Dania Kontra Ania to najstarszy i najpopularniejszy
blog o restauracjach w Krakowie
blog o restauracjach w Krakowie
Blog powstał w maju 2011 roku po to, by móc odpowiedzieć na odwieczne pytanie: “Gdzie zjeść w Krakowie?”, a także z chęci dzielenia się z Czytelnikami dobrymi kulinarnymi adresami w mieście, jak również przestrzegania przed tymi, w których nie warto tracić pieniędzy. Z czasem doszły do tego relacje z podróży i festiwali kulinarnych oraz opisy ciekawych restauracji z innych miast Polski, Europy i świata. Regularnie, co trzy miesiące, informuję krakowian także o nowo powstałych lokalach w mieście w sekcji Nowe Miejsca.
W październiku 2014 zasiadłam w jury plebiscytu "Smaki Krakowa" organizowanego przez Dziennik Polski, gdzie, m.in. wraz z Anną Starmach i Adamem Chrząstowskim, wybierałam najlepsze restauracje w Krakowie w dziewięciu kategoriach. Rok później zostałam zaproszona przez stację Kuchnia+ do wzięcia udziału w akcji "Kuchnia+ Poleca" jako ekspertka oceniająca restauracje z Krakowa zakwalifikowane do finału, by pomóc wyłonić najlepsze restauracje w Polsce.
Od 2018 roku współpracuję z nowojorską firmą Porter & Sail, twórcą ekskluzywnej aplikacji mobilnej dla gości najlepszych luksusowych i butikowych hoteli na świecie, przy tworzeniu kulinarnego przewodnika po Krakowie.
Moim celem jest propagowanie jedzenia poza domem, szczególnie w restauracjach z półki fine dining, oraz wsparcie rozwoju krakowskiej i polskiej gastronomii.
Rodzaje treści
Na blogu rozróżniam pięć głównych rodzajów treści:
Recenzje – moje recenzje są w pełni subiektywne i opierają się wyłącznie na moich własnych doświadczeniach podczas anonimowej wizyty w restauracji opłaconej z własnej kieszeni. Niemożliwe jest zasponsorowanie recenzji na moim blogu – nie przyjmuję zaproszeń na darmowe posiłki, prezentów ani pieniędzy za napisanie recenzji. Takie postępowanie mijałoby się z celem mojego bloga oraz byłoby oznaką braku szacunku do moich Czytelników. Więcej o tym, jak piszę recenzje, przeczytacie tutaj. Wszystkie zrecenzowane przeze mnie miejsca można znaleźć na mapie tutaj. Wszystkie recenzje znajdziecie też pod tagiem “recenzja”.
Relacje – relacje to nie są recenzje. Przykładowo relacja z degustacji różni się od recenzji przede wszystkim formą oraz unikaniem oceny wnętrza, obsługi, cen i poszczególnych dań. Relacje mogą obejmować: ciekawe wydarzenia związane z jedzeniem, otwarcia restauracji, degustacje, relacje z podróży oraz pobyty w hotelach. Czasem powstaja one dzięki współpracy barterowej lub płatnej. Ponieważ zaufanie moich Czytelników jest dla mnie najważniejsze, jeśli relacje wyniknęły z takiej współpracy lub zaproszenia, zawsze i bez wyjątków jest ten fakt jasno zaznaczony. Wszystkie relacje znajdziecie pod tagiem “relacje”.
Zestawienia – zestawienia to artykuły, w których podaję listę polecanych przeze mnie lokali na daną okazję, np. na śniadanie w Krakowie czy najlepsze lody. Wszystkie miejsca w zestawieniu są przeze mnie osobiście sprawdzone i lubiane. Tak jak w przypadku recenzji, zestawienia są w pełni subiektywne i nie ma żadnej możliwości wpłynięcia na moją opinię. Są one też na bieżąco modyfikowane – jeśli otworzy się nowe, ciekawe miejsce, które polubiłam i do którego często wracam, dopisuję je do listy. Jeśli miejsce się zamknie lub zawiedzie moje oczekiwania – znika z listy. Wszystkie zestawienia, które opublikowałam do tej pory, można zobaczyć pod tagiem “zestawienia”.
Listy nowych miejsc – to z kolei zestawienia nowo otwartych restauracji w Krakowie, dzięki którym kilkanaście tysięcy zainteresowanych jedzeniem krakowian regularnie dowiaduje się o nowych adresach w mieście. Listę nowych miejsc publikuję na blogu co trzy miesiące. Zachęcam restauratorów do informowania mnie o otwarciach swoich nowych restauracji, ciekawych kawiarni i food trucków – publikacja w zestawieniu nowych miejsc na blogu jest bezpłatna (dedykowane ogłoszenie o otwarciu na moim profilu na Facebooku jest natomiast płatne). Listę nowych otwarć zawsze znajdziecie pod tagiem “nowe miejsca”.
Artykuły informacyjne z cyklu "Nowe miejsce"/"Nowe menu" – takie artykuły są zawsze jasno oznaczone i w żadnym razie nie są recenzjami, mają za zadanie jedynie poinformować o otwarciu nowego miejsca i przybliżyć Wam koncept restauracji, a w przypadku artykułu o nowym menu, poinformować Was o nowej karcie dań, nowym szefie kuchni itd. Wszystkie artykuły tego typu znajdziecie pod tagiem "współpraca" oraz "nowe miejsce" i "nowe menu".
Artykuły informacyjne z cyklu "Nowe miejsce"/"Nowe menu" – takie artykuły są zawsze jasno oznaczone i w żadnym razie nie są recenzjami, mają za zadanie jedynie poinformować o otwarciu nowego miejsca i przybliżyć Wam koncept restauracji, a w przypadku artykułu o nowym menu, poinformować Was o nowej karcie dań, nowym szefie kuchni itd. Wszystkie artykuły tego typu znajdziecie pod tagiem "współpraca" oraz "nowe miejsce" i "nowe menu".
W razie pytań, propozycji współpracy lub chęci zgłoszenia nowego miejsca, proszę pisać na: dania.kontra.ania[at]gmail.com
Zachęcam do śledzenia mnie także na Facebooku i Instagramie. :)
Dania Kontra Ania w mediach
Gazeta Wyborcza (dodatek "Co Jest Grane")
Eksperymenty od kuchni, wypowiedź na temat kuchni eksperymentalnej w Krakowie
Krakow.pl – wypowiedź na temat rekomendowanych przeze mnie restauracji na cele portalu kulinarny.krakow.pl powstałego z okazji otrzymania przez nasze miasto tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019
Kukbuk.pl - wypowiedź na temat restauracji, które warto odwiedzić podczas
festiwalu Fine Dining Week w Krakowie
Onet.pl, wypowiedź do artykułu Foodie – blogerzy, którzy kochają jeść
Radio Radiofonia 100.5 FM – byłam gościem audycji "Głośnodaj"
Interia, wypowiedź do artykułu na temat kompleksu Dolne Młyny
Cogito, wypowiedź do artykułu Specjaliści od smaku... i nie tylko
W okresie od maja 2012 do listopada 2014 roku
raz w miesiącu pisałam recenzje dla magazynu Lounge.
raz w miesiącu pisałam recenzje dla magazynu Lounge.