8 stycznia 2020

Nowe restauracje w Krakowie: październik-grudzień 2019


Co nowego powstało w Krakowie w ostatnich trzech miesiącach roku? Przybyła nam nowa restauracja francuska, polska i wietnamska (są tu jacyś miłośnicy pho?), trzy japońskie i dwa miejsca z indyjskim street foodem. Fani śniadań na mieście też powinni być zadowoleni, jak i ci szukający nowego słodkiego adresu na... ciacho. :) Ale to nie wszystko! Jeśli nie wiecie, gdzie wybrać się na obiad w najbliższy weekend, sprawdźcie, czy macie ochotę na coś z poniższej listy 15 nowych miejsc w mieście.

krakow gdzie zjesc


Przypominam, że lista Nowych Miejsc to NIE jest moja lista polecanych restauracji – to jedynie informacyjne podsumowanie otwarć w Krakowie; części z tych miejsc jeszcze nie odwiedziłam. Restauracje, które rekomenduję, znajdziecie tutaj, pogrupowane według okazji czy rodzaju kuchni: Gdzie zjeść w Krakowie

Kolejność na poniższej liście według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia użyte w tym zestawieniu zostały mi udostępnione przez restauracje na cele tego artykułu.

Liberty – nowe miejsce w Krakowie na śniadania (od 7:30 przez cały dzień). Liberty szczególnie chwali się swoimi wypiekanymi na miejscu bagietkami i słodkościami takimi jak beza, brownie, pain au chocolat, croissanty czy cynamonki. W menu śniadaniowym przykładowo: bagietka z dowolnymi trzema dodatkami do wyboru, z herbatą lub kawą (19 zł), croque monsieur z herbatą lub kawą (21 zł), śniadanie angielskie z herbatą lub kawą (24 zł). Do tego dostępne cztery rodzaje kanapek (13-18 zł), lunch dnia (od 12:00), zupa, quiche lub tarta oraz sałatka z zieloną soczewicą, burakiem i kozim serem (17 zł). 
---
ul. Zwierzyniecka 27 | tel. 500 893 570 | FB | www

nowe restauracje w Krakowie


Brasserie Olympique – nowa restauracja w Hotelu Francuskim, specjalizuje się w klasycznej kuchni francuskiej. Stery Brasserie Olympique objęła Diana Olechnowicz, która wcześniej pracowała m.in. w warszawskiej Amber Room i Bistro de Paris. W menu przykładowo: ślimaki po burgundzku (29 zł), zapiekana zupa cebulowa (16 zł), sałatka z kozim serem (33 zł), mule w białym winie z frytkami z parmezanem lub bagietką (35 zł), wołowina po burgundzku (38 zł), królik w śmietanie (56 zł). W karcie win wyłącznie francuskie etykiety. Tutaj przeczytacie mój artykuł informacyjny o tej restauracji: Brasserie Olympique.
---
ul. Pijarska 13 | tel. 505 132 910 | FB | www

nowe restauracja francuska w Krakowie


Włoszczyzna – restauracja polsko-włoska. Zjecie tam zarówno domowej roboty makarony (23-35 zł), pizzę na cienkim cieście (21-32 zł), tiramisu (16 zł), jak i żurek (18 zł), placki ziemniaczane z gulaszem (38 zł) czy pierogi (25 zł). W menu sporo dań z owocami morza, w tym zupa rybna, krewetki smażone na maśle, mule, a także "kociołek śródziemnomorski" składający się z muli, vongoli, kalmarów, krewetek argentyńskich, pomidorów koktajlowych, sosu winno-maślanego i focacci – 45 zł). Włoszczyzna ma specjalne menu dla dzieci.
---
ul. Królowej Jadwigi 252A | tel. 725 302 020 | FB

nowe restauracje w Krakowie


Manufaktura Pieroga – rodzinna restauracja serwująca potrawy kuchni polskiej działa od października w Parku Zdrojowym Mateczny. Jak sama nazwa wskazuje specjalizuje się w pierogach. W ofercie pierogi na słono, na słodko, wegetariańskie, przykładowo: z jeleniem (22 zł), z brokułami (15 zł), z fetą, oliwkami i pomidorami (19 zł), z gęsiną (19 zł), z serem, malinami i miętą (15 zł). Od poniedziałku do piątku od 12 do 16 zjecie tu lunch w cenie 19 zł. Manufaktura Pieroga organizuje dla dzieci warsztaty z lepienia pierogów. Restauracja jest częścią Entertainment Gastro Group, do której należy Hawełka, Czeczotka, Miód i Wino, Skarbnica Smaku czy od niedawna funkcjonujący lokal Manufaktura Pieroga Plac Centralny.
---
ul. Marii Konopnickiej 71 | tel. 510 714 727 | FB | www

nowe restauracje w Krakowie


Oke Poke – nowe miejsce z poke bowl. Poke to hawajskie danie składające się z ryżu, ryby i warzyw. W menu znajdziecie trzy gotowe propozycje: z łososiem sriracha (31 zł), z pikantnym tuńczykiem (33 zł) czy z tofu (26 zł) jako główne składniki, ale można też stworzyć swój własny poke bowl ze wszystkich dostępnych na miejscu produktów, sosów i posypek. Czasem pojawiają się miski spoza menu, jak np. Jackfruit BBQ z pieczonym batatem, śliwką, awokado, czerwoną cebulą, jalapeno, kolendrą i orzeszkami (31 zł). W  karcie również smoothie, smoothie bowls, domowa lemoniada, świeżo wyciskane soki i kawa z dolewką bez limitu.
---
ul. Krakowska 29 | tel. 790 642 723 | FB

Oke Poke Kraków


Na Ciacho – to już druga lokalizacja Na Ciacho w Krakowie, ale pierwsza w formie kawiarni z prawdziwego zdarzenia. Została otwarta pod koniec listopada na Dębnikach. Na Ciacho wypieka domowe ciasta, tarty, desery i przeróżne inne słodkości. W stałej ofercie są m.in. autorski sernik z białą czekoladą, brownie z malinami, cupcakes, panna cotta, tiramisu, cakepops i inne ciasta w formie monoporcji. W niedalekiej przyszłości w lokalu mają pojawić się także śniadania realizowane we współpracy z piekarnią Handelek, która dostarczać będzie słodkie pieczywo, chałki i drożdżówki. W planach jest poszerzenie oferty o lekkie wina musujące. W poniedziałki Na Ciacho jest nieczynne. 
---
ul. Madalińskiego 3 | tel. 665 157 787 | FB | www

nowe restauracje w Krakowie


Yummy India Veggies – food truck prowadzony przez pochodzącą z Indii szefową kuchni Sheuli Bhowal. Znajdziecie tu dania jednogarnkowe, curry i rollsy (chrupiące indyjskie naleśniki z nadzieniem), ale nie tylko. Potrawy, w większości wegetariańskie i wegańskie, przygotowywane są na bazie rodzinnych przepisów Sheuli. W menu przykładowo Kabuli Dum Biryani (ciecierzyca, pieczone ziemniaki, zioła, chutney pomidorowo-daktylowy - 22 zł), Peneer Butter Masala (paneer w kremowym sosie pomidorowym serwowany z ryżem z kminkiem - 22 zł), Vegetable Kolapuri Curry (sezonowe warzywne curry na bazie pomidorów - 22 zł), chicken tikka roll (18 zł), saffron lassi (10 zł).
---
ul. Krupnicza 24 | tel. 883 353 657 | FB

nowe restauracje w Krakowie


Ramen Tu – nowy ramen shop na Kazimierzu, zjecie tu 7 ramenów w cenie od 30-34 zł (tonkotsu, miso, tantanmen, shoyu, tsukemen, kumamoto i jeden wegetariański). Poza tym w menu przystawki (kimchi, edamame, sałatka z pikantnych ogórków, pieczony boczek), desery (krem z wina śliwkowego choya, brownie sezamowe). Ramen Tu korzysta z jajek z wolnego wybiegu. W karcie oprócz azjatyckich alkoholi znajdziecie wina z winnicy Wieliczka i regionalne polskie piwa. W poniedziałki lokal jest zamknięty. 
---
ul. Meiselsa 11 | tel. 538 477 140 | FB

ramen w krakowie


The Tokio Tower – japońska restauracja na Kazimierzu, w której szefuje Koji Onodera, Japończyk pochodzący z Hokkaido. W lokalu serwowane są tylko curry i dony, łącznie jedynie 6 dań w karcie. Zjecie tam przykładowo: katsu curry, czyli curry z kotletem wieprzowym (16 zł), butatamadon – cienko pokrojoną wieprzowinę podawaną z jajkiem i ryżem (14 zł), czy wegańską wersję tego dania ze smażonym tofu – tofudon (16 zł). Do każdego dania podawany jest bulion z kurczaka i marynowane w soli i cukrze ogórki (w przypadku tofudona zamiast zupy jest dodatkowa porcja ogórków).
---
ul. Podbrzezie 2 | FB

nowa restauracja japonska w Krakowie


Mural – lokal na Kazimierzu z indyjsko-nepalskim fast foodem, specjalizuje się w najbardziej rozpoznawalnych potrawach z tego regionu, przygotowywanych w tradycyjny sposób. Szefem kuchni jest Yashpal Singh Panwar, który przez wiele lat zdobywał doświadczenie w azjatyckich i europejskich restauracjach. W menu przystawki (7-25 zł), zupy (7-9 zł), dania główne (17-24 zł), chlebki naan (5-7 zł) i deser (8 zł). 
---
ul. Nowa 3/4 | tel. 12 255 16 77 | FB

indyjski street food w Krakowie


Bonjour Pho – kuchnia wietnamska i tajska. W Bonjour Pho za kształt menu odpowiedzialni są rodowici Wietnamczycy. Zjecie tu pięć rodzajów zupy pho (25-30 zł), sałatki (np. z mango i krewetkami – 22 zł), makaron ryżowy w kilku odsłonach (25-36 zł), wietnamskie przekąski (12-20 zł), dania z ryżem (np. pieczona kaczka na chrupko z warzywami z woka i sosem ostrygowym - 35 zł). W  menu jest także kilka dań wegańskich (np. pad thai z tofu – 25 zł). Dania sezonowe ogłaszane będą na facebookowym profilu restauracji.
---
ul. Krupnicza 12, wejście od ul. Loretańskiej | tel. 517 352 666 | FB

nowa wietnamska restauracja w Krakowie


Breaking Bread – nowa piekarnia rzemieślnicza. Od poniedziałku do piątku zakupicie tam kanapki na miejscu i na wynos (12-26 zł) na bazie wiejskiego chleba na żytnim zakwasie i domowej roboty produktów takich jak wędliny, dżemy, kiszonki, sosy, sałatki. Z kolei w weekendy od 8:30 do 13:00 Breaking Bread serwuje śniadania w formie szwedzkiego stołu (24 zł/osobę), co tydzień nieco inne. Serwowane produkty to m.in.: sery od Pana Szklarka, domowy smalec, wędzone ryby, wędliny, dżemy, czy kiszonki. W cenie jest domowa lemoniada na miodzie z małopolski i/lub woda. Pieczywo w cenie od 7-10 zł (za połowę lub cały bochenek).
---
ul. Marka Stachowskiego 4 (Pianissimo) | FB | www

nowa piekarnia rzemieslnicza w Krakowie


Folga – kuchnia Folgi opiera się na produktach z basenu Morza Śródziemnego, świeże ryby i owoce morza dostarczane są tu codziennie lub co drugi dzień. Szefem kuchni jest Maciej Bigaj, który przez 8 lat zdobywał doświadczenie w londyńskich restauracjach. Menu skonstruowane jest tak, by sprzyjało dzieleniu się i próbowaniu wielu dań. Karta często się zmienia, w obecnej znajdziecie przykładowo: ostrygi (13 zł/szt), carpaccio z buraków z musem z gorgonzoli, orzechami laskowymi i pieprzycą (22 zł), ośmiornicę z grilla z hummusem, relishem paprykowym, pieprzycą, cieciorką, sumakiem i falafelami (79 zł), schab z kością z jarmużem, boczniakiem, orzeszkami piniowymi, chorizo w sherry i demi glace (67 zł), lawendową panna cottę z sezamem, cytryną i miętą (19 zł).
---
ul. Estery 12 | tel. 515 392 674 | FB | www

nowe restauracje w Krakowie



Bubble Toast – koktajl bar dla miłośników bąbelków i instagramowych wnętrz. Bubble Toast to miejsce, gdzie napijecie się szampana (Moet & Chandon, Jean Pernet, Veuve Clicquot, Perrier-Jouet, Tarlant, Dom Perignon), cydru, drinków, wina czy piwa oraz przekąsicie.... tosty, między innymi z pastą z tuńczyka i roszponką (14 zł), z rostbefem, majonezem truflowym, rukolą i pecorino romano (14 zł), z mascarpone, malinami i borówkami (14 zł), z masłem orzechowym, bananem i kokosem (14 zł) itd.
---
Plac Szczepański 5 | FB

nowe miejsca w Krakowie


Hua He Sushi & Special – japońska restauracja, której właściciel pochodzi z Tajwanu, ale posiada kilkuletnie doświadczenie w pracy w Japonii. Oprócz sushi (sashimi, hosomaki, temaki, nigiri, rolki i zestawy), zjecie tam również zupy, przystawki, dania z grilla, makarony, owoce morza i warzywa w tempurze, a także sukiyaki - japoński hot pot z warzywami, wołowiną, wieprzowiną lub owocami morza. Wśród napojów między innymi japońskie piwo, choya i herbaty. W poniedziałki lokal jest nieczynny.
---
ul. Wielopole 22 | tel. 793 378 103 | FB



Zajrzyjcie też do poprzedniej listy otwarć w Krakowie – TUTAJ.

Jeśli lubicie moje wpisy z serii “Nowe miejsca”, będzie mi miło, jeśli pokażecie mi to komentarzem lub lajkiem na Instagramie lub na Facebooku. Zmotywuje mnie to do pisania takich zestawień w przyszłości. :)

Smacznego!




1 komentarz :

  1. Ciekawe, szczególnie te ciacha i street food indyjski. :) Fajnie, że tyle się dzieje w Krakowie!

    OdpowiedzUsuń