.



Voilà to rodzinna restauracja, prowadzona przez mamę i syna, którzy spędzili dwadzieścia lat we Francji, zaznajamiając się z kulturą, tradycjami i smakami tego kraju. Swoją restaurację dumnie nazywają “jedyną autentyczną francuską restauracją w Krakowie”. Szef kuchni Dorota Rydygier może pochwalić się stażami pod okiem światowej sławy kucharzy we francuskich restauracjach odznaczonych gwiazdkami Michelin, takich jak Regis & Jacques Marcon***, Bras**, Georges Blanc*** czy Le Clos des Sens***. Była także prywatnym szefem kuchni w rezydencji Konsula Generalnego USA w Krakowie, gościnnie szefem w Ambasadzie Belgii w Warszawie oraz szefem kuchni w krakowskim Wentzlu. Mimo “gwiazdkowego” doświadczenia, w jej autorskiej restauracji nie ma białych obrusów, a kelnerzy nie podają dań w rękawiczkach. Szefowej kuchni zależy na stworzeniu kameralnej atmosfery, w której każdy poczuje się swobodnie. 

W czwartkowe wieczory we Voilà odbywają się koncerty muzyki francuskiej w wykonaniu półfinalisty “Mam Talent” François Martineau. Co ciekawe, już wkrótce w restauracji będzie można kupić voucher na kolację połączoną ze spektaklem w Teatrze Bagatela. Voilà od niedawna jest jego oficjalnym partnerem i to właśnie ona przygotuje catering na uroczystość jubileuszową upamiętniającą 100-lecie istnienia teatru.

Oto wybrane dania z najnowszej karty restauracji Voilà inspirowanej tradycyjnymi francuskimi potrawami:

Żabie udka na maśle ze świeżymi ziołami (26 zł):



Siekany tatar z polędwicy wołowej, musztarda, szalotka, ogórek, grzybek, konfitowane żółtko, kawior z lubczyku (29 zł):



Ślimaki w chrupiącym filo, sos roquefort, pomidorowa salsa z miętą (29 zł):



Velouté z dyni ze śmietanką o smaku tonki, prażone pestki dyni, kruszony boczek (18 zł):



Makaron z ratatouille flambirowany w kręgu sera bursztyn (29 zł):



Sałatka z marynowanym burakiem, pomidorem koktajlowym, gruszką w winie, serem kozim i śliwką marynowaną w earl grey z whisky (29 zł):



Filet z piersi kaczki sous vide, purée z czerwonej kapusty z jabłkiem i bekonem, sos pomarańczowy, pieczona dynia (41 zł):



Specjalność restauracji: polędwica wołowa pieczona na sianie w bochenku chleba, gnocchi paryskie, warzywa sezonowe, sos pieprzowy (155 zł, danie dla 2 osób):




Jabłko pieczone w filo, słony karmel (19 zł):



Gruszka zwijana zapiekana z miodem, sos śmietankowy, kruszonka (19 zł):



Pozostałe pozycje w nowym menu:

Domowa terrina z foie gras z jabłkiem konfitowanym z miętą, żurawiną, galaretką z czarnej porzeczki i sosem jabłkowo-migdałowym (42 zł)

Zupa cebulowa z grzanką zapiekaną z serem (18 zł)

Filet z kurczaka sous vide, warzywa prowansalskie, sos imbirowy (27 zł)

Wołowina po burgundzku długo duszona w czerwonym winie z marchewką, boczkiem, pieczarkami i ziemniakami na maśle (39 zł)

Ryba dnia na porach w śmietance, kruszonka z chleba, orzechów i boczku, marchewka glazurowana w soku z pomarańczy, sos szczawiowy (39 zł)

Przegrzebki na maśle, cukinia z curry, espuma z kopru włoskiego (41 zł)

Filet z mangalicy sous vide, sos foie gras, ratatouille w plastrach ziemniaka (47 zł)

Coulant Bras 3*Michelin  czekoladowe ciastko z płynną czekoladą z aromatem kawy, gałka lodów sezonowych, kruszonka z orzechów (25 zł)

Crêpes Suzette  naleśniki z sosem karmelowo-pomarańczowym, flambirowane Grand Marnier

Selekcja francuskich serów (35 zł)


Restauracja Voilá, ul. Karmelicka 7, Kraków
tel. 797 742 075 | FB | Instagram

Godziny otwarcia:
Od wtorku do piątku od 17:00 do 22:00
W weekendy od 13:00 do 22:00


*

Powyższy artykuł informacyjny powstał dla Was dzięki współpracy z Restauracją Voilá. O tym, jakie rodzaje treści pojawiają się na blogu, przeczytacie szczegółowo tutaj.




Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza