8 października 2019

Nowe restauracje w Krakowie: lipiec-wrzesień 2019


Co tym razem znajdziecie w zestawieniu nowych krakowskich restauracji? Są dwa miejsca z modnymi ostatnio bowlami, pierwsza w Krakowie restauracja tunezyjsko-marokańska, dwa nowe wietnamskie adresy (szczególna gratka dla miłośników banh mi), grecka tawerna, indyjski street food, nowa pizzeria neapolitańska i coś dla fanów kuchni koreańskiej. Ale to nie wszystko! Sprawdźcie pełną listę poniżej  jest tu 18 nowych miejsc!



Przypominam, że lista Nowych Miejsc to NIE jest moja lista polecanych restauracji  to jedynie informacyjne podsumowanie otwarć w Krakowie; części z tych miejsc jeszcze nie odwiedziłam. Restauracje, które rekomenduję, znajdziecie tutaj, pogrupowane według okazji czy rodzaju kuchni: Gdzie zjeść w Krakowie (wkrótce zaktualizuję!).

Kolejność na poniższej liście według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia użyte w tym zestawieniu zostały mi udostępnione przez restauracje na cele tego artykułu.

Hilo  zjecie tu hawajskie poke bowl i wypijecie koktajle, traficie też na smaki malezyjskie i tajskie. Miski są w cenie od 29 zł do 34 zł, można też skusić się na zestaw składników dla czterech osób  i wtedy złożyć swojego poke bowla samodzielnie. W menu także między innymi: stek z tuńczyka w sosie teriyaki (49 zł), yaki udon (28 zł), tajska zupa kokosowa (25 zł), krewetki z warzywami (19 zł), tatar z tuńczyka (29 zł). Dania wegańskie są oznaczone w menu. Szef kuchni: Bartłomiej Wilkosz.
---
ul. Bożego Ciała 12 | tel. 506 301 531 | FB



Bulwar Bistro  bistro na Osiedlu Podwawelskim. Karta dań ma zmieniać się co dwa miesiące (nowa wejdzie z początkiem listopada). Tymczasem w obecnym menu znajdziecie na przykład zupę meksykańską (14 zł), pieczony boczek z solanki ze smażonymi ziemniakami i kapustą (33 zł), paellę z krewetkami, kurczakiem i małżami (39 zł), tartę cytrynową (12 zł). W godzinach od 8 do 12 Bulwar Bistro serwuje śniadania z kawą za 1 zł (np. tost z awokado z jajkiem w koszulce, śniadanie angielskie, croque monsieur na obwarzanku krakowskim).
---
ul. Barska 61a | tel. 500 300 714 | FB | www



Przystanek Wietnam  Banh Mi & Coffee – działa od połowy lipca przy pętli autobusowej Azory. Właścicielkami Przystanku Wietnam są dwie siostry – Wiola i Linda – które przygotowują bánh mì według oryginalnego przepisu ich cioci (ciocia Phuong od 20 lat sprzedaje bánh mì w miejscowości Hoi An w Wietnamie). Do wyboru są cztery rodzaje: bánh mì Phuong – bagietka z polędwiczką wieprzową, boczkiem i szynką wietnamską chả lụa (11 zł), bánh mì gà – bagietka z  kurczakiem BBQ (10 zł), bánh mì trứng – bagietka z wołowiną i omletem (11 zł), bánh mì đậu phụ – bagietka wegńska z tofu w pomidorach (10 zł). W menu są też sajgonki nem rán z farszem mięsno-warzywnym (9 zł) oraz wietnamskie napoje, w tym kawa z Sajgonu w trzech odsłonach. W poniedziałki Przystanek Wietnam jest nieczynny.
---
ul. Wojciecha Weissa 15 | tel. 533 113 310 | FB


Talerz – nowy adres na Zabłociu, specjalizujący się w kuchni polskiej. W menu przykładowo tatar wołowy (29 zł), wegańska galaretka z agarem (16 zł), foie gras (23 zł), rosół na ogonach wołowych (14 zł), jagnięcina z miętowym puree z zielonego groszku i kopytkami (52 zł) czy troć wędrowna z boczniakami i puree pietruszkowym (54 zł). W Talerzu zjecie też śniadania, na przykład jajka po benedyktyńsku (17 zł), owsiankę z nasionami chia (15 zł) czy wegetariańską kanapkę z pastą z bakłażana (17 zł). Jest osobne menu dla dzieci oraz kącik zabaw. Szef kuchni: Marcin Wiśniewski.
---
ul. Zabłocie 19 | tel. 795 803 486 | FB | www



Na pole – nowe miejsce w Starym Podgórzu, tuż przy Placu Bohaterów Getta. Tu możecie się skusić zarówno na menu à la carte, jak i 5-daniowe menu degustacyjne, które występuje w dwóch wariantach: mięsnym i wegetariańskim, oba w cenie 89 zł. Dania w regularnej karcie to obecnie przykładowo kremowa kasza pęczak z oscypkiem (48 zł), brokuł w tempurze z czarną soczewicą (38 zł), łosoś jurajski z groszkiem, grzybami i sosem z kiszonego ogórka (48 zł), czy ptyś z kremem czekoladowym i malinami (18 zł). Szef kuchni Damian Wajda jest miłośnikiem produktów małopolskich i idei "farm to table". Na Pole dysponuje obszerną kartą win na kieliszki – jest ich aż 150. Restauracja jest nieczynna w niedziele i poniedziałki.
---
ul. Solna 1/Lu2 | tel. 722 160 603 | FB | www



N'pizza – siostrzany lokal Nolio, otwarty z początkiem sierpnia w bliskim sąsiedztwie Dolnych Młynów. Tu wszystko kręci się wokół pizzy neapolitańskiej i prosecco. W ramach przystawki zjecie oliwki (9 zł), talerz włoskich wędlin (27 zł), tatar wołowy (19 zł), czy bruschettę z mozzarellą (18 zł). Pizze w cenie od 19 do 34 zł. Na deser kultowy sernik z ricotty, nugat i calzone z nutellą i lodami pistacjowymi (wszystkie po 15 zł).
---
ul. Rajska 3 lok. 2 | tel. 12 262 84 95 | FB | www



Banh Mi Dzień Dobry – tu spróbujecie siedmiu rodzajów banh mi, które można zamówić w dwóch rozmiarach (ceny od 5,75 do 11,75 zł). Zjecie tu na przykład banh mi z kurczakiem, z wietnamską kiełbasą, z wieprzowiną xa xiu. Są też wersje wegetariańskie: z tofu lub z omletem. Oprócz tego spróbujecie też wietnamskich dań lunchowych, takich jak makaron z wieprzowiną xa xiu, spring rollsy z krewetkami, czy zupa pho z kurczakiem, a także wietnamskiej kawy i zielonej tajskiej herbaty z mlekiem. Lokal oferuje 10% rabatu dla studentów.
---
ul. Mazowiecka 26B | tel. 729 641 438 | FB



Beza Restaurant & Cafe – kawiarnia i  restauracja na Placu Wolnica, specjalizuje się w kuchni włoskiej z elementami kuchni europejskiej oraz… bezach (np. borówkowej, marakujowej, czekoladowej czy tiramisu – 13,90 zł). Spróbujecie tam pizzy (24-35 zł), zup (np. rybnej z krewetkami i łososiem – 19 zł), sałatek (29-35 zł), makaronów (30-39 zł; w tym pełnoziarnistego tagliatelle i spaghetti bezglutenowego). Wśród dań głównych znajdziecie przykładowo ośmiornicę z gnocchi (45 zł), fish & chips (29 zł), czy stek z łososia sous vide z soczewicą (39 zł). W godzinach od 9 do 12 zjecie w Bezie śniadania. Jest dostępne menu dla dzieci (3 pozycje). Szef kuchni: Jacek Feliński.
---
Plac Wolnica 7 | tel. 506 491 614 | FB



The Masala Roll Factory – nowy steet food w Krakowie – pochodzące z Kalkuty kathi rolls. W pierwotnej wersji był to pieczony na szpikulcu kebab zawinięty w chlebek paratha, obecnie jednak istnieje wiele wariacji tej potrawy. Na Starowiślnej zjecie rolki zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej i wegańskiej, w cenach od 12 do 18 zł. Najpopularniejsze kathi rolls są z kurczkaiem, jajkiem i chutneyem kolendrowym. Polsko-hinduski zespół w Krakowie serwuje też masala chai, masala coke, mango lassi i cukierki z zielonego mango. Od poniedziałku do piątku w godzinach od 12 do 17 obowiązuje zniżka 10% na zestaw rolka + napój. W poniedziałki The Masala Roll Factory jest nieczynna.
---
ul. Starowiślna 16 | FB



Ashoka – nowa indyjska restauracja, znajdziecie w niej dania ze wszystkich regionów Indii. Od poniedziałku do piątku od 12:00 do 17:00 Ashoka serwuje zestawy lunchowe w wersji wegetariańskiej (19 zł) i z kurczakiem (24 zł). Wkrótce planowany jest też powrót do niedzielnego bufetu w formie "all you can eat".
---
ul. Rakowicka 2 | tel. 12 687 49 40 | FB | www

Al Medina – jedyna w Krakowie kuchnia tunezyjsko-marokańska, została otwarta pod koniec sierpnia przy Truckarni na Kazimierzu. Szefem kuchni jest Tunezyjczyk Hamza. W menu przykładowo sałatka mechouia z grillowanych warzyw, tuńczyka i oliwek (15 zł), brik, czyli nadziewany naleśnik z ziemniakami, jajkiem i tuńczykiem (15 zł), kiszonki (12 zł), wegetariańska zupa harrira (15 zł), tadżin z kurczaka z kiszoną cytryną i oliwkami (35 zł), kuskus z baraniną i warzywami (37 zł). W lokalu (w ogródku) można zamówić shishę.
---
ul. Dajwór 21 | tel. 506 566 094 | FB



Bistro Pan Twardowski – nowe bistro na Osiedlu Podwawelskim. W menu przystawki, sałatki, dania główne, pizze, zupy, makarony, owoce morza i desery. Przykładowe pozycje z karty: carpaccio z buraka (22 zł), burger z dzika (33 zł), krewetki tygrysie (31 zł), mule (28 zł), sałatka z batatem, awokado, rukolą, ciecierzycą, suszonym pomidorem i oliwą truflową (25 z). Jest osobne menu dla dzieci (3 pozycje). Szef kuchni: Mateusz Mlostek.
---
ul. Twardowskiego 45 | tel. 691 777 700 | FB



Minoas – grecka restauracja powstała na Miodowej, w miejscu zamkniętej niedawno Nine Kitchen. W menu wszystko to, czego spodziewalibyście się po greckiej tawernie, czyli: tzatziki (13 zł), sałatka grecka (25 zł), moussaka (25 zł), grillowana ośmiornica (48 zł), kalmary (38 zł), bifteki z fetą (32 zł), krewetki saganki (48 zł) i wiele więcej.
---
ul. Miodowa 9 | tel. 536 705 706 | FB

Bowlo – specjalizuje się w buddha bowls – kompozycjach składających się z kaszy lub ciepłego ryżu i różnych dodatków. W Bowlo to wyboru jest kilka misek, w tym także opcje wege. Co tydzień wprowadzana jest nowa miska tygodnia w wersji wegetariańskiej i mięsnej, a do niej zupa w zestawie (19,90 zł). W karcie znajdziecie również sałatki, wrapy kukurydziane, desery, koktajle, soki cold press i herbaty (np. antysmogową czy antystresową). Codziennie do godz. 12:00 Bowlo serwuje też śniadania: szakszukę z bagietką, jajecznicę, śniadanie krakowskie oraz bowle w wersji słodkiej i wytrawnej, są też gofry i kanapki.
---
ul. Krupnicza 22 | tel. 733 133 954 | FB


Miro's Urban Food – kontener gastronomiczny w ogródku z dostępem do osłoniętej altanki. Miro's Urban Food specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej. W często zmienianym menu zawsze są tapasy, zupa oraz dwa lub trzy dania główne. Przykładowo:, smażony kalafior w sosie chilli z orzeszkami ziemnymi i warzywami (14 zł), makaron z cukinii z mleczkiem kokosowym, tofu, orzeszkami ziemnymi (16 zł), krem grzybowy z domowym pieczywem (12 zł), polenta ze smażonym halloumi, parmezanem, mascarpone, karmelizowaną marchewką, grzybami i groszkiem cukrowym (26 zł), podwójnie smażony boczek z młodymi ziemniakami, karmelizowana cebulka, salsa verde i espuma z parmezanu (29 zł). W tym miesiącu planowane jest wprowadzenie włoskiego street foodowego dania panuozzo w sześciu wariantach.
---
ul. Aleja Pokoju 5a | tel. 533 380 111 | FB


Pan KimBap – maleńkie koreańskie bistro w Starym Podgórzu. Flagowym daniem jest tu kimbap, koreańska potrawa przypominająca wyglądem sushi, składająca się z ryżu, wodorostów i dodatków (14-23 zł). Poza tym w menu przykładowo bibimbap (24 zł), avocadobap z awokado, jajkiem sadzonym i wodorostami (19 zł), zupa z kimchi, boczkiem i tofu (8 zł), zupa z pasty fasolowej z dymką, tofu i glonami (6 zł).
---
ul. Legionów Józefa Piłsudskiego 23 | tel. 662 195 473 | FB

012 Pizza – malutka pizzeria na Kazimierzu (12 miejsc siedzących). Pizza o średnicy 32 cm w cenach od 18 do 33 zł, a wśród nich przykładowo pizza Big Mak (mozzarella, grillowana wołowina, pikle, cheddar, cebula, sałata lodowa, sekretny sos i sezam), mac'n'cheese (makaron w sosie serowym, mozzarella, mimolette, bekon, jalapeno, zielona cebulka) czy forrest apple (sos biały, mozzarella, gorgonzola, jabłko, rukola, sos miodowo-musztardowy). Lokal nie przyjmuje rezerwacji. Można wchodzić z psami. W poniedziałki zamknięte.
---
ul. Berka Joselewicza 9 | tel. 694 007 012 | FB



Skarbnica Smaku – restauracja z tradycyjną kuchnią polską przy Placu Centralnym w Nowej Hucie. Mieści się w odrestaurowanych wnętrzach dawnej księgarni Skarbnica, która działała nieprzerwanie od lat pięćdziesiątych aż do 2014 roku. W menu na przykład: befsztyk tatarski (15 zł), rosół z kołudnami z baraniny (20 zł), schabowy Lenina smażony na smalcu, z ziemniakami i kapustą zasmażana (25 zł), pierogi z serem i maliną (20 zł), jabłecznik (10 zł). Jest osobne menu dziecięce. Skarbnica Smaku jest częścią grupy restauracji Entertainment Gastro Group, do której należy też Hawełka, Czeczotka, Miód i Wino czy Manufaktura Pieroga.
---
os. Centrum C1/U2 | tel. 510 714 737 | FB | www



Zajrzyjcie też do poprzedniej listy otwarć w Krakowie – TUTAJ.

Jeśli lubicie moje wpisy z cyklu “Nowe miejsca”, będzie mi miło, jeśli pokażecie mi to lajkiem na Facebooku albo podzieleniem się linkiem ze znajomymi! Tylko dzięki temu będę wiedziała, że jest dla kogo kontynuować te zestawienia. :)

Korzystajcie!





9 komentarzy :

  1. Dobrze, że właśnie coś jem, bo bym się głodna zrobiła. Chyba pora wybrać się na małą wycieczkę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tatar w skarbnicy smaku kosztuje 22 zł. Fajny artykuł :) nowe miejsca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, w menu, którym od nich dostałam, jest za 15 zł. Może staniał? :)

      Usuń
  3. Byłam przypadkiem w tej p
    P I Z Z E R I I 012 na Kazimierzu. Na ul. Joselewicza.
    Polecam! Bez zbędnego przepychu....za to produkt na 500%
    Smaczne dobre jedzenie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. N'pizza, polecam gorąco. Bardzo dobra pizza <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. N’pizza jak dla mnie totalnie przereklamowana i nie jest to tylko moje zdanie.

      Usuń