Czy słyszeliście już o Gavi Restaurant? Nazwa pewnie obiła Wam się już o uszy, choćby przy okazji festiwalu Fine Dining Week. Wprawdzie zarówno Bachleda Luxury Hotel Krakow MGallery by Sofitel, jak i restauracja działają od zeszłego roku, ale warto wspomnieć o niej właśnie teraz z okazji oddania do użytku jej nowej części. Od czerwca goście Gavi mogą cieszyć się posiłkiem na świeżym powietrzu, bowiem otwarte zostało takie patio:
Pięciogwiazdkowy Bachleda Luxury Hotel należący do sieci Accor był pierwszym w Polsce hotelem kolekcji MGallery. Cechą charakterystyczną hoteli MGallery jest ponadprzeciętna dbałość o charakter miejsca, który ma nawiązywać do danego regionu i nie kojarzyć się ze sztampowymi wnętrzami hotelowej sieciówki. Chociaż sam budynek zlokalizowany przy placu Kossaka z zewnątrz wygląda niepozornie, ze względu na bliskość Wawelu wnętrze hotelu, a co za tym idzie także restauracji i patio, ma odzwierciedlać luksus i przepych przywołujący na myśl królewskie komnaty.
Szefem kuchni Gavi Restaurant jest Dariusz Polak, która ma na swoim koncie pracę w luksusowych hotelach na Podhalu, praktyki w trzygwiazdkowej restauracji Alain Ducasse at The Dorchester w Londynie, miał także okazję gotować dla prezydentów RP. Podobno osobiście jeździ po prawdziwe oscypki do sprawdzonych producentów w Zakopanem. Swoim talentem i kreatywnością lubi się wykazać w specjalnych, zmieniających się co miesiąc, sezonowych wstawkach do menu. Obecnie menu Gavi sprowadza się do standardowej karty, natomiast kontynuowanie wstawek zaplanowane jest jak tylko zakończy się pandemia.
Menu otwiera kuchnia staropolska (oscypek, flaki, barszcz czerwony, pierogi ruskie, kotleciki jagnięce i gicz cielęca). Na kolejnych kartach znajdziecie takie klasyki jak siekany tatar, bulion drobiowo-wołowy, trzy rodzaje sałat, zjecie też na przykład kaczkę, sandacza czy okonia. Warto zwrócić uwagę na obecność w menu polskiego kawioru Antonius Caviar — tu serwowanego na kruszonym lodzie, z blinami gryczanymi, jajkiem przepiórczym, cytryną i kwaśną śmietaną. Wyraźne oznaczenia w menu wskażą, które dania są bezglutenowe, a które wegetariańskie (na życzenie jest także możliwość przygotowania dań wegańskich). Niekonwencjonalnym oznaczeniem w karcie jest fioletowy kwiat, który nawiązuje do programu MGallery “Inspired by Her” — są to lekkie dania (a także specjalne pakiety, zabiegi SPA itp.) stworzone specjalnie dla kobiet. Restauracja posiada osobne menu dla dzieci.
Warto dodać, że w czerwcu tego roku, jako jedna z siedemnastu w Polsce, Gavi Restaurant otrzymała prestiżową nagrodę Award Of Excellence od amerykańskiego magazynu Wine Spectator. Odznaczenie przyznawane jest restauracjom oferującym ciekawą kartę win, składającą się z co najmniej 90 etykiet wysokiej jakości. Ponadto selekcja powinna być dobrze przemyślana i dopasowana tematycznie w kwestii zarówno stylu, jak i ceny do serwowanych dań.
W każdy piątek i sobotę, w godzinach od 19 do 22 na patio organizowane są koncerty (w przypadku ładnej pogody; w przeciwnym razie odbywają się w środku). Gavi, codziennie w godzinach od 7 do 11, serwuje również śniadania, na które można się wybrać nie będąc gościem hotelowym — cena to 120 zł. Obecnie, ze względu na obowiązujące obostrzenia, jest to śniadaniowe menu à la carte. Począwszy od września, restauracja planuje wprowadzić cykl kolacji degustacyjnych.
Oto jak prezentują się wybrane dania z karty w restauracji Gavi:
Masło z solą, masło czosnkowe, wypiekane na miejscu pieczywo:
Amuse bouche: wędzony łosoś, szparag, jajko przepiórcze, konfitura z czerwonej cebuli, mus z jabłka:
Gicz cielęca duszona w sosie własnym z ziemniakami w demi-glace, smażonymi borowikami i glazurowaną marchewką (86 zł):
Tradycyjne carpaccio wołowe z rukolą, parmezanem, kaparami, marynowanym zielonym pieprzem i oliwą (48 zł):
Consommé grzybowe z ravioli, boczniakiem mikołajkowym oraz pudrem z kani (34 zł):
Sałatka z palonym kozim serem na marynowanych burakach w occie balsamicznym i miodzie (42 zł):
Ajerkoniakowe jajko niespodzianka z białą czekoladą i maślaną kruszonką (38 zł):
Godziny otwarcia:
Codziennie od 13:00 do 23:00
Powyższy artykuł informacyjny powstał dla Was dzięki współpracy z restauracją Gavi. O tym, jakie rodzaje treści pojawiają się na blogu, przeczytacie szczegółowo tutaj.
Brak komentarzy :
Publikowanie komentarza